2011. november 17., csütörtök

Diós, mákos zserbó

ez itt épp pont a mákos
 Még sosem sütöttem zserbót. Ildikó barátnőm meg is lepődött. Azon meg még jobban, hogy húslevest se igen. Nem tudom, kimaradt eddig valahogy az életemből. A hétvégi szarvaspörkölt mögé sütinek jött a zserbó ötlet. Olyan téli dolog, és csak mert nálunk az eltéveszthetetlenül totál nyerő választás a mákos és diós. Nem variáltam túl a dolgot, Anyukám azt javasolta, maradjak Horváth Ilona tanainál, így felütöttem a bibliát és többnyire követve utasításait, bombasztikfantasztik életem első zserbóját sütöttem meg. Na nem állítom, hogy minden kalandtól mentes volt az előkészület, de ki ne ismerné a minden jó, ha vége jó örök igazságot? Nem is szaporítanám tovább a szót, ahhoz túl késő van, de jó tanácsként még had buzdítsalak benneteket egy legkésőbb karácsonyi zserbó sütésre. 
ez meg itt a diós, kérem szépen...
Hozzávalók: - a feltüntetett mennyiség duplájából sütöttem -
  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin v. 15 dkg zsír
  • 1 dl tejú
  • 1 dkg élesztő
  • csipetnyi sütőpor
Langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. Közben a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadva az élesztőt és többi hozzávalót tésztát gyúrunk. Közben elkészítjük a tölteléket. Diós cukor. Mákos cukor. A mákhoz hozzáreszeltem egy almát is, de ez teljesen fakultatív. A tésztát nem kell állni hagyni, azonnal el osztjuk 4 részre. Kinyújtjuk az első lapot és megkenjük ízlésünknek kedvező lekvárral. Nálunk a diós töltelék alá sárgabarack és füge lekvár került. A mákos alá szilvalekvár. Amikor a lekvár is felkerült a tésztára, megszórjuk a tészta egyik felét diós cukorral, a másik felét mákossal. Aki csak egy félét akar csinálni, értelemszerűen nem foglalkozik a másik ízű töltelékkel való pepecseléssel. Bár véleményem szerint nagyon is megéri. Ezt folytatjuk a többi három lappal is, azzal a különbséggel, hogy az utolsó lap tetejére nem kerül semmi. Jól megszurkáljuk , miután egy órát állni hagytuk. - Egyesek szerint ez az egy órás pihentetés el is hagyható. Én is csak max. fél óráig hagytam állni -. Ezután kb. fél óra alatt előmelegített sütőben - 180C-on készre sütöttem. Amikor kihűlt a süti, csokimázzal befedtem. 
Imádta mindenki, a vendégeknek is nagyon tetszett. Én most különös tekintettel a mákosért rajongtam. Isteni!

9 megjegyzés:

  1. Fevikém!
    De jóó, képzel még én sem sütöttem eddig zserbót, mindig anyukám készíti:-))
    Nagyon klassz lett!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Gesztikém, nagyon nagyon jól esik a gratulációd. Nekem is mindig Anyukám sütötte páratlanul finom zserbóit, és olyan megnyugtató, hogy most már én is pont olyan finom zserbóval tudok kedveskedni az én gyerekeimnek. Remélem az én gyerekeimnek is azt jelenti majd a sütemény, amit én készítek, mint nekem az Anyukámé!!!
    puszillak

    VálaszTörlés
  3. Ügyes! Mármint, hogy megírtad ma :-)
    Egy részlet viszont kimaradt, alaposabban olvasd el a Horváth Ilona könyvedet.
    "... mikor már pukkanásig teltünk, a maradék süteményből 4-6 szeletkét (ennek hiányában a széleket) egy jól zárható papírdobozba teszünk. Ezt alaposan lezárjuk és -lehetőleg- fehér papírba csomagoljuk. Jó erős színű filctollat veszünk elő (lehetőleg fekete, de legrosszabb esetben a síma golyóstoll is megfelel), majd ezzel a következőt írjuk a dobozra:
    H... Ildikó
    *** utca 21.
    Makó
    6900
    Ezután a hónunk alá csapjuk, és elsétálunk a legközelebbi postáig." -nézd csak meg jobban a szakácskönyvedet! ;-)

    VálaszTörlés
  4. Ki fogom en is probalni,nekem a baratnom csinalta mindig, en meg kocsonyat csinaltam neki!Koszonom a receptet!Oljan jol nez ki hogy kedvem van meg csinalni!

    VálaszTörlés
  5. Szia Évi!
    Már lájkolom is a zserbódat. Már most megtudnám kóstolni, pedig éjfél közeleg. Valószinűleg jót tenne velem. Nyugodtam aludnék, mert tudod mit mondott a nagy humorista a fogyókúráról?? "... Éjfél előtt akármit, éjfél után bármit... megehetsz."

    Elérkezett a pillanat és az újra gondolt blogomat felfedem előtted: http://www.millefioribook.blogspot.com/
    Nézzz, be mert folytatom blogolást. A gasztro része még egy kicsit várat magára, de majd igyekszem. :))

    puszi : Judit.

    VálaszTörlés
  6. Én szoktam zserbót sütni, nagyon finomat...
    Hamarosan sütök is, most van bőven dió itthon. Aztán a zserbó eláll, viheti Bálint, hogy legyen mit csemegézni Pesten az anyamentes hétköznapokon. :( (A szomorú én vagyok.)

    VálaszTörlés
  7. Ildikém, cuki vagy. Nem maradt sajnos széle sem. Talán majd legközelebb.

    Mandala,
    örülök, ha kedved támadt megsütni, számolj majd be, hogy sikerült. A kocsonya sem rossz, én is benne lennék ilyen cserébe.

    Juditkám,
    grat. a blogodhoz. Gyönyörű dolgokat csinálsz. és Süsd meg te is a zserbót, biztosan nem bánjátok meg.

    Macus, de jó h. hallatsz magadról. Szomorkodsz? Hiányzik a család többi tagja? Nem lehet könnyű, de remélem hamarosan nálatok is másképp lesz. Együtt könnyebb. Millió puszi nektek!

    VálaszTörlés
  8. Beindult a nyálelválasztásom :) Sajnos, csak kakaópor van itthon, megpróbálok nem lealacsonyodni a kakaópornyalogatásig.

    VálaszTörlés
  9. cuki vagy Csibike, ugorj be, bármikor szívesen látlak! Bár időnként nálunk is marad a kakaópor vagy a lekváros üveg tisztára nyalogatása.

    VálaszTörlés