2011. február 1., kedd

vissza térés az életbe nem mással, mint túrós táskával

A gyomrom pimpong labda méretűvé kuporodott. Csak az elmúlt napok miatt. Milyen fura. Lazán teszem a dolgom, büszke vagyok magamra, hogy milyen jól vagyok. Hogy nem akarom, tudatosan, nem akarom a panaszos magyarok tömegét szaporítani. Azután mégis elég egy félelmet keltő gondolat, és huss, pillanatok alatt száll tovább a nehezen állandósítható kiegyensúlyozott hangulat.  Befészkeli magát minden idegszálamba. Görcsös, szorító, lélegzetet akadályozó, igazi para. Aztán, elsimulnak a hullámok, lassan megnyugszik a lélek. Tegnap még arra gondoltam, talán nem lesz kedvem újra sütni. Ma megrepedt a jég. Nádja túrós táskát kívánt! Mi az, aminek nem tud ellenállni az anyai szív? A gyermeki kérésnek. 

Nádja vissza térni látszik. Már kíván enni és kér! 
 A receptet Limarától vettem kölcsön: www.limarapeksege.blogspot.com és ezennel virtuális puszit küldünk érte, mert szerény elvárásaim szerint elég jól sikerült. A tésztáját Marcsi ajánlásai szerint  készítettem teljes mértékben. A töltelékben tértem csak picit el.
Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 3,2 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 mk. só
  • 2-3 ek. cukor
  • 8 dkg olv. vaj
  • 2,5 dkg élesztő
Langyos cukros tejben felfuttattam az élesztőt. Közben összekevertem a lisztet, a cukrot, a sót, a tojást, majd hozzáadtam az élesztőt is. Szépen kidolgoztam a tésztát, a tej fokozatos hozzáadásával, majd a legvégén az olvasztott vaj locsolgatásával, és melegebb éghajlatra küldtem pihenni.
Ezalatt elkészítettem a tölteléket:
  • 50 dkg túró
  • 2 csapott ek. búzadara
  • 8 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint citrom leve
  • 2 tojás sárgája
  • 2 tojásfehérje kemény habbá verve
Az áttört túrót elkevertem az összes többi hozzávalóval, majd a legvégén, a felvert tojásfehérjét óvatosan hozzá kevertem.
A megkelt tésztát 3 mm vastag négyzet alakra nyújtottam, és 10x10 cm-es négyzetekre vágtam, a közepükre pedig egy jó nagy kanál tölteléket tettem. A négyzetek sarkait középen összefogtam, és végül jól meg csavartam őket.
Sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket, majd újabb 20 perces pihenő következett, végül egyenként megkentem a táskákat a felvert tojással és betoltam 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb 30 perc alatt készre sütöttem. 
a mára jókedvű porcukor szóró világbajnok Nádja

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy Nádja jobban van.
    Sajnálom, hogy az este nem tudtál eljönni az előadásra.

    VálaszTörlés
  2. De jó, örülök Nádjának! Puszi neki!:)

    A bukták gyönyörűek, enyém a megtiszteltetés!:)

    VálaszTörlés
  3. Macus, én is sajnálom, hogy nem voltam ott. Igazából elbénáztam. Pedig szerettem volna. Mesélj, milyen volt!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Marcsi, Nádjának én is nagyon örülök, azt hiszem 3. napja nem panaszkodik, még nem tudtam teljesen felengedni, de egyre jobb. A túrósok meg, mit mondhatnék? Szuperek. A gyerekek is nagyon boldogan habzsolják, hála Neked. puszi

    VálaszTörlés