2015. január 19., hétfő

Fatörzs - Isten éltessen Anyukám

Holnap lesz Manci mama, drága Édesanyám 70.szülinapja. Megrendít, hogy nincs lehetőségem, hogy személyesen felköszönthessük. Talán idő lenne felrázni magam az utópisztikus, elképzelhetetlen világomból, ahol azt hiszem, hogy az emberi megoldásoknak van létjogosultsága. Hogy van értéke a szeretetnek, a rokoni kapcsolatoknak és kapcsolattartásnak. Hogy lehet időd, hogy van módod szabadságra menni, hogy törődj azokkal, akiket a világon a legjobban szeretsz. S bár könnyes hanggal közölted Anyukám, hogy éljük az életünket és nincs benned semmiféle elvárás felénk, s ne aggódjak holmi köszöntés miatt, én mégis aggódom. Aggódom, hogy nem tudtam megoldani, hogy melletted lehessek, s nem csak ezen a napon, hanem a hétköznapokban sem. Akkor, amikor szükség lenne rám. Akkor, amikor szomorú vagy, vagy amikor örömödet szeretnéd megosztani. Nem tudok vigaszt nyújtani és nem tudok segíteni, ha arra lenne szükséged. Holnap talán még fájdalmasabb lesz mint bármely más lelkiismeretfurdalástól sajgó átlagos napon. S bár a magam részéről nincs jelentősége szülinapomnak, csak annyiban, hogy akkor is úgy érzem, tiéd az érdem, Te küzdöttél világra. Minden napért hálás vagyok, amit ha távol is, de közöttük töltesz el. Amikor van mód arra, hogy halljam a hangod, és van mód arra, hogy megbeszéljek veled bármit. Isten éltessen drága Anyukám! Nagyon nagyon szeretünk! Bárcsak lenne lehetőségem, hogy megsüssem Neked ezt a tortát, kárpótlásul viszont küldöm a receptet.


Fatörzs (Marka boszikonyhája receptje alapján)



Hozzávalók a piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor

Hozzávalók a krémhez:

  • 2,5 dl tejszín
  • 250 gramm cukor
  • 125 gramm holland kakaópor
  • 350 gramm vaj


A piskótát a szokásos módon készítem, pont úgy, ahogy anyukámtól tanultam. A 6 tojás fehérjét egy csipet sóval habbá verem, - közepesen keményre vertem -. A 6 db sárgáját pedig 6 evőkanál cukorral fehéredésig keverem, majd hozzákeverem a 6 evőkanál lisztet és az egészet összeforgatom a fehérjével. Nagy tepsit kikenek margarinnal majd megszóróm liszttel, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütöm.
Amikor elkészül, azonnal kiborítom a már előzőleg kiterített konyharuhára, majd a konyharuha segítségével roláddá feltekertem és így hagyjuk kihűlni.


Közben elkészítjük a krémet. A tejszínt a cukorral felforraljuk és forrás után még 5 percen át hagyjuk bugyogni. Ezután lezárjuk a gázt és kézi habverő segítségével a hozzáadott kakaóport simára keverjük. (csokival is tök jól működik) Majd a vaj egyharmadát is a még meleg krémhez adjuk, és megvárjuk amíg a krém teljesen kihűl. Amikor kihűlt, a maradék kétharmad vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk a kakaós krémet és simára összedolgozzuk, amíg sima és habos krémet nem kapunk.

Miután a piskóta teljesen kihűlt, kitekerjük és megkenjük a krémmel. Az egyik végét srégen levágjuk és hozzá illesztjük a hosszabb roládhoz.Az egészet átkenjük a krémmel, és villával áthúzgáljuk díszítésképpen. Aztán mindenki úgy díszíti tovább, ahogy jól esik.

Ez egy szuper süti. Idén karácsonyra készítettem, mert valami karácsonyit szerettem volna sütni, ami nem bejgli. Azt is imádom, de anyukám és Erzsike mama is csinált, felesleges lett volna nekem is. Teli találat volt. Nádja, Borisz mindkettőtöknek nagyon tetszett. <3

Anya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése