2011. november 23., szerda

mozart (?) torta

Múlt héten elementáris erejű változások következtek be az életembe. Nem is igen merek írni róla. És nem is igen merek még örülni. De jó. Boldogságos. Végre, valami olyasmi, amit szeretek. Még valami az életemen kívül, - persze mint szerves része -, mert  az életemet kívül belül, jobbról és balról szerethetem, leszámítva a néha mint minden normális családban adódó nézeteltéréseket. Másképp kell szervezni a napokat. Figyelni arra, mikor ébredünk, ki milyen ruhát vesz fel. Így a sütisütés programja sem oly spontán, mint eltelt jó néhány évemben. De jó így. Jut eszembe, ma egy olyan boltba tévedtem, ahol majd hanyatt estem. Kedves kiszolgálás, pedig csak szájat tátani léptem be. Gyönyörű alakú, színű, állagú, szappanok, samponok, testápoló, piperék, krémek és rúzsok. És szaglásom még csak nincs is. Csillogott-villogott, hercegnős mesevilág, felnőtteknek. Időm másképp strukturált mint régebben, így Erzsike mama névnapi tortájának megsütését is gondosan meg kellett szerveznem. Különben nincs torta, csak ötlet. A torta ötletét egy ügyes kis blogerinától vettem / http://punkaa.blogspot.com/2010/12/mozart-torta.html /
Ez egy nagyon izgalmas süti. A torta tésztája, számomra teljesen új volt, és boldogan nyugtáztam, remek. Szóval bátran, ugorjatok neki és süssétek meg.

Hozzávalók a tésztához:
  • 4 tojás
  • 250 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
Tojásokat a margarinnal és cukorral habosra keverjük. Jöhet a kakaópor és a szódabikarbónás liszt, majd a legvégén a tejföllel is elvegyítjük. Kivajazott torta formában öntjük a masszát, sütőt 200C-ra elő melegítjük majd miután a tésztát a sütőbe helyeztük, vissza vesszük a hőfokot 160C-ra és így sütjük meg.
Krém:
  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliáscukor
  • mandulaaroma
  • 2 ek. liszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek. cukor
Az utolsó két hozzávaló kivételével mindent elkeverünk csomómentesre. Ha besűrűsödött, hagyjuk hűlni, majd a habosra kevert vajat és cukrot a krémhez vegyítjük. A tésztát 3 részre vágjuk. Az első lapra jön egy réteg krém, de én nutellával is alá ágyaztam. Ezután jöhet a következő lap, arra 15 dkg zöld marcipánt kör alakúra nyújtva helyezünk, majd utolsó lap és a maradék krém rá. Persze nekünk nem volt itthon marcipán, volt viszont még pici fondantom. Beszíneztem zöldre és ízesítettem is mandulásra, és azt tettem a lapok közé, de kentem alá és fölé is pici krémet. - Le is csúszott félúton Erzsike mamáékhoz menet a torta teteje - . Díszítésként is a maradék fondantommal operáltam, ahogyan a képek bizonyítják. Szerintem nagyon klassz kis torta, de való igaz, krémből elbírt volna egy picivel többet.

4 megjegyzés:

  1. Szia Évi!
    jaj , de gyönyörűséges ez a torta!!! Boldog aki kapja.
    Puszi.

    VálaszTörlés
  2. Szia Judit,
    köszi a dicséretet. Remélem tényleg boldog volt. Örülök, hogy tetszett Neked is! millió puszi

    VálaszTörlés
  3. Fevikém!
    Milyen szívet melengető tortát készítettél, micsoda jó ötlet a hópehely marcipán:-))

    VálaszTörlés
  4. Édes Gesztikém, köszönöm szépen. És ugye tudjuk jól, hogy kinek köszönhetem a gyönyörű hópelyheket a tortán és a hópelyhese kekszeket? Senki nem bírja szó nélkül kiállni. Látod, ugye, milyen nagyon nagy becsben tartjuk őket, és hogy mennyire használatban kerültek?Millió sok hála puszi Neked!

    VálaszTörlés