2011. április 27., szerda

manci mama mézeskalácsa

Karácsonykor sütöttem mézeskalácsot. Akkor életem első nem hamis mézeskalácsait készítettem el Limara receptje alapján. Igen, még nekem is sikerültek. Tehát, nem tűnne logikusnak tovább feszegetni a témát és másik mézeskalács recepttel kísérletezgetni. Én mégsem bírtam magammal, és most Húsvét alkalmából, Nádja kitartó kérlelésének engedve ismét neki veselkedtem a mézeskalács sütésének. Nádja kérésén kívül annak volt jelentős prioritása, hogy Anyukám mézeskalács receptje alapján készültek most a mézesek. Nekem ettől hevesebben ver a szívem. Valós értéket képvisel. Családi örökség ez, olyasmi, amit szeretném, ha a gyerekek is magukkal vinnének. Tudom, hogy nem Anyukám találta ki a receptet. Ő is vette valahonnan. Mégis, mivel Ő így sütötte nekünk, számomra ez Anyukám mézese. 
  • 90 dkg liszt
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 25 dkg margarin
  • fahéj, szegfűszeg, v. mézeskalács fűszerkeverék
  • 45 dkg méz
  • 25 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
Lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel elkeverjük, és hozzáadjuk a margarint is. Összeforraljuk a mézet a cukorral, amit ráöntünk a lisztes tál tartalmára, úgy, hogy a margarin megolvadjon, majd hozzá adjuk a tojások sárgáit is és elkeverjük együtt az egészet. Ezek után min. egy órát pihentetjük, de nem árt neki egy éjszaka sem. A tésztát kinyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk belőle. 200C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük őket. 

Íróka:
  • 1 tojás fehérje
  • 20 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé
A díszítéshez írókát készítünk. Egy tojás fehérjét, finomra darált porcukorral jól felverünk. Ami természetesen nem úgy fog kinézni, mint a normál esetben felvert tojás fehérje, hanem egy sűrű masszát kapunk. Pár csepp citromlé hozzáadásával szép fényt adunk neki, ha pedig színre is vágyunk, jöhetnek a különböző természetes v. nem természetes ételszínezékek. És már indulhat is a cicomázás.
ilyen jószívű nővérem van, így aztán én is kipróbálhatom, milyen is az élet hercegnős görkoriban
gazember vagyok, de azért jó, hogy ketten is tartanak
Nálam még most is halomra állnak a feldíszítetlen mézesek, és tartok tőle, hogy most már pucérok is maradnak. Egy biztos. Imádom, és a gyerekek is, és bár ők "csak" a mamájukat, de én ezekben a mézesekben leginkább Anyukámat szeretem.

2 megjegyzés:

  1. Vidám, színes mézes sütik!
    Igazán nekem az alsó kép tetszik az a mosolygós!(szépek vagytok)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Jutka, igazán kedves vagy! Én is nagyon szeretem azt a képet! Persze a gyerekek miatt!!!

    VálaszTörlés