2012. május 8., kedd

medvehagymáé a főszerep

Budapest telis tele van medvehagymával. Életem első találkozása ezzel a finomsággal Gesztenyének volt köszönhető. Szerelem volt első kóstolásra. Most, hogy ilyen egyszerűvé vált, hogy az ember ha medvehagymára éhezik, beszerezze, bármit készíthetek belőle. És ami igazán örömteljes hír, hogy a gyerekek is szívesen eszik, gyakorlatilag bármilyen formában. Lássuk csak. Kezdjük a legelemibbel. Kóstoltátok már puha vajas kiflire vagy kenyérre szórva? Apróra szecskázott medvehagymával megszórt kiflit majszolva, igazi tavasz költözik ez ember lelkébe. Gyönyörű üde, zöld és harsogó. Aztán készítettem medvehagymás túrókrémet. Nem nagy ügy. A túrót áttörtem, majd sóztam, borsoztam, icipici őrölt kömény bele, egy jó adag elszecskázott medvehagyma, és pici tejföl, hogy meglágyítsuk, ne csak a szíveket. :-)
 
Készítettem apró kifliket is belőle és pogácsákat is. 
De ezekkel már nem is fárasztalak benneteket. Pogácsát már fejből sütök, összedobálom az alap hozzávalókat és kedvemre ízesítem, és gyakorlatilag a pici kiflikről is ugyanezeket mondhatnám el. 
Mostanában is elég sok a dolgom. Az Alapítvány, ahol dolgozom, rendre szervezi a különböző eseményeket - kiállítás, konferencia, estek - szóval munka nem kevés. Persze nyughatatlan természetem hajt a saját ügyünkkel is előbbre. A hétvégén egy olyan tréningen voltam, amely elvégzése után lehetőségem lesz arra, hogy gyászolók fájdalmának feldolgozását segíthessem. Ti foglalkoztok a halállal? Gondolkodtok róla, mi lehet ott a nagy ismeretlenben? Miben hisztek? Hihetetlen, mennyire a homokba dugjuk a fejünket, ha a halálról van szó. Na de erről csak is kizárólag akkor mesélek bővebben, ha szeretnétek!

2012. május 5., szombat

kombe - túróval -

Új távlat nyílt meg előttem, hála a házias konyha írójának, akit nincs szerencsém személyesen ismerni. De örökké hálás leszek neki ezért a receptért. Ráadásul, ennek a péksüteménynek is olyan nagyszerű a tésztája, hogy két legyet üthetünk egy csapásra. Kizárólag fantáziánk és elszántságunk szabhat határt, hogy milyen formában készítjük el. Készíthetjük sósra vagy valami édes töltelékkel. Nem kell órákig keleszteni. Amint elkészült a tészta, már tölthetjük is, és csak ekkor hagyjuk egy órácskára magára, had növekedjen. Csináltam egy sós túrós és egy édes túrós kombe változatot. És mit tagadjam, egyik finomabb volt, mint a másik. Valamiért azt gondoltam, hogy ez inkább sós műfaj, a gyerekek mégis inkább az édesre repültek rá. De a sós sem volt piskóta.

Íme a tészta hozzávalói:
  • 3,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 tk. cukor
  • 1 kk só
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő  
  • 10 dkg vaj
  • 5 ek. olaj
Klasszikus módon készül. Élesztőt fel futtatjuk a cukros langyos tejben. Közben elkeverjük a lisztet a sóval. Amikor elkészült az élesztő, összevegyítjük a liszttel, finom lágy tésztát készítünk, majd 3 cipót formálunk. Egyenként kinyújtjuk jó vékonyra, majd megkenjük a vékony kis lapokat a felolvasztott langyos vajjal, amit előtte olajjal vegyítettünk. Az első lapra a leírás szerint nem került töltelék, de egyébként miért is ne? Jöhet a következő lap, jól megkenjük az előzőleg említett módon, és most jöhet a töltelék, amit egyenletesen eloszlatunk ezen a rétegen. Most következik az utolsó lap, de őt sem hagyjuk ki a kényeztetésből, jó alaposan megkenjük. Amikor idáig eljutottunk, akkor hajtogatunk. Alulról középig, és felülről is középig, úgy, hogy a tészta szélek összeérjenek, majd jobbról balra és balról jobbra, majd utoljára egymásra. Ekkor picit ellappangajtuk, majd kedvünk szerint bevagdaljuk. Én lusta vagyok fázis fotókat készíteni, kukkantsatok be a Házias konyhába, ott csodás illusztráló képek születtek. Amikor idáig eljutottunk, hagyjuk pihenni a tésztát, majd sütés előtt tojással megkenjük, és kedvünkre díszítjük. Én szezám maggal szórtam meg a sós változatot. 180C-ra elő melegítjük a sütőt és készre sütjük.

Töltelékek:  - sós -
Nagyon leegyszerűsítettem. Túrót áttörtem, sóval, pici borssal ízesítettem. Ennyi.

Töltetlék: - édes -
Túrót áttörtem, cukorral, vaníliás cukorral, citrom levével és reszelt héjával és egy tojással készítettem el. Az édes változatnál a túrós massza alá reberbara-eper lekvárt kentem. 

Mindenképpen készítsétek el! Egyszerű, finom és sokszínű!!!