2011. április 7., csütörtök

vajdasági sós natúr/medvehagymás változat

Úgy alakult, hogy a tesómék úgy döntöttek, eljönnek hozzánk. Ezt viszonylag későn tudtam meg, így nem voltam könnyű helyzetben, már ami a vendéglátást illette. 5 óra után jöttek, miután Attila a munkájában végzett. Gondoltam, biztosan éhen akar majd halni! Nálunk meg nem dől ki a kaja a hűtőből. Enni meg mégis csak kellene adnunk valamit. Nem túl sokat, mert még megüli a kényes kis gyomrocskáját. Azt meg mégsem lehet, mert a rövid látogatás után még edzésre is mennie kell. Az idő szorított, és még mindig ötlet híján voltam. Gyors keresés, sósat akartam, és született az ellenállhatatlan szuper csoda. Vajdasági sós néven akadt az utamba:
  • 5 dkg élesztő
  • pici cukor
  • 80 dkg liszt
  • 1-2 dl olaj
  • kb. 1/2 l tej
Az élesztőt picit cukros langyos tejben felfuttatjuk. Lisztet tálba helyezzük, amikor az élesztő elkészült, jöhet a liszthez, majd a többiek az olaj és a tej, és jó kis tésztát dagasztunk belőle. Épp csak annyi ideig pihentettem, amíg a tölteléket elkészítettem.
  • 3 tojás sárgája
  • 1 ek. só
  • 1 egész margarin
Fentebb felsorolt hozzávalókat habosra keverjük. Amikor meg van, a tésztánkat 4 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, megszórjuk reszelt sajttal és mint a bejglit felcsavarjuk. 2-3 cm-es darabokat vágunk és tepsire helyezzük őket, de nem a vágott felükkel felfelé. Az idő szűkössége és a tesóm éhségtől vezérelt felfalásától való félelmem miatt nem is nagyon vártam tovább, azonnal benyomtam őket,  - miután felvert tojással egyenként megkenegettem őket -, a 200C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 25 perc alatt készre sütöttem őket.

Medvehagymás változat:
Medvehagymás alkotásaim záró akkordjaként ma két dolgot is készítettem. Az előzőleg ismertetett sós sütivel szervesen összecseng a medvehagymával készült finomság. Az eltérés csakis annyi, hogy a tésztába medvehagymát is tettem és sót. 
  • 80 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • púpozott evőkanál só
  • 1-2 dl olaj
  • kb. 1/2 l tej
  • felaprított medvehagyma
  • 1 natúr krémsajt
Élesztőt elkészítjük, majd hozzáöntjük a sóval és medvehagymával elkevert lisztünkhöz. A medvehagymát viszonylag apróra összeaprítottam és így tettem a liszthez. Persze az olajról sem felejtkezünk el. A tésztát 4 részre osztjuk, kinyújtjuk és mindegyiket megkenjük krémsajttal, majd megszórjuk reszelt sajttal. Feltekerjük mint a bejglit és 2-3 cm-es darabokat vágunk, amit a tepsire helyezünk. Tojással megkenjük és 200C-os sütőben megsütjük őket.

A tesóméknak a natúr változatot készítettem, ami annyira elnyerte a tetszésüket, hogy a recept a sógornőmet is érdekelte. És ha mindez még nem lenne elegendő, felhívták a figyelmemet, hogy a pehelykönnyű túrósból és a sósból is nagyon szívesen vinnének. Így alakult, jól alakult, mindannyiónknak nagyon ízlett. Nem kívánhatok többet, mint jól lakott, elégedett vendégeket! Máskor is elkészítem!!!

9 megjegyzés:

  1. Hű ez nagyon jó ötlet! Van is medvehagymám.
    Nagyon szépre sikerült! Biztos mindenkinek ízlett!

    VálaszTörlés
  2. Annyira gusztusos... Én meg igencsak éhes vagyok... De tudom, hogy már elfogyott.

    VálaszTörlés
  3. Szééép! Ez olyasmi, mint a hajtovány, igaz? Épp ma sütöttem ki egy óóóriási adagot.

    VálaszTörlés
  4. Terike,
    de jó Neked, hogy van medvehagymád. Nekem csak Gesztenyének köszönhetően volt, mert felén nem sokmindenkinek terem. Neked van sajátod? De jó neked! A dicséretet köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  5. Macus,
    betettem néhány darabot a mélyhűtőbe. Ha siettek, talán marad Nektek is pár darab belőle!

    VálaszTörlés
  6. Foncsika,
    Marcsi szerint ez maga a hajtovány. Biztosan jól tudja. Biztosan csodásak lettek a sütiid. Remélem hamarosan megtekinthetjük Nálad Őket.

    VálaszTörlés
  7. Kicsit sem vagyok ám megsértődve....

    VálaszTörlés
  8. Marcsikám,
    miért is vagy megsértődve? Ja, kezdek kapcsolni. Olvasd csak el a bejegyzésed feletti én bejegyzésem, ahol írom, hogy ez maga a hajtovány. Ja, azt elfelejtettem, hogy az meg a Te recepted. Ne aggódj, legközelebb azt sütöm meg, követve pontosan a Te leírásod, és bizony fel is biggyesztem. Jó volt nálatok, remélem hálás vendégek voltunk. Már alig várom, hogy életem első klasszikus kenyerének neki essek. puszi, ja és remélem a megsértődés csak vicc volt! Ugye?

    VálaszTörlés
  9. Naná, hogy vicc volt!:)
    Mi élveztük, hogy itt voltatok, remélem Ti is!:))Alig várom, hogy lássam a csodás kenyeret!:)

    VálaszTörlés