2011. április 13., szerda

életem első klasszikus kenyere

Hogy milyen érzés? Pontosan olyan, mint amilyen érzés volt ott állni életem első lekvárja felett. Anyukám segítsége nélkül. Örömhormonok szabadultak fel, és csak csodáltam, szeretgettem, dédelgettem. Igen, életem első klasszikus kenyeréről beszélek. Kenyeret sütni, háznak meleget adni jelent. Kenyeret sütni szeretni jelent. Megszületett életem első klasszikus kenyere. Láttátok volna a mohó, kereső-kutató gyerekszemeket. A szimatoló-szaglászó orrokat. A követelőző szájakat. Más ez. A ropogós héjú, gőzölgő friss kenyér puha, lágy popóján végi simítani a kezeket. 
A gyerekek meztelenül kérték.
És feltörtek a gyerekkori emlékek. Amikor a boltból haza térve a friss kenyér alig 1/4-e maradt csupán meg. Meztelenül ettük mi is. 
 Nem mondom, hogy ez csupán az én érdemem. Marcsi - Limara - adta meg a végső lökést, az ajándékul odacsomagolt öregtésztájával. És innen már nem volt vissza út. Égtem a vágytól, csak had foghassak már bele. Micsoda ajándék! Érzitek az értékét? Öregtészta! Van üzenete! Valós értéke! Na és a frissen sütött házi kenyér ajándékba? Csak úgy zúg belőle a megbecsülés és szeretet! Talán tudom majd én is hozni azt a szintet, amikor megajándékozhatok valakit egy, az én két kezemmel készített kenyérrel. 
  • 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
  • 30 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg friss élesztő
Azt gondolom, aki élete első kenyerének elkészítésébe vág bele, nálam nincs jó helyen. Én most csak mesélni jöttem. Látogasson el Marcsihoz www.limarapeksege.blogspot.com és keresse az ő jól bevált kenyerének receptjét és kövesse az ő útmutatásait, és talán akkor nem téved el. Nekem nagy kegyben volt részem, mert az én utamat végig egyengette, bármikor fordulhattam hozzá telefonos segítségért. Nekem nincs kacsasütőm, ezért római tálban sütöttem. A római tál tetejének fél órás hideg vizes áztatása után hideg sütőben kezdtem a sütést. Jól szuperált. De egy biztos. Nálam a kenyér nem úgy zenélt mint Marcsinál. Ez tudjátok mit jelent? Van még hova fejlődjek!


9 megjegyzés:

  1. Fevikém!
    Ez valami meseszép!
    Nem mondod, hogy az első kenyered?
    Borisz meg egyenesen egy tündér, ahogy majszolja a kenyeret:-)))
    Teljesen oda vagyok!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett - és ahogy elnézem a kisebbik tetszését is elnyerte...

    VálaszTörlés
  3. Ha neked sikerült, nekem is fog. Bár én rendszeresen látogatom Limara oldalát, de a kezdő löket azt hiszem innen indul. No, megyek is kenyeret sütni. Folyt. köv.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű!!!
    Meseszép lett Évi, gratulálok!
    Én is kiszúrtam a kis herceget, tündérbogár a képen!
    Délután megyek!
    Puszi!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól sikerült,gratulálok hozzá!!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű, csakúgy mint a kisbarátom!:)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű. Biztos finom is. Jó pihe, puhának látszik. Én sem mertem még nekifogni.

    VálaszTörlés
  8. Gesztikém,
    már megint elfogult vagy. Olyan jó, hogy szeretsz!
    Boriszért én is oda vagyok, és el sem tudod képzelni, mekkora öröm, amikor boldogan eszik a gyerekek, amit készítek. Mert bizony van, hogy csak félre lökik. Na, a kenyérrel nem így volt! Sütök hamarosan nekik megint majd!

    Niki,
    képzeld, a nagyobbik tetszését is elnyerte, csak akkor nem voltam résen, és róla nem készítettem fényképet!

    Millefiori,
    na, mi a helyzet? Megsütötted a kenyeret? "Ha neked sikerül, nekem is fog."-ez bók, ugye?
    Várom a beszámolót! Drukkolok, de biztos vagyok a végeredményben!

    A dicséretet köszönöm Macus, Ildikó, Ani!

    Marcsi, remélem büszke vagy és jó tanítványnak bizonyulok! A kisbarátod is hálás volt, gondolom láttad!

    Edit,
    vágj bele nyugodtan. Hidd el, ha nekem sikerült, rajtad sem fog kifogni. Megígérem Neked!

    VálaszTörlés