2015. szeptember 12., szombat

túrógombóc fénykép nélkül

Nahát gyerekek, életemben először sikerült túrógombócot készíteni. Igaz, nem túl gyakran próbáltam, talán pont a kezdeti néhány kudarc volt az oka, hogy hamar feladtam. A mai menü bableves volt, a második volt a gombóc. Borisz kisfiam, azt találtad mondani, hogy ilyen finom levest még nem ettél eddigi 7 éved alatt. Kérted, hogy fényképezzem le, és írjam is le a receptet. Nem készítettem fényképet, és a levesről most mélyen hallgatok. Tudom, hogy elmaradás, és ígérem pótolom, de most jöjjön a gombóc. Ma nem halogatom, hogy majd leírom holnap, vagy azt követő napon. Leginkább azért nem, mert az esti telefonbeszélgetésünkkor Anyukám elmondta, hogy Ő hogyan csinálja, és ez bizony ősi családi recept, ezért óvom, nehogy a feledés homályába vészen a családi recept. Mivel a mai próbálkozás feltűnően jól sikerült, leírom azt a receptet is, ahogyan ma készítettem azután a mamámét. Legközelebb úgy csinálom, és beszámolok, mi volt a különbség.

Hozzávalók:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 db tojás
  • 6 dkg vaj
  • csipet só
  • 6 evőkanál búzadara

  • Valamint:
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • kb. 1,5 dl tejföl
  • cukor
A túrót villával finomra törjük a vajjal, sóval a 3 tojás sárgájával valamint a búzadarával összekeverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, lazán a túróhoz keverjük. Alsó hangon 1 órát hűtőben pihentetjük, nekem ez kevésnek bizonyult, szóval biztos ami biztos, jobb a több ideig pihentetés.

Később sós vizet forralunk, és vizes kézzel kis tojás nagyságú gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe dobáljuk őket. Fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára főzzük.

A Háj mama túrógombóc receptje, amit ma Anyukám megosztott velem:

  • 50 dkg túró
  • 5 tojás
  • 5 ek. búzadara
  • 5 ek. liszt

Elkészítése egyszerű, mindent összekutyulunk mindenféle flikk-flakk nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése