2013. június 23., vasárnap

Cseh krémes

Az otthonban, ahol dolgozom, nagyon sok kedves idős ember él, vagy látogat el hozzánk napközben. És persze vannak nem kedvesek is..... :-) Az történt, hogy amikor megkaptam a háznak a szakmai vezetését, nyilván voltak akik szerettek és voltak, akik nagyon ellenségesen fogadtak. Terike néni az utóbbiak közé tartozott. Aztán hogy hogy nem, jött számomra a horgolás iránti szerelem és ez szépen lassan össze hozott bennünket, lassanként elfogadott és közel engedett a szívéhez. Olyannyira közel, hogy óriási ajándékot adott nekem. Kölcsönadta az 1973 óta vezetett határidőnaplóját, ami telis tele van jobbnál jobb receptekkel. Azért érzem ezt óriási megtiszteltetésnek, mert számomra ez olyan, mint ha egy nagyon fontos titkát árulta volna el. Az a fixa ideám, hogy egy családhoz, emberhez az általuk gyakran készített ételeiken át is vezet az út a megismerésükben. Ma a titkos könyvből megsütöttem az első receptet. Ez bizony a cseh krémes. A gyerekeknek nagyon ízlett. Nádja egy ültő helyében 4-et megevett. Semmit nem túrt ki, nem tolt félre. Ilyen szinte sosem történik, bármit is süssek. A receptet pontosan úgy írom le, ahogyan Terike néni naplójából vettem:


Tésztája:
45 dkg kristálycukrot 6 tojás sárgájával és 15 evőkanál langyos vízzel habverővel felverünk. A vizet apránként adjuk hozzá. Kb. 15 percig verődik. 15 dkg durvára vágott diót 2 ek. kakaót, 30 dkg lisztet - amelyben egy fél csomag sütőport előzőleg jól elkeverünk - teszünk hozzá és a 6 tojás nagyon kemény habját, óvatosan fakanállal közé keverjük. A sütőt nagyon erős lángon előmelegítjük, és gyorsan toljuk be a tepsit. 10 percig így sütjük, majd 25 percig takaréklángon - én 170 C-ra vettem itt vissza a sütőt -. Amikor megsült, 6-8 percig ne nyissuk ki a sütőajtót. Akkor ült meg, ha a tészta elválik a tepsi szélétől, illetve, ha megnyomjuk akkor kiugrik. Ha teljesen kihűlt, rásimítjuk a krémet.

Krém: 20 dkg Rámát 20 dkg porcukorral  és 2 cs. vaníliával habosra keverünk. 2 dl tejben 2 ek. grízt főzünk, kihűtjük, majd a vajas krémmel összekavarjuk. Rákenjük a kihűlt tészta tetejére. 


- Én ketté vágtam a tésztát és a krémet közé kentem. -.

Csoki máz:
3 ek. kakaóport és 3 ek. kristálycukrot pici vízzel elkeverünk. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük, majd 5 dkg vajat keverünk hozzá, miután levettük a tűzről. Majd a krémre kenjük. - Én a tészta tetejére kentem, mert a krémet a két tészta közé kentem. -

Annyit változtattam még, hogy a krém alá egy vékony réteg eperlekvárt kentem. Nagyon finom sütike! :-)

2 megjegyzés:

  1. Ez a recept gyüjtemény nagy kincs Évi.
    Mindig is tudtam, (Terike nénit illetően )
    hogy a romba dőlt kertajtó mögött Te meglátod a virágos rétet. :)

    VálaszTörlés
  2. Judit,
    olyan szép amit írtál. Köszönöm Neked, hogy ma is tanítottál valamit. Még sosem hallottam a romba dőlt kertajtókról, bár imádom őket. :-) Köszönöm! <3

    VálaszTörlés