2011. november 11., péntek

csokis-nutellás keksz


Az alap ötlet Stahl Judit: Gyors édességek című könyvéből származik. Budapestre vissza érve "alkotásba menekültem" A konyhában kuporogva a könyvet lapozgatva találtam erre a receptre. A könyvre meg, a néhány utcával feljebb lévő pici könyvtárban leltem. Persze, hogy rávetettem magam az itteni könyvtár gasztro témával foglalkozó könyv kínálatára is. Bár nem túl gazdag, de így is tudott újat nyújtani. Ezt a könyvet például még nem volt szerencsém közelebbről szemügyre venni. Ebben is találtam jó néhány kedvemre való receptet. Íme az első, amely eredetije a fentebb említett könyvben amerikai süti csokidarabokkal címen szerepel. Kénytelen voltam módosítani a receptet, mert néhány esszenciálisan fontos hozzávaló nem állt rendelkezésemre. Az én sütim receptje a következő:
Hozzávalók:
  • 10 dkg csokoládé
  • 20 dkg liszt
  • 1 kk. szódabikarbóna helyett én most sütőport használtam
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg nutella
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • pici kakaó és fahéj valamint 1-2 pöttynyi krémes balzsamecet
Elő készítjük a tepsinket, de előtte sütő bekapcs. 175C-ra. Tepsi előkészítés nem más, mint sütőpapírral történő papirosozás. Száraz összetevők, úgy mint liszt, cukor, sütőpor, fahéj és kakó valamint az apróra darabolt csokoládé össze keverése, majd egy másik tálban kikavarjuk a tojást a nutellával és vajjal, valamint a pici balzsamecettel. Ezután vegyítjük a két fajta állagú anyagunkat, és össze gyúrjuk.Ezután kis korongokat formálunk belőle - kb. 40 db készül ebből a mennyiségből -, és rá rakosgatjuk a tepsinkre. Kb. 15 perc alatt készre sülnek. A tepsiből kivéve nagyon puhák, majd ropogósra hűlnek. Nálunk kekszből sosem lehet elég, hamar eltűntek a mindig korgó bendőkben!
bendő tele...

5 megjegyzés:

  1. Ezt már én is megsütöttem. Nálunk a nutellának csak ugy minden nélkül az üvegbe is nagy sikere van. Tényleg fini receptre találtál. :-)))

    VálaszTörlés
  2. Gondolhatod Juditkám, hogy mi is óriási nutella fun-ok vagyunk. Te az eredeti verziót sütötted? Arra is kíváncsi lennék, de abban tudod, mogyoróvaj van, persze nekem meg persze nem volt itthon.
    Mi a helyzet a lala kiflikkel?

    VálaszTörlés
  3. Kiflik "megdöglöttek " a sütőben. Ízre jó, de látványra....
    Nekem sincs mogyoróvajam, teavajjal készitettem. Hókusz-pókuszok nincsennek nekem, Kókuszzsír és társai sincs, meg egyéb nehezen beszerezhető finomságok. Csak ami a sarki boltba megkapható. Azokkal helyettesítek mindent.

    VálaszTörlés
  4. Ez már megint egy jó kis ötlet! Egyszerű, de nagyszerű.

    VálaszTörlés
  5. Fevikém!
    Nagyon klassz kekszet sütöttél.
    Nálunk is mindig van keksz, tudod apa reggelire csak ezt eszik:-))

    VálaszTörlés