2011. február 6., vasárnap

citromos vaj

A citromos vaj kicsit lejjebb, kérlek ugord át a most következő részt, és térj a lényegre!
Angol órán voltunk ma Szegeden. Gyerekmentességünket kihasználva útban hazafelé, kezdeményeztem, ugorjunk be a Lidl-be egy kis kulináris kalandozásra. Na, ezt nem kellett volna. Bekanyarodni a Lidl-nél lévő lámpa után közvetlenül be a parkolóba. Pont mint a filmekben. A semmiből egyszer csaj az autónk seggébe ragadva rendőrök lihegtek a nyakunkban. A sikeres kanyar bevétele után mondtam a férjemnek, hogy ez a lehajtó nem sikerült valami kanyarbaráttá. És azt is említettem, hogy ezek a rendőrök nagyon úgy tűnik, hogy utánam jönnek! És tényleg utánam jöttek. Kiszálltunk és jöttek, semmi felvezetés, a tárgyra tértek, kérték az autó és az én papírjaimat.  Aztán folytatták: - Asszonyom, tudja, hogy záróvonalon át hajtva tilos helyen kanyarodott be? Rendes voltam, és bűnbánó és becsületes. Mondtam hogy nem tudtam, de észleltem, hogy a kanyar milyen fura. Aztán megkérdezték, jó lesz e, ha kitöltenek egy3.000,-Ft-ról szóló csekket? Egy pillanat alatt lettem rohadtul mérges és kétségbeesett. Mindegy. "Rendesek" voltak, mert "csak" 3.000,-Ft-ra bűntettek meg. A férjem folyamatosan csitítgatott, hogy maradjak csendben, mert sokkal többre is megbüntethetnek. Nem tudom mit mondhatnék? Akkor hol vannak a rendőrök, amikor súlyos, balesetgyanús szabálysértések vannak, amikor emberek halnak meg mások hibája miatt, és akkor is hol vannak, amikor sorozatos betörések történnek? Fel vannak ezek az esetek derítve? Ezek az emberek meg vannak büntetve?  Jaja, hát persze, hogy nem. Szabadon jönnek-mennek. De engem bezzeg........ Szemben nem jött rendőr autó, és a hátam mögött sem volt, hiszen kanyarodás előtt a tükörben ellenőrizve láttam, senki nincs mögöttem. Aztán rájöttem, hogy a Lidl parkolóban mostanában parkolnak rendőrök. Azt hittem a közbiztonságot felügyelik. Eddig hittem csak ezt.
citromos vaj
Más téma. Az angol nyelv elsajátításának folyamata sokféle érzelmet is, de témát is felvet. És ez jó. Ennek köszönhetően látogatok néhány angol nyelvű blogot mostanában. Új országok, nők, újfajta gondolatok, érzések, praktikumok. Az egyik kedvenc blogomon egy anyukám korú nő ír. Olyasmiről, ami szívemhez nagyon közel álló. Nem baj, ha régimódinak tűnök, de pl. a takarékosság fontosságáról. És ezekhez tanácsokkal lát el. Csupa nagybetűs praktikum. Nála találtam a következő finorm érdekességre is. Citromos vaj néven fut. Kicsit hasonló, mint a tojás krémek. Az fogott meg benne, hogy állítása szerint hűtőben tárolva 2-3 hónapig eltartható. Nem tette le a nagy esküt, mert túl jó a kelendőségi indexe. Egy biztos, én állatira boldog lennék, ha valaki meglepne egy ilyen szívvel, lélekkel önmaga által készített gasztroajándékkal. 
Hozzávalók:
8 tojás
1½ csésze cukor
1 csésze citrom leve
2 teáskanál reszelt citrom héj
25 dkg vaj
A tojást a cukorral jól kikeverjük, majd hőálló tálban gőz fölött addig keverjük, amíg a cukor elolvad.
Ezután hozzáadjuk a citromok levét és a lereszelt héját is, 
azután pedig a vajat,
 
majd addig keverjük a gőz fölött, amíg sima és sűrű masszát nem kapunk.
Nem szabad hagyni, hogy a massza felforrjon, mert tönkre teszi. Amikor a keverék befedi a fakanalat és nem szalad le róla, akkor lesz kész. A végén a vajat meleg, steril üvegekbe kanalazzuk, majd kihűlés után, jól lezárva hűtőben tároljuk.
Fogyasztható pirítóssal, palacsintával, tortán, muffinokhoz, friss kenyérrel, bármilyen sütihez.

