Pénteken már annyira fáradt voltam, a hátunk mögött álló töménytelen munkától, hogy már azt sem vettem észre, ha magamban hangosan beszéltem, hogy idézzem:
"az egész világ sok csupasz csábító kurva. először kedves, utána durva " Fáradt voltam és enervált, talán picit elkeseredett, és egész nap éhes. Talán leginkább pihenésre. S végre, amikor este haza értem, bár már késő volt, de győzött a gyomor és az otthoni biztatás. Neki fogtam ennek a bizonyos hacsapurinak. kiló lisztből. kelesztős. Őrült vagyok. Gondoltam. S utólag visszagondolva is azt gondolom, bizony őrült. Mert hát annyiunknak amennyien mi vagyunk szűk családunkban, nem kellett volna ilyen mennyiségből. A tészta csodás lett, a töltelék még csodásabb. Persze előtte értelmeznem kellett a receptet. Munkás. Ragacsos, unalmas munka. Még Apával is nehéz volt, pedig ő állhatatosan csak sütötte és sütötte. A végeredmény, na igen. Az mindent pénzt megér. Frissen lágy és krémes. Másnaposan is irgalmatlan jó. Körettel vagy magában, sok zöldséggel vagy mégsem. Teljesen mindegy. Megunhatatlan, abbahagyhatatlan.
a képért szíves elnézést kérek, apa készítette, nem morfondírozta túl, ahogy esett úgy puffant |
Hacsapuri - grúz sajtos lepénykenyér -
- 1 kg liszt
- 4 dkg élesztő
- 3 dl natúr joghurt
- 3 dl víz, 4 evőkanál olaj
- 2 teáskanál cukor
- 4 teáskanál só
töltelékhez:
- 30-40 dkg reszelt sajt
- 1 natúr tömlős sajt
- vaj
- natúr joghurt
- só, bors, zúzott fokhagyma
- 1 tojás
Elkészítjük a tésztát. Vízben pici cukorral az élesztőt felfuttatjuk. hozzáadjuk a liszthez a sót és joghurtot, majd az elkészült élesztőt. A tésztát jól eldolgozzuk és hagyjuk had pihenjen, kb. egy órát. Azután kis fél öklömnyi gombócokat leválasztunk, amit kör alakúra elnyújtunk. Megkenjük a sajtos töltelékkel, majd a tészta széleket visszahajtogatjuk úgy, hogy teljesen zárt batyuszerűt alkossunk. Megpaskoljuk és elnyújtjuk. Így két tészta réteg közé kerül a töltelék. Nem mondom, hogy nagyon egyszerű, mert a töltelék utat talál magának, így ragacsos munkánk lesz. Serpenyőt vékonyan olajjal kikenünk és pár perc alatt mindkét oldalát pár perc alatt megsütjük.
A töltelék nagyon egyszerű és bármilyenre készíthetjük. Én most Sajtot reszeltem, majd elkevertem tojással, joghurttal, a fűszerekkel, fokhagymával és pici vajjal, annyira hogy jól kenhető legyen.
Régen ettem ennyire finomat. Friss paradicsommal, salátával mennyei
Anya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése