Nincs sem születésnap sem névnap, sem semmilyen apropó. De miután hazaértünk a málnabokrunk roskadozott a túl érett málnáktól. Találtunk menthetőket, éppen jót. Ebből készült tegnap este málna leves, amit majd hozok Nektek, ma pedig ez az torta. A szuper favorit. Hogy Nádját idézzem: - Utálom! Mindezt ránézésre. Nem veszem zokon, mert a gyümölcsös sütikkel szemben eleve ellenállók. Nem úgy én. Emlékszem, amikor én még kislány voltam, a kertünk teli s teli volt málnával. Nyári szünet alatt minden napra jutott házi munka. Az érett málnák szedése is a mi feladatunk volt. Nem mondom, hogy álmodni sem mertem volna kellemesebb munkáról, de megérte. Anyukám isteni málnaszörpöt csinált belőle. Meg sem vártam, hogy elkészüljön, sutyiban már a spájzban szürcsöltem a még csupán félig kész szörpöt. De volt más is. Málnahab. Hát én ennél finomabbat talán soha életemben nem ettem. A nyers tojásfehérjés sütikkel averzióval bírok most gyorsan lapozzanak, mert ez a hab bizony tojásfehérjéből, cukorral és málnával felverve készült. Nem vagyok oda a poharas krémekért. Sőt kifejezetten érdekelne a pszichológiája, milyen típusú emberek ülnek be egy cukrászdába, hogy magukba kebelezzenek egy ilyen vagy olyan ízű poharas krémet. Kivétel ez a málnahab, amit gondolkodás nélkül bödönnyi mennyiségben vagyok képes bármikor magamban tömni. Néha sütött anyukám kakaós piskótát és arra kente a habot és úgy fogyasztottuk. Percek alatt tűnt el az egész. Nem is lehet tovább tartogatni, hiszen nyers tojásfehérjés ínyencség.
Málnahab: ala Manci mama - 1 db tojás fehérje
- 1 bögre cukor
- 1 bögre málna
Nincs más teendő, mint felverni a fentebb említett összetevőket.
Ezt az ízt, sem az érzést, és örömet ami ennek a finomságnak szólt, sosem fogom elfelejteni. Azután nem volt már málnabokrunk, és eltűnt az életünkből a málnahab is. Egészen meg is felejtkeztünk róla. Tavalyig. Tavaly nyáron Anyukám vissza repített bennünket gyerekkorunk napjaiba, és elkészítette nekünk megint. Azóta sem tudok megint be telni vele. A málnalevesből vissza maradt málnából málnahabos süti készült a mai asztalra.
- Hozzávalók a tésztához:
- 3 tojás sárgája
- 14 dkg margarin
- 7 dkg kristálycukor
- 10 dkg liszt
- 14 dkg darált mandula
- késhegynyi sütőpor
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a margarinnal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és margarinozott tepsibe öntjük. Ebből egy viszonylag sűrű, kevésbé folyós tésztát kapunk, de kenhető. Én most egy kerek tortaformát használtam, a tészta mennyisége nem sok, ehhez pont jól passzolt. 180C-ra előmelegített sütőbe tettem, és majdnem készre sütöttem. Miközben sült, elkészítettem a málnahabot.
- Málnahab hozzávalói:
- 3 tojás fehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 25 dkg málna
A tojások fehérjét elkezdjük felverni, és amikor kb. fél kemény, hozzá adagoljuk fokozatosan a kristálycukrot is, és így tovább verjük. Amikor elkészültünk, lassú fokozaton verjük tovább a habot, miközben hozzá adagoljuk a málnát is. Nem kőkemény, de viszonylag stabil masszát kapunk, amit az elő sütött sütink tetejére halmozunk és együtt sütjük tovább 15-20 percig. Ennyi idő alatt csodás, finom tortánk lesz. Mennyei!!!
Ha tovább kívánjuk fokozni az élvezeteket, akkor csokimázat készítünk és egyenletesen elkenjük a torta tetején.
Magamhoz képest, még csak ronda sem lett, az ízéről meg had ne beszéljek, kérlek, próbáljátok ki! Hát ez szuper...... Ja, és a lényeg. Ez a fajta metódus, miszerint a tojásfehérjés habot együtt vissza toljuk a sütőbe a tortával, szavatolja nekünk, hogy a hab ne folyjon percek alatt szét. Így nem kell magunkba tolni az egészet, tartós és eláll, már ha kiálljuk, hogy tartogassuk.
Hú, hát én nyersen tuti nem, de ez a habos süti tök jónak néz ki! Meg fogom sütni, semmi ördöngös tejes, szójás cucc nincs benne, szóval jöhet!
VálaszTörlésNe haragudj, FB-n lekéstelek, elmerültem a postom írásában... Bocsi!
Puszi!
Ildikó