2013. május 20., hétfő

kifli

Nádja holnap élete első kirándulására megy. Szerintem nagyon bátor. Én negyedikes koromban voltam először távol a szüleimtől több napra és azt is végig bömböltem. Nádja volt már a mamákkal egyedül, de az mégis csak más, hiszen végig ott volt valaki vele, akit szeret, aki szereti Őt. Most az osztálytársaival megy. 3-at alszanak és negyedik nap jönnek haza. Nem tagadom, hogy ijesztően korainak tűnt elengedni első hallásra, de Nádja annyira elszántan bátor volt, hogy csupán néhány másodpercig fordult meg a fejünkben, hogy nem engedjük el. Vegyesek az érzelmei. Nagyon izgatott és a tőle jól megszokott módon nagyon figyel, nehogy valami itthon maradjon édes jó anyja feledékenységéből adódóan. Már napok óta időnként fátyolos lesz a szeme, mert ugyan nagyon akar menni, de azért azt is érzi, hogy mi nem leszünk most ott vele. Hogy nem csak fizikailag kell nagyon önállónak lennie, de érzelmileg is. Szép nagy bátorságpróba, de valamiért egyáltalán nem féltem. Vészhelyzet esetére összeállítottam neki egy kis tasakot, benne 8-10 kis cetli, neki  íródott személyes kis üzenetekkel arra az esetre, ha hiányoznánk neki.
A mai nap végig a készülődés körül telt. Mivel ünnepnap volt, nem sok esély volt friss kiflire. Még sosem sütöttem kifliket. Láthatjátok a képeken, hogy milyen kis sajnálatraméltónak tűnnek. Igen, picik. De elhiszitek, hogy nagyon finomak lettek?
Hozzávalók nagyjából a következők:
  • 2.5 dl tej
  • 3 ek. tejföl
  • 2 tk. só
  • 2 csipet aszkorbinsav
  • 10 dkg margarin
  • 50 dkg liszt
  • 1-2 ek cukor
  • 3 dkg élesztő
A lisztet tálba szórtam, bele a cukrot és aszkorbinsavat, és belemorzsoltam az élesztőt. Hozzáadtam a margarint, azzal tovább dolgoztam, majd bele szórtam a sót.  Jöhetett a tejföl és végül a langyos tejjel összedolgoztam. Magára hagytam a tésztát had pihenjen. Amikor majd duplájára kelt a tészta, elosztottam 4 részre. Egy negyed tésztából 4 kiflit készítettem, így összesen 16 kiflink lett. A kifliformázás elsőre nem lett bajnok, legközelebb biztosan jobban megy majd. 
Kifli kipipálva, holnap reggel megtöltöm Nádja kérése szerint tojáskrémmel. Alig maradt, úgy ízlett a gyerekeknek. Állítom, hogy jobb lett mint a bolti kifli még ha nem is olyan szabályosak és szépek! :-)

Pici Nádja, érezd jól magad és vigyázz magadra! Nagyon fogsz hiányozni nekünk, de most nem ez a lényeg!

2013. május 12., vasárnap

epreske

 Ígérem, hogy nem leszek nagyon terjengős. Nem mondanám, hogy éjjel-nappal sütök-főzők, most, hogy már jó néhány hónapja - hmmmmmmmm. lassan van az már egy éve is -, 8 órában dolgozó nő lettem. Szóval nagyon is eszünk és csinálok újdonságokat, csak éppen a recept leírásáig sosem jutottam el. Én balga béla hagyom elveszni ezeket az értékeket. Életünk egy szeletét. Szóval gyerekek, hajrá, anyátok ismét megrázta magát, tollat ragadt és ír! Nektek. Azért, hogy tovább örökítsem, hogy segítsek emlékezni nektek. 
A mai sütit nem találtam sehol. Volt itthon eper, és azon kívül nem sok más. Azért tovább kutakodtam és a következő sütit hoztam össze nektek. Remélem valamikor elkészítitek majd, mert azt bizton állíthatom, hogy ezt most nagyon szerettétek.
Na, ugye, hogy ugye?!

Piskóta:
6 tojás
6 ek. cukor
5 ek. liszt
2 ek. kakaó
A piskótát a klasszik módon készítjük el. Ezt megtanuljuk együtt, leírással nem is bíbelődöm.
Krém 1 - epres -.:
1/2 kg eper
20 dkg cukor
2 dl víz
2 cs. vaníliás pudingpor
Figyelmeztetlek Benneteket, hogy tőlem pontos adatokra ne számítsatok. Remélem öröklitek tőlem a bátorságot, legalább is főzés terén és szem és egyéb érzékszerveiteket használva ügyesen ellavíroztok.
Az epret apró darabokra vágva a vízzel és cukorral főzitek kb. 20 percig. A pudingporokat pici vízzel csomómentesre keveritek majd hozzá adjátok az eperhez és besűrítitek. 
Ez a krém kerül a kisült, kihűlt piskótára. 
Krém 2 - csokis:
2 cs. csoki puding
5 ek. cukor
1/2 l tej
2 dl tejszín
Sűrű krémet készítünk belőle, majd az epres krém tetejére kenjük. A csokikrémet keksszel szépen kirakjuk és csokimázzal megcsorgatjuk. Nálunk nem volt ideje a keksznek megpuhulni, de ha előző este elkészül, másnapra a keksz egész biztosan megpuhul. :-)