Ne essetek az én hibámba. Félve attól, hogy felforralom, nagyon lassú tűzön, gőzön főztem, így nekem a besűrűsödésre majd 2 órát kellett várnom. Tapasztaltabbak nyilván másképp csinálták volna, és a főzési idő a töredékére redukálódott volna. Mindegy. Nekem óriási örömet okozott. Először is gyönyörű szín varázsolódott a hideg január estébe, másodszor csodás, harmonikus íz, az illatról nem beszélek, csak vágyakozom. Csak emlékezem, mit okozott a citrom a szaglóidegeimnek, akkor, amikor még éreztem. A citromos vaj, nekem különleges élményt jelentett. Úgy szeretgetem, őrizgetem mint egy gyermeket. Aztán eljött a nagy nap. Tegnap csajos találkozó, 7 tojás fehérje a hűtőben. Össze ütöttem egy tortaféleséget. Tortaféleséget, mert nem annak nézett ki. A tortán van még mit tökéletesítsek. A tortára, a tejszín alá citromos vajat kentem. Nekem nagyon ízlett. Kérlek, kóstoljátok meg. Gyönyörű, jókedvű, jóízű szép sárga boldogság lett!
angyaltorta citromos vajjal felpöttyezve

8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom volt a torta. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Te szegény!:(
    Köszönöm a citromos vaj receptjét, elkészítem, nagyon-nagyon finom volt! A tortáról nem is beszélve!:)

    VálaszTörlés
  3. Amikor ott tartottam az olvasásban, hogy Szeged felől a Lidl-be, már tutira tudtam, hogy ebből baj lesz.Ott ugyanis tilos,szépen körbe kell kanyarogni hátra,mindez azért van, hogy a száguldó kamionok ne szaladjanak beléd, amikor kanyarodsz.Tehát nyugodtan érezd, hogy szerencséd volt!A rendőrök pedig a piroson átszáguldó őrültek miatt állnak lesben.Nagyon sajnálom, ami veled történt,de tényleg olcsón megúsztad (nincs azoknak szeme a mosolyodra?).És végül nem is írtad le, hogy mit sikerült nagy bosszúságodban összevásárolni.

    VálaszTörlés
  4. Szomorúan olvastam a rendőr sztorit :( . A becsületes állampolgárokat szekálják, és a bűnőzök meg... no comment.

    Nagyon nagyon finom volt a torta! :)
    És ez nem véletlenül lemon curd néven alatt fut az angol oldalakon? Mert azt ismerem, és annyira hasonlóan készül mint ez... Bár lehet, hogy keverem. A lényeg, hogy ezt bizony ki fogom próbálni. :)
    Örülök, hogy megismerkedtünk! :)

    VálaszTörlés
  5. Macus, Marcsi, szívből örülök, ha tényleg ízlett a citromos vaj és a torta is.

    Dóri,
    én azért mérges voltam. Nem éreztem igazságosnak, persze igazad van, mindennek két oldala van, örülhetek, h. megúsztam és azt is, hogy nem többre büntettek meg. De azért érted, ugye, hogy miért esett olyan rosszul.
    Ja, mosolyogni elfelejtettem, sőt azt hiszem "letoltam a gatyám előttük", abszolút lehetett érezni, hogy nagyon berágtam. Természetesen ezek után a LIdl-be be sem tettem a lábam, és gyanítom, hogy egy ideig most nem is lesz kedvem. Egyébként sem voltam nagy Lidl fun.Gratulálok Dóri a díjesődhöz!

    Ami,
    én is nagyon örülök, hogy megismerhettelek. Azt kicsit sajnálom, hogy nem sikerült többet megtudnom rólad. Remélem lesz még rá bőven alkalom! Nagyon kedves vagy, hogy együtt érzel velem, hasonlóakat gondolok én is mint Te!

    Komolyan ízlett a torta? Pedig nem így kellett volna, hogy kinézzen! Lemon Curd név alatt a tortára v. a citromos vajra gondolsz? Mert a citromos vaj Lemon Butter néven fut. A tortát pedig azeszternél olvastam. Csak nála jóval jobban nézett ki! Örülök, én is, hogy találkoztunk, és remélem hamarosan sor kerül újra rá, addig pedig megyek majd én is hozzád, és örülök, ha neked is van kedved hozzám ellátogatni.

    VálaszTörlés
  6. Drága Évi, abszolút megértem a felháborodásodat, szerintem mindenkinek rosszul esik, ha úgy érzi "packáznak" vele. Vigasztalásul: nagyszerű volt a tortád,a körülöttem ülő híresen jól sütő-főző barátaink véleménye szerint is. Mit gondolsz, miért ez fogyott el egy szempillantás alatt, mikor roskadozott az asztal a jobbnál jobb dolgoktól? Csak így tovább, kísérletezz bátran, ami beválik azt mi átvesszük!

    VálaszTörlés
  7. Én alapjáraton nem vagyok oda a citromos dolgokért, de ez a torta így a citromos vajjal valami fantasztikus volt! Végül megszeretem a citromos süteményeket , miattad! :)).

    Lemon curd: a citromos vajra gondoltam (bocsi, nem volt egyértelmű), de akkor ez a lemon butter. Huh, majd csak felfogom. :))

    Ja, és nem csak finom, hanem csini is volt a torta! Szóval légy csak büszke magadra!

    VálaszTörlés
  8. Köszi Dóri és köszi Ami, nagyon kedvesek vagytok. Annak csak külön örülök, ha Ami megszereted a citromos dolgokat. Én konkrétan rajongok érte. egyébként elképzelhető, hogy az én citromos vajam, az megyegyezik a Te Lemon curd-dal, én ausztrál blgon találtam, lehet, hogy ott így hívják. puszi nektek!

    VálaszTörlés