Hosszabb szünet után ismét üdvözlöm kedves olvasóimat!!!
Ezúttal nem sütit készítettem, - pedig tudnék -, hanem ezt a rendkívül ízletes, húsevők körében nevének említésekor őrjöngéssé fajuló, önkívületbe torkoló lelkesedést kiváltó étel. A szarvasok nagyon szép állatok. Rendkívül ízletes húsuk miatt, sokan vadásszák őket, és valljuk be, melyikünk ne szeretne egy szál éles vadásztőrrel egy 4 mázsás szarvasbikát leszúrni, hasát felvágni, beleit kidobni, a kiürített hasüregben egy kellemes éjszakát eltölteni, másnap megnyúzni, majd a bőrt magunkra húzva az asszonyt halálra rémíteni. Na ugye, senki. Én sem, de a húsát nagyon kedvelem, csak sajnos nagyon nehezen lehet hozzá jutni. Örömmel jelentem, hogy mind őz, mind szarvas és vaddisznó esetében kegyetlenül finom fogásokat tudok elkészíteni, az őzgerinctől kezdve, a pörköltig bezárólag. A mai napra a jó időt kihasználva, szarvaspörkölt készítését írtam be képzeletbeli határidő naplómba.
Ehhez egy forradalmian új tűzrakó helyet használtam. - Az egyes diát kérem szépen Gizike! Köszönöm!
A húst szépen felkockázzuk és eltávolítjuk róla a hártyákat, inakat, és egyéb undorító dolgokat, amibe később bele törhet a fogunk, és felfordulhat a gyomrunk. Sajnos óriási hibát követtem el az előkészületek során, mivel mikor már az udvaron pirítottam a hagymát, a macska: - Kettes diaképet kérem szépen Gizike! - besurrant, és nem tudom pontosan mennyi, de kb. jó fél-fél ökölnyi nyers szarvashúst magába gyűrt és sajnos nem kapott gyomorrontást sem. Na de vissza a jelenbe. Két kiló szarvashúshoz 3 nagy fej vörös hagyma, 2-3 darab paprika és 3 szem nagyra nőtt paradicsom kell. Egy 20 dkg-os szalonnát felkockázunk, megpirítjuk és a zsírját leszűrjük. A zsírt némileg kipótoljuk és ebben kezdjük pirítani a hagymát, majd 438 másodperc múlva a paprikát is. Ha minden jól megy, akkor hamarosan a felkockázott húst is hozzá adhatjuk, kicsit össze pirítjuk és a szalonnát is hozzá adjuk. - Kérném a 3-as számú diapozitívet is Gizike!
A következő lépés nagy figyelmet követel és csak kevesen értenek hozzá, a fűszerezés. Először a szokásos só, bors, érzéssel,utána keményebben rámegyünk, kakukkfű, tárkony, őrölt köménymag, babérlevél kell, hogy benne legyen. Ha ezeket össze raktuk, akkor hátra dőlhetünk, csak a tüzet kell táplálnunk. Jelen esetben, kb. két és fél órát kellett főzni a húst, hogy az puha legyen. Közben fakultatív programmal múlatjuk az időt, bolondozunk, sütit eszünk, esetleg sört iszunk, vagy pálinkát. Közben gyakran megkavargatjuk, nyelvünkkel csettintünk: - Jó lesz! - ismételjük többször magabiztosan mosolyogva! Ezután hozzá adjuk a paradicsomot, valamint két nagyobb méretű sárgarépát. A köretet elkészíti a feleségünk, tésztát főz és dödöllét készít, ami meglepően finom lett.
Ízlésesen megterítünk, a zongorát kivisszük a szobából, mert az élő zene nagyon fontos. Ha majdnem kész a pöri, hozzá adjuk a piros paprikát és a száraz vörösbort, ízlésünk szerint. Mai alkalommal a pörkölt egyszerűen szenzációs lett, szavakkal alig lehet leírni.
Kedves vendégeim is osztották véleményemet, majdnem az egész el is fogyott. - Hihetetlen, ugye? - kérdeztem többször is, őrjöngve lakmározó vadász társaimat. Utána hájas kiflit és zserbót eszünk desszertnek. Hátra dőlve beszélgetünk kellemesen órák hosszat. - Gizike, a következőt, a hétszentségit!!!
Fevikém bocsásd meg nekem, de el vagyok ragadtatva a párodtól:-)))
VálaszTörlésNagyon jó volt olvasni:-))
A pöri finom lehetett:-))
Imádom, mikor egy állatorvos leírja, hogy hogyan trancsírozzam fel azt a dögöt!
VálaszTörlés