2011. február 24., csütörtök

mákos aranygaluska Manci mama vanília sodójával

rondacsek, de finom...........
Hát igen, megtörtént. Végül még is csak véglegesítettem a pályázatot és elküldtem. De ha bárki azt meri mondani, hogy a vacillálás időnként csak női hiszti, az nincs tisztában azzal, hogy létezik, igenis létezik olyan, mint megérzés. Hogy aztán milyen formában szólít meg bennünket az már más téma. Lehet, hogy felbukunk, vagy bele botlunk valakibe, vagy egyszerűen csak valamilyen megmagyarázhatatlan, leginkább aggódás formájában megjelenő érzésként jelentkezik. Hát igen. Magam sem értettem, mitől vagyok úgy megrémülve, nem szoktam én egy pályázat benyújtásának ennyit nyafogni. Még ma délelőtt is képtelen voltam megnyomni azt az átkozott véglegesítés gombot. Aztán útban az ovi felé "megvilágosodtam". Megláttam valakit, akivel már réges-régen alá kellett volna íratnom egy együttműködési megállapodást, beszkennelni,stb.stb.stb. Szóval hiányosságokra jöttem rá. Nem kicsikre, lényegesekre. Még arra is rá jöttem, hogy számszaki eltéréseket is tartalmaz a pályázat. Szóval halogató magatartásomnak köszönhetően végül, miután mindent kijavítottam és pótoltam, megkönnyebbülve nyomtam meg a végső gombot, így du-án 4 órára a pályázatunk beérkezett a kezelő szervhez. Éljen! Azután jött a következő megvilágosodásom, hogy pontosan 1 hetem van a következő pályázat beadási határidejéig, amivel sehogy sem állok. Szóval elmarad a jól ismert vizsga utáni megkönnyebbült, láblóbálós időszak.
Gyorsan beugrottam, hogy feltegyem a mákos aranygaluska receptjét. Igazából csak azért hoztam most ezt a receptet, mert passzol hozzá a vanília sodó, ami az én Anyukám finomsága. Muszáj leírnom. Maga az aranygaluska ugyan úgy készül, mint a diós, csak jelen esetben a kiszaggatott kis galuskákat, miután jól megforgattam margarinba, meghempergettem mákos cukorban. Bemásolom ide a galuska hozzávalóit:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 3 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • tej
  • a galuskák hempergetéséhez:
  • darált mák - kb. 15 dkg -
  • porcukor - kb. 10 dkg -
 És most jöjjön Manci mama vaníliás sodója:
4 tojás
10 ek. cukor
2 púpozott tk. liszt
1/2 csomag vaníliás pudingpor
2 cs. vaníliáscukor
1 l tej
1/2 cs. vaj- 5 dkg -
4 tojás fehérje
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd jöhet hozzá a liszt és a vaníliás pudingpor. Óvatosan, lassan felfőzzük a tejjel, vigyázva, hogy ne égjen le, és hogy a tojás ne csapódjon ki. Nem lesz túl sűrű. Amikor elérte a kívánt sűrűségget, bele keverjük a vajat, majd a legvégén a tojások fehérjét, kemény habbá verve.  Ízlés dolga, ki mire teszi le a voksát. Engem lenyűgözött. Azt hiszem, Anyukám még mindig meg tud lepni engem. Hál Istennek!

6 megjegyzés:

  1. Ügyes vagy! Sőt, hős!:)) Most már keresztben az ujjunk!

    VálaszTörlés
  2. Senki mást nem ismerek, aki ennyire pörögne, mint Te. Csak semmi szerénység, jól csinálod. Drukkolunk.

    VálaszTörlés
  3. Marcsikám, nem túlzás ez? Egy hős? Bár ki tudja? Lehet, hogy tényleg az lennék? Jó a hó helyzet, ugye? 3-szor hánytam ma havat.

    VálaszTörlés
  4. Dóri, hogy te milyen édes vagy! Hát igen, a pörgést én sem vonom kétségbe! Köszi a drukkért, és azt tudod, hogy neked is szereped lesz, ha nyerünk!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon drukkolok neked én is drága fevi!! A tortát meg szívesen elkészítem a lányodnak ,nem nagy köztünk a távolság.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon, nagyon édes vagy Ani. Szülinap júniusban, nem lesz neked akkoriban más aktuálisabb elfoglaltságod? Majd térjünk vissza rá, de már az is nagy segítség lesz, ha "távolról" instruálsz.
    Vigyázz magatokra! puszillak!

    VálaszTörlés