2011. április 3., vasárnap

töpörtös pogácsa és/vagy töpörtős papucs

Erzsike mamáék szombaton látogatóba jöttek. Budapestről Makóra. Mindig izgulok, mert szeretném, ha teli pocakkal, elégedetten, jó szívvel gondolnának ránk és arra, hogy a kisfiúk jó feleségre talált. A látogatásuk előtt napokkal elkezdődik a dilemmázás, milyen ételekkel kényeztessem őket. Bár Ők nem akkora zabagépek, mint mi, de azért legyünk őszinték, jól esik az embernek, ha finom ételekkel traktálják. A hét utolsó két napján egyedül voltam a gyerekekkel, ilyenkor kicsit nehezebb szervezettnek lenni és olajozottan levezényelni az előkészületeket. Azután nem várt bosszúság is nehezítette és tette göröngyösebbé az előkészületeket, még sem siklott félre sem az előkészület sem a hétvége. Sikerült beszerezni a csodás marhahúst a gulyásleveshez, és az én Drága Anyukám intenzív segítségének köszönhetően szombat délre friss, csodás ebéddel várhattuk a régen látott, de nagyon várt Erzsike mamáékat.
Mivel a gulyásleves elég gazdag és tartalmas, gondoltam, a klasszikus második fogást megspórolhatom. A napokban kaptunk jókora adag töpörtőt ajándékba, aminek elfogyasztása túl nagy falatnak tűnt, ezért kapóra jött az ötlet, legyen a második, töpörtős pogácsa. Marcsinál www.limarapeksege.blogspot.com találtam is csodás receptet, nem is egyet, mert a pogi kapcsán jött a másik ötlet is, a pogácsa tésztáját szilvalekvárral töltsük meg. 2 in 1. Szuper. Édes is, sós is kipipálva. Nagyon rosszul álltunk viszont idővel, ezért Marcsi receptjét és ötletét alapul véve, egy gyorsan össze dobált töpis pogi lett, de nem panaszkodhattunk, a fogyasztásból ítélve mindenkinek, minden nagyon ízlett. Én mindenképpen bele akartam a töpörtőt a tésztába dolgozni, és az is egyértelmű volt, hogy hajtogatás elfelejtve. Szerencsére szombat délelőtt Marcsival beszélve javasolta, hogy hajtogatás helyett nyújtsam ki a tésztát jó vékonyra, majd kenjem meg vékonyan zsiradékkal, tekerjem fel a tésztát mint ahogyan a bejglit kell, majd hajtsam félbe és hagyjam pihenni 10-20 percet. Tanácsát követtem és azt hiszem lusta asszony módjára gyakran fogom megspórolni a hajtogatást ezzel a fenomenális ötlettel. Na de jöjjön a pogó:
1 kg liszt
40 dkg töpörtő
3 kanál zsír
1 egész élesztő
3 tk. só
2 tojás
tejföl - kb. 2.5 dl -
Pici cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A töpörtőt előkészítés után - megpróbáljuk a lehető legkevésbé darabossá tenni -, hozzá adjuk a sóval eldolgozott lisztünkhöz, majd jöhet a tojás és zsír is és az elkészült élesztő. A végén annyi tejfölt adunk hozzá, amennyit a tészta megkíván. Megdagasztjuk a tésztát és pihenni küldjük kb. 1 órára, míg majd hogy nem megduplázódik a tésztánk. 
Amikor a tészta elkészült, igényeink szerint osztjuk két részre, ki mit, és miből mennyit szeretne csinálni. Én a tészta nagyobbik részéből pogácsát szántam. A tésztát  kb. 1.5-2 cm vastagságúra nyújtottam, tetejét becsíkoztam és közepes méretű pogikat szaggattam. Rákerültek a tepsire, majd a tetejüket tojással egyenként megkente Anyukám. 200C-os sütőben sütöttük szép pirosra őket kb. 25-30 perc alatt. 
Közben neki ugrottam a szilvalekváros papucsoknak. Hihetetlen finom gyerekek. Szívből javaslom nektek kipróbálásra. Erzsike mamáéknak és a gyerekeknek is nagyon ízlett. A tészta kisebbik része rendelkezésünkre állt már. Jöhet a szilvalekvár. Javaslom próbáljatok csakis hazaiban, háziban utazni. Persze nekem nem volt. De megkegyelmezett rajtam az én aranyszívű Macusom -www.macusujvilaga.blogspot.com. Itt is elrebegem őszinte hálám, mert bizony enélkül az isteni házi szilvalekvár nélkül ez a süti is töredékét érte volna. A tésztát kinyújtjuk, négyzeteket vágunk, közepébe szilvalekvárt pakolunk, két átlós csücsköt összecsípjük és mehet a tepsire majd sütőbe. Amikor elkészült, porcukorral jól megszórjuk, majd fogyasztásakor hangosan hümmögünk, hogy hangját adjuk elégedettségünknek.

4 megjegyzés:

  1. Nyami... e szilvalekvárosra nagyon rámozdultam, időszerű lenne sütnöm valami ilyesmit, de az oldalt gyorsan be is zárom, mert ha a férjem meglátja ezeket a gyönyörű töpörtős pogácsákat... nem úszom meg.
    Puszillak!
    Holnap délután megyek!
    Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek, gusztusosak lettek!

    VálaszTörlés
  3. Fevi!
    Nagyon klassz dolgokat készítettél, tényleg ügyes vagy.
    Mikor hozzánk jön a család, vagy a barátok én is már 3 nappal előtte készülök, tervezgetek, eztán sose úgy sikerül minden, ahogy elterveztem, de ettől izgalmas a dolog:-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon-nagyon jól néznek ki! :))

    VálaszTörlés