2014. december 22., hétfő

mennyei flódni

 

Apa szülinapjára mama sütötte a tortát. Nem is ellenkezem, természetes, hogy egy Anya szeretné a gyerekét valami szép és finom tortával megörvendeztetni. Azért mégis szerettem volna valami sütivel én is készülni, annál is inkább mert jöttek köszönteni. Hiába, a karácsony a nyakunkon liheg, óhatatlan, hogy az ember nehezen vonatkoztat el a diós, mákos, édes süteményektől. A flódni már régóta vágyott szerelem. Egészen eddig, nem is ettem igazán finomat. Olyan igazit meg biztosan nem. Sosem készítettem ezelőtt. Nem túl hosszasan, de kutakodtam az interneten. Végül valamiért a Nosaltyn található Vicikó receptjére szavaztam, és mondhatom, nem volt okunk a panaszra. Tökéletes választás volt. A végeredmény mennyei. Komoly, minden elfogultság nélkül állítom. Tudjátok, hogy elismerem, ha valamivel melléfogok. Ez a csoda/álom kategória. A tésztát pontosan úgy készítettem, ahogyan a receptben található, a töltelékben viszont eszközöltem némi változtatást. Arról teszek említést majd. Sok munka van vele, szeretettel teli bíbelődés, de megéri!!!!

Hozzávalók:

Tészta:
  • 550-600 g liszt
  • 300 g vaj
  • 4 egész tojás
  • 100 g porcukor
  • 50 ml száraz fehérbor
Alma töltelék:
  • 1 kg savanykás alma (tisztítva mérve)
  • 30 g cukor
  • 50 ml száraz fehérbor
  • 1/2 mk őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
Mák töltelék:
  • 250 g darált mák
  • 50 g cukor
  • 4 ek méz
  • 40 g mazsola
  • 130 ml száraz fehérbor
  • 1 db citrom reszelt héja
Dió töltelék:
  • 250 g darált dió
  • 50 g cukor
  • 4 ek méz
  • 130 ml száraz fehérbor
  • 40 g macsola
Szilvalekvár:
  • 350 g házi vagy jó minőségű egyéb
Tetejére:
  • 1 db tojás
Elkészítés
    1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, és a további összes hozzávalóval egy szép sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett tálba tesszük, fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.
    2. Eközben elkészítjük a töltelékeket.
    3. A lereszelt almát cukorral, és a fűszerekkel a borban, fedő nélkül megpároljuk, kb 6-8 perc alatt. Ne főzzük, éppen csak összeforrósodjon, kissé megpuhuljon! Kihűtjük. Ezt én is így csináltam :-)
    4. A darált mákot, ill. a diót a hozzávalókkal és borral, állandó keverés mellett összeforrósítjuk. Kihűtjük. Annyit azért én hozzátennék, hogy no para, ha nincs otthon méz, klassz lesz cukorral is. Én nem mértem, viszont jó sokat kóstoltam, így módosítottam, hogy elérjük a megfelelő ízhatást. A bor mehet minden töltelékbe, nagyon finom tőle minden. A diós töltelékhez az almatöltelékről lecsorgó isteni édes lét csorgattam és tettem hozzá 1-2 kanál zsírt is. És a lényeg, zölddió lekvárom is van itthon, az is került bele.A mákosba nem tettem fahéjat, nekem az nem hiányzott bele, tettem citromlét, és szintén az almáról lecsorgó levet, 1-2 kanál zsírt, ja és pici tejet, hogy elérjem a megfelelő sűrűséget.
    5. A tésztát a pihentetés után kissé átgyúrjuk, és lemérjük. Úgy osztjuk 5 részre, hogy négy egyenlő, és 1 db kicsit nagyobb darabunk legyen. Ez lesz az alsó lap.
    6. A nagyobb darabbal kezdjük, kissé lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsi nagyságára. (Sütőpapírral bélelt 25 x 35 cm.)
    7. Belefektetjük az első lapot a tepsibe. Erre jön a dió töltelék.
    8. A 2. lapra kerül a mák, a 3. lapra az alma, a 4. lapon lesz a szilvalekvár, és az 5. kerül a tetejére.
    9. A felső lapot megkenjük a kissé felvert egész tojással.
    10. Pár helyen megszurkáljuk egészen a tepsi aljáig.
    11. 170 °C -ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb 60-70 perc alatt, arany-borostyán színűre megsütjük.
    Ha jól emlékszem kb. 40 perc alatt kisült. Minden munkát megér. Nekem a top5 süti között van!
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése