2011. november 4., péntek

fügés pite

Még mindig találni fügét a bokrokon. Ki tudja? Talán még be is érnek. Imádom, mennyei gyümölcs. Kellően édes és varázslatos dolgokat lehet készíteni belőle. Remekül kombinálható, árad belőle a kényelem. Van kertünk, inkább udvarunk mint kert, de lesz kert, ígérem. Egyenlőre a szomszédból átcsüngő terméseket dézsmáljuk engedéllyel, csüngve a fákon bokrokon, mint egy ősasszony megküzdve a kincset érő termések minden darabját megbecsülve. Lesem még napról napra, hátha csurran - cseppen, esélyeim csökkenek, pedig lenne még mit kipróbálni a mézédes isteni áldásból.
Borbás Marcsi egyik receptjét sikerült teljesen átköltenem, na nem sosem meglelt gasztroguruságomnak köszönhetően, sokkal inkább figyelmetlen durrbelebumm módszeremnek. 
Akit az eredeti recept érdekel, máris szánkázzon tovább és lapozzon a Praktika 2011. szeptemberi számába és merüljön el az eredeti receptben. Aki elég bátor olvasson tovább és vágjon bele az általam alább jegyzettekben, megbánni nem fogja, a süti ugyanis hangos hümmögés mellett fogyott el.
hát nem ők hümmögtek a fügés sütinek. keksz lapul a Nádja kezében...
 Tészta hozzávalói:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
3 tojás sárgája
2 cl rum
2 ek. cukor
2-3 kanál tejföl
2-3 ek. zsemlemorzsa
Mivel a recept utasításait eszembe sem jutott elolvasni csak utólag, helytelenül a fentebb említett összes hozzávalóból tésztát gyúrtam. Nem mondom, hogy nem csodálkoztam, nagyon is meglepődtem, miért kell rum a tésztába, a zsemlemorzsáról végképp nem is beszélve, de agymunkát teljesen kiiktatva, végig vittem, össze gyúrtam, hűtőbe helyeztem és elkészítettem a tölteléket. Vagyis fügét karamellizált cukron átforgattam, pároltam, ízesítettem cukorral, citrom levével és vanília esszenciával, majd kihűtöttem. Amennyiben túl lágynak találtatna, darált dió hozzá adásával a kívánt sűrűség garantálva. Ezután a tésztát tepsi méretűre nyújtottam, - na itt kellett volna a zsemlemorzsa, hogy a tésztát megszórjuk, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát - és ráhalmoztam a fügés tölteléket.
Felső tésztaréteg hozzávalói:
3 tojás fehérje
5 dkg cukor
5 dkg darált mandula
1-2 ek. liszt
A tojások fehérjét a cukorral fényesre, keményre felverjük, majd finoman elkeverjük a mandula és liszt hozzáadásával. Ezzel a masszával takarjuk be a fügés tölteléket. 190C-ra elő melegített sütőben sütjük készre. Szerintem nagyon oké a dolog, bár az eredeti recepthez nem maradt sok köze. Nem baj, bátraké a szerencse. Bátorságot azért van még hova tanulnom!!!!

1 megjegyzés: