2023. február 26., vasárnap

bougatsa, görög grízes lepény


Mondjuk az autentikus görög baklava páratlan, amiért bár Ti annyira nem rajongtok, de apátok és én oda vagyunk érte. Ja, hát nem túl diétás, úszik a cukros szirupban, de hát ami jó azt kár lenne kihagyni. Szóval baklava után szabadon a rétestészta finom porhanyóssága iránti rajongásom bizonyítékaként sütöttem meg ezt az isteni görög grízes lepényt s méltán aratott sikert itthon. Na jó, Nádja Te még meg sem kóstoltad, de mentségedre legyen mondva, hogy egész nap az Erzsike mamával közösen megsütött selyem tortát faltad. Borisz nem húzta a száját neki, apátokkal mi meg csak a szokásos módon jártunk rá úgy, hogy alig néhány morzsa van már csak a tepsiben.

Hozzávalók:

  • 10 darab réteslap,
  • 8 dl tej.
  • 17 dkg búzadara,
  • 4 darab tojás,
  • 2 teáskanál vaníliakivonat,
  • 20 dkg cukor,
  • 1 teáskanál fahéj,
  • 1 darab citrom reszelt héja,
  • 15 dkg vaj (lekenni),
  • ízlés szerint porcukor (a tálaláshoz)

A hideg tejet a grízzel felfőzzük. A négy tojást a cukorral, vaníliával, vaníliás cukorral, citrom levével habosra keverjük, majd amikor elkészült a gríz az összeset együtt összefőzzük. Egyenként a réteslapokat a kivajazott tepsibe helyezzük és minden lapot jól megkenünk margarinnal. 5 lapig meg sem állunk, majd ráöntjük a mennyei grízes krémet, majd a maradok 5 réteslappal lezárjuk az egészet. Minden réteslapot margarinnal alaposan megkenünk. A sütő 200 fokra már előmelegített. Mielőtt sütőbe tolnánk az egészet, felkockázzuk a tepsibe készített süteményt és így sütjük nagyjából 30 perc alatt készre.

Porcukorral jól megszórjuk, nehogy lefogyjunk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése