2011. április 21., csütörtök

öregtészta nélküli kenyér

Ugye elhiszitek nekem, hogy nem pályázom a hazai internetes péknagyasszonyunk kenyerére! Gondolom sejtitek, kire gondolok. Ki másra, mint szeretett és mélyen tisztelt Limaránkra?! De most, hogy a Húsvét a nyakamon, és más alantas, nem emberhez méltó tevékenységek elvonták eddig a figyelmemet, itt az ideje, hogy energiáimat koncentráltan a készülődésre fordítsam. És hogy mi köze mindehhez a kenyerek királynőjének? Csak is annyi, hogy ismét egy kenyérrel jöttem, egy kenyérrel, ami lehet, hogy nem vetekszik az övéivel, de az olyan kényelmes háziasszonyoknak nagyon jó lesz, akik lusták öregtésztával bíbelődni. Biztos vagyok benne, hogy senkinek nem fog csalódást okozni! Most, hogy közeledik a Húsvét, nagyon izgatja a fantáziám, ki milyen menüt tervez az ünnepekre. Nagy, fő fogásokon nem töröm a fejem, mert Anyukám meghívott ebédre, ezért marad a sütidilemma, na és persze a kenyér. Gyönyörű sonkát sikerült vásárolnunk, és Anyukám azt hiszem ez évben is elkészíti a csak Húsvéti asztalra felkerülő családi hagyományokon nyugvó krumpli-hagyma-tojás salátát ecetes-borsos lében, amihez azt hiszem mindenképpen pihe-puha házi meleg kenyér dukál.
  • 1 kg liszt
  • kb. 6 dl langyos víz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. só
A lisztet felpúpozzuk mint egy hegyet és lyukat fúrunk a közepébe. Bele öntjük a víz felét, majd jöhet rá a morzsolt élesztő, a cukor és só, és elkeverjük egy villával. Ezután rá omlasztjuk a hegyfalat és vegyítjük az egészet, majd a maradék vizünkkel össze dolgozzuk az egészet. Selymes, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Na, most pihenni küldjük. Szeretem valami jó kis meleg helyen keleszteni kb. fél órát, de a lényeg, hogy kb. a duplájára kell keleszteni. Ha a tészta megkelt, kiborítjuk nyújtódeszkára és a kezeinkkel átpaskoljuk, hogy kipuffogja a levegőt. Na, ekkor jön a kenyér megformázása, amit én Marcsitól tanultam, látogassatok el hozzá mert ő a blogján megmutatja hogyan kell ezt csinálni. Ekkor sütőpapírt teszek a római tálam aljába, de szilikonos papírt, ne valami vacakot, ami aztán jól bele ragad. Ráemeljük a formázott kenyerünket és újabb fél órás pihenés következik, miközben a római tál tetejét ez időre hideg vízbe áztatjuk A kenyér tetejét mielőtt a sütőbe kerül szikével 3 helyen bemetszem, majd jön a tető és zsupsz be a hideg sütőbe. Ekkor a sütőt 200C-ra állítom, és kb. 50-60 perc alatt készre sütöm. Amikor megsült, hideg vízzel megspriccelem.
Kenyeret sütni kell Húsvétra! Kalács is kell, de számomra a sonkához nincs jobb, mint a frissen sült finom házi kenyér!

10 megjegyzés:

  1. Fevikém!
    El vagyok ájulva, annyira gyönyörű:-)
    Ilyen héjat szeretnék, de nekem nem sikerül:-)
    Nagyon ügyes vagy.
    Ha kalácsot szeretnél, akkor a Hokkaido kalácsot próbáld ki, isteni finom:-))

    VálaszTörlés
  2. A kenyér csodás, csak az öregtészta hiányzik belőle. Esküszöm, csinálok egy nagy adagot neked, kiporciózom és úgy kapod meg. Lefagyasztod és amikor kell egyet előveszel:))

    VálaszTörlés
  3. Én is arra gondoltam, amire Marcsi...

    VálaszTörlés
  4. Látom magam előtt, tüsténkedem a konyhában...
    ...és ez zenélt??? (mert olyan szép a héja!!!!)
    Boldog húsvétot mindenkinek!!!!
    Judit

    VálaszTörlés
  5. Nagyon fincsi lett beleragadt papírral is ;)
    Nagyon szép lett a kenyered! Szép Húsvétot Nektek!

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok és külön öröm, hogy most nem kellett a külseje miatt szabadkoznod (ronda, de finom) mert ez igazán gyönyörű lett! Békés ünnepeket!

    VálaszTörlés
  7. Fevikém!
    Nagyon szé, kellemes, pihenéssel teli, Húsvéti Ünnepeket kívánok sok szertetettel az egész családnak:-)
    Nadjának és Neked holnapra sok locsolót:-)))

    VálaszTörlés
  8. Kedves Fevi,
    szeretem olvasgatni a blogodat, annyira valós és életszerű minden, amiről írsz:)
    A kenyérreceptet pedig nagyon köszönöm, kipróbáltam (az első sütőben sütött kenyerem), nagyon finom lett és nagyon szép is:) A vendégek s párom teljesen odavoltak tőle:)
    További szép napot kívánok:)
    Nell

    VálaszTörlés
  9. Kedves Nell,
    nagyon örülök, hogy rám találtál és hogy ellátogatsz hozzám. A kenyér sütéses sikerélményednek külön örülök, nekem is minden újabbik alkalommal is hatalmas öröm és siker. Ellátogattam a blogodba, és gyönyörködve csodáltam az ékszereket, amiket készítesz.
    Remélem az ékszerkészítéssel nem hagytál fel, mert nagyon gyönyörűséges mind egytől egyig. GYere hozzám kérlek máskor is, mindig nagyon örülök és szeretettel várlak. Kívánom, hogy még sok örömed legyen a gyöngyfűzésben és sokakat örvendeztess meg a munkáiddal. szeretettel f.évi

    VálaszTörlés