Ez a torta nem magyar különlegesség. Sokkal inkább angolszász. És hogy hogyan is kerültem - én, az abszolút makói - kapcsolatba ezzel a süteménnyel? Talán azzal nem árulok el nagy titkot, hogy az angol nyelv elsajátításán fáradozom, cseppet sem sok szabadidőm nagy részében. Nem kommentelném, hogy hogy megy. Megjegyzem viszont, hogy a férjemnek bosszantóan jól. - Brilliant, Csaba, Brilliant! Éget be agyamba mindörökre közös angol tanárunk hangos lelkendezése férjem sziporkázását minősítve. Férjem bibliája az egynyelvű angol-angol nagy méretű szótár. Hát ebben talált rá a banoffee pie-ra mint gondolatébresztő ötletre. 2:1 kedvtelésemnek hódolhattam, és az angol nyelvű recept tanulmányozása közben angol nyelvtudásomat is erősíthettem.
Na most, a süti állati finom, az egyszer kétségkívül biztos. És baromi egyszerű. De elkészítése előtt valahonnan be kell szerezni a toffee-t. Ha mi magunk készítjük el, az több órás gondos előkészületet igényel. Ezzel kapcsolatban létezik útmutatás néhány nagyszerű magyar gasztrobloggernél is. Így aztán nem estem kétségbe, én a saját készítésű toffee mellett döntöttem.
Toffee készítés:
4 db. sűrített tej
A tubusos sűrített tejeket belenyomtam egy jól zárható befőttes üvegbe. Majd a befőttes üveget bele állítottam egy nagy fazék vízbe, úgy, hogy a víz szintje picit feljebb érjen, mint a sűrített tej a befőttes üvegben. És elkezdődhetett a fedő alatti több órás főzés. Hosszú idő alatt a sűrített tej egészen bebarnul, csodás karamell színt kap, és lényegesen sűrűbb állagú lesz mint sűrített tej korában volt.
Gondolom, sejtitek, hogy nem egy napon készült el a süti a toffee-val. Miután a nagy projecttel megvoltam, rápihentem néhány napot. Aztán annál nagyobb lendülettel ugrottam neki a torta elkészítésének.
Hozzávalók:
30-40 dkg kekszpor
40 dkg sűrített tej
3 evőkanál vaj
3 db banán
2-3 dl tejszín
reszelt csokoládé
40 dkg sűrített tej
3 evőkanál vaj
3 db banán
2-3 dl tejszín
reszelt csokoládé
Nem volt itthon kekszporom. Mily meglepő, ugye? És, utálok kekszet darálni. Ezért jött a leegyszerűsített megoldás. Egész kekszek zacsiba, majd kloffolóval adjad neki. Amikor ezzel megvoltam, egy serpenyőben megolvasztottam a vajat és hozzáadtam a kekszport, és amennyiben nem éreztem megfelelő állagúnak, egy kis tej hozzáadásával rásegítettem. Ízlés dolga, ki mit ért megfelelő állag alatt, én hajlok a szinte keksz golyó vagy tekercs alapját képező tészta textúrájához hasonló állagot elfogadhatónak minősíteni. Ezt a masszát belehelyeztem egy kivajazott tortaformában és szépen elegyengettem, elsimogattam, majd min. fél órára hűtőbe tettem.
A következő lépés a banán karikák rá halmozása a kekszes alapra.
Ezután a banánok tetejére bőségesen rárétegezzük a már előzetesen elkészített toffeenkat, és szépen elsimogatjuk a banánokon.
Ezután icipici cukor hozzáadásával elkészítjük a tejszínt, és azt is rá halmozzuk az előző rétegekre.
És végül, de nem utolsó sorban, szabadon válaszható művelet ugyan, de érdemes jó alaposan megszórni reszelt csokoládéval.
| hát ez itt nem csoki, hