2011. december 8., csütörtök

Burgonyás kalács

Százezerszer mondtam már, hogy imádom a kalácsokat. Azt is tudjátok, kiére esküszöm igazán. Heves tehetetlenségemben, hogy már megint fogalmam sincs mit főzzek, döntöttem a rakott krumpli főzése mellett. Finoman szólva nem szeretek rakott krumpli készítésével bíbelődni, túl pepecs nekem, az összes hozzávaló elfőzögetésével. Egyébként meg száraz és fojtós, kivéve az enyémet! :-))) Mert bizony páratlanul jól sikerült a nagy mű, annyira, hogy mire munkából fáradtan és éhesen haza tértem, már csak néhány szaftos krumpli árválkodott egy mosatlan tányéron, ami bekebelezésének nyomban neki is estem. A tányért szárazra töröltem. Nem hülyéskedem, isteni volt. A lágy és szaftos rakott krumpli titka a bessamell mártás jó sok tejföllel, és pirosra sült sajt a tetején. Szóval maradt ki főtt krumpli. Nem hagyhattam hát parlagon, a gyerekek is sütit követeltek. Ez burgonyás kalács születésének rövid, ám de cseppet sem érdekfeszítő története. Ettem már bejglinek is krumplis változatát, isteni volt. A krumplitól sokáig puha, omlós. Ez erre a kalácsra is igaznak bizonyult. 
Hozzávalók:
  • 30 dkg főtt krumpli
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 75 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 1 kk. só
  • 5 dkg élesztető
A pici cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a száraz összetevőket összekeverjük, hozzáadjuk az össze tört főtt krumplit is, és amikor elkészült az élesztő, azt is hozzáadjuk és lágy tésztát dagasztunk belőle. A művelet befejezéseként a langyos vajjal locsolgatva tökéletesre dagasztjuk a tésztát. Ezután hagyjuk, had keljen meg szépen. Képtelen vagyok csak sima kalácsot sütni, a gyerekek ahhoz is ragaszkodnak, hogy szabadon rögtönözve valamilyen töltelékes kalács is legyen. 

És pont annyira ragaszkodnak a finom, üres fonott kalácshoz is, amihez házi baracklekvárt eszegetnek. Így a tészta felét még kétfelé szoktam osztani és megtöltöm különbözőképpen - most fahéjas és kakaós volt -, a másik feléből pedig 3-as fonással kalácsot készítek. 
Ezután hagyom picit tovább kelni, majd megkenem tojással, és végül 200C-ra előmelegített sütőben szépségesre sütöm őket.
Nem csalás, nem ámítás, a végeredmény pocaknak hízelgő!!!

1 megjegyzés:

  1. A rakott krumpli a legeslegkedvencebb kajám :-)
    Gyönyörű a kalácsod, mennem is kell szedni egy párat a gesztenyésedből, mert összeszaladt a nyál a számban!
    Puszi!

    VálaszTörlés