A szerző a mesterművel |
Üdvözlöm kedves olvasóimat, a bloggazda férje vagyok, egy felkérésnek teszek eleget ezekben a pecekben, nevezetesen, hogy elvállaltam, a mai bejegyzés megírását, lebilincselő stílusban természetesen. Tegnapelőtt sütöttem. Nem először.
Rendkívül szeretem a fügés sütit, különösen azt a fajtáját, amiben ez az eléggé ízletes gyümölcs a tésztába bele keverve foglal helyet. Amelyeknek a tetején tanyázik, az nem annyira vonzó, de azért ehető. A mélyhűtőben régóta kerülgetek egy zacskó fagyasztott herezacskó alakú gyümölcsöt és most úgy döntöttem, hogy megszabadulok tőle. Persze ki is dobhattam volna, de úgy gondoltam hogy itt a kiváló alkalom, hogy megmutassam hogy mit tudok én. Pörköltöt - elmakóiasodtam -, és húsételeket amúgy is könyörtelenül jól tudok csinálni, mosogatni is nagyon jól tudok -, a blogon közzétett receptek elkészülte után 80%-ban én végeztem el azt a munkát amit nem nekem kellett volna. Úgyhogy most gondoltam itt az alkalom, hogy megszégyenítsem fevit.
Alapul vettem a már itt is ismertetett fügés sütit, kicsit továbbfejlesztettem, aztán nekiláttam. Munkám során külső segítséget nem vettem igénybe.
Hozzávalók
- liszt.2 csésze (meztelennős)
- cukor másfél csésze
- szódabikarbóna (magában is finom)-2 teás kanálka
- fahéj 2 teás kanálka
- szerecsendió -1 teáskanál
- 150 g olvasztott margarin ( nem meginni, bár megállni nehéz)
- 1 deci olaj( Schell)
- Vaníliaaroma 2 teáskanál
- 3 tojás
- 1,5 dl tej
- Füge 40 dkg-darabolt
- Kókusz, kérem szépen-100 g
Fontos az elsőosztályú alapanyag |
A hozzávalókat egy műanyag tálban összekevertem, egészen a tojásig. Ezután a három tojás vonatkozásában egyenként nagy műgonddal elválasztottam a fehérjét a sárgájától. Figyelem! a művelet kulcsfontosságú, a legkisebb hiba és az egészet hajíthatjuk ki a legvadabb káromkodások közepette, mivel a hab nem fog felverődni. A sárgáját a többihez hajítjuk egy elegáns mozdulattal a fehérjét külön gyűjtjük. Hozzáadjuk a kókuszt, és a fügéket, közben diadalittasan kedvenc zeneszámunkat üvöltjük. Az egészet összekevertem egy fakanál segítségével, és mivel egy kicsit hígnak találtam, szakavatott kézzel kb. két marék zsemlemorzsával kínáltam meg. A massza megköszönte, és hálásan a kívánt sűrűséget foglalta el. A 3 tojás fehérjéjét ütemes csapásokkal felverjük, ha elég kemény, fejünk felett megforgatva átdobva nem esik ránk. Kemény Dénesé mindig kemény.
Tojáshab, tepsi,és az ebéd maradéka a háttérben |
Egyben kijött |
A kész habot hozzákevertem a masszához, majd elmentem megfürdeni utána pedig megnéztem a focimeccset. Na nem , hanem a sütőt előmelegítem 180 C-ra amit speciális szupravezető spirállal ellenőrzünk. A tepsiket kikenjük ürüzsírral, illetve akikek ez túl erős szagú, olajjal , vagy margarinnal. A kész masszát belekotorjuk, és minden teketória nélkül betoljuk a sütőbe. Nekem csak kettő tepsibe fért bele, de jól megvoltak egymás mellett a sütőben. A lábosban maradt masszát cuppogtatva kinyalhatja akinek erre van gusztusa. A feleségemnek van. Amíg sül a dolog addig egy mosogatás - ebből sose elég - közben pedig csokoládékrémet készítünk, csoki cukor margarin felhasználásával. Természetesen hőenergia befektetésével. A sütési idő az én esetemben 35 perc volt, ekkor az unásig ismert fogipiszkálós trükkel ellenőrizzük azt amit ilyenkor szoktak. A tepsiket fejreállítjuk és nyílt tenyérrel a hátukra ütünk. - Gyere ki-mondjuk! - majd leemeljük a tepsiket. Ha jól sikerült a süti akkor szép sima a felszíne és nem ragadt le.
Amennyiben nyers maradt, vagy leragadt, az megbocsáthatatlan bűn és haladéktalanul adjuk ki a kutyának. A szép süteményeket hálából bekenjük csokimázzal.
Csillog mint a Salamon töke |
A fogyasztás azonnal elkezdődhet, és valóban, hamar el is fogy majd a sütink. Nálunk először én kezdtem el a fogyasztását, a gyerekek visszautasították, a bloggazda is csak ímmel-ámmal, nehogy be kelljen már ismernie hogy ez isteni. Aztán ahogy haladtunk előre az időben egyre kapósabb lett, olyannyira hogy a bloggazda ma betegre ette magát belőle, egy szelet amit megevett 10x5 cm-es volt. Úgyhogy én ezt óriási sikernek értékelem. Mindenki bátran fogjon neki, nagyon nehéz süti de, eteti magát. Már a mai napon is mosogattam.