2011. november 25., péntek

Csokis-mákos keksz

 Először azt gondoltam, hogy na ma ugyan nem. Csak mert fáradt és álmos vagyok. Mert kiesek a számon ásításkor. De aztán győzött az aranyszívem, mert nem venném a lelkemre, ha a hétvégén álmatlanul forgolódnátok ágyatokban, mert nem vágytatok másra, csak egy jó kis mákos keksz receptre, de sehol nem leltetek egyetlen egyre sem. Úgy hogy hoztam, íme itt a recept.
Mákos, több szempontból is világos, hogy is jön már megint ide. Csak mert a mák olyan téli, hideg időhöz passzoló, fajsúlyos és finom. És mert mindeközben családom tagjai megunhatatlanul imádják a mákos dolgok minden verzióját.
Hozzávalók: - én az alább megadott mennyiség kapásból duplájával kezdtem -
  • 28 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg őrölt mák
  • tej, amennyitől a tészta jól gyúrható lesz
  • csokoládé, amelyben a kisült kekszeket megforgatjuk
Össze keverjük a lisztet a sütőporral, és a kristálycukorral. Bele morzsoljuk a margarint, a tojás sárgáját, a mákot, és össze gyúrjuk az egészet a tej hozzáadásával is. Kinyújtjuk és kedvünkre ilyen - olyan alakúra szaggatjuk. Ezután 190 C-ra előmelegített jó 10 perc alatt készre sütjük. Ezután a csoki olajjal mikróban fel olvasztjuk és a kekszek egyik oldalát meg mártjuk. Finom kis kekszek születnek, amelyek sajnos szemtelenül gyorsan el is tűnnek.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet!
    Férjem imádja a mákos sütiket:) talán a hétvégén kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Megsütöttem, nagyon jól sikerült. A blogomban hivatkoztam rád.
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés