2014. október 12., vasárnap

Rákóczi túrós

Drága Nádja, Drága Borisz,
ma annyira büszke vagyok, mert csodásan sikerült, tényleg, igazán csodásan a mai süti. Ezer éve nem írtam Nektek - ezer oka, de iszonyú sokat dolgozom tényleg -, de a mai csodát muszáj örökségül hagynom Nektek. Nem kerítek nagy fenék aljat a dolognak, mert nem én találtam fel a spanyol viaszt. Csak bemásoltam  Andi oldaláról a receptet úgy, ahogyan nála olvastam. Hála és köszönet a tökéletes receptért és azért is, hogy végre életemben először a tojáshab a tűzhelyből való kivétel után nem esett csúfosan össze. Ha kíséritek Ti is a recept leírásában található utasításokat, ezer százalék, hogy nem fogtok melléfogni. Ha már egyszer nekem is sikerült?! Imádlak Benneteket! 


Rákóczi túrós
 
Linzertésztát kell készíteni :
 
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 db tojássárgája
 reszelt citromhéj
Ezt a linzertésztát 1 – 1.5 cm vastagságúra kinyújtani és megsütni.
 
Túró töltelék  :
 
0.5 kg túrót, 2-3 evőkanál búzadarával, 1 tojással, 5 dkg cukorral ( többel vagy kevesebbel, attól függ, hogy milyen édes legyen a töltelék ) ,
1 vaniliáscukorral, citromhéjjal és mazsolával elkészítjük.
A közben kisült tésztát ,ha kihűlt vékonyan megkenjük baracklekvárral. És rákenjük a túrótölteléket is.
 
Tojáshab :   5 tojásfehérje , 30 dkg cukor
 
20 dkg cukrot kevés vízzel jó sűrűre felfőzni, úgy hogy a cukor gyöngyözzön. ( éppen csak annyi vizzel amennyi a cukrot ellepi, és közben kevergetni nem szabad! )
A maradék 10 dkg cukrot a tojásfehérjékkel habbá verni és  forrón hozzáadni a cukros vizet is. Ezzel együtt kemény habbá kell verni.
 
A tojáshabot egyenletesen kenőkéssel simára elkenni a túrón és utána a sütőben szárítani  80 – 100 fokon. Csak szárítani, sütni már nem kell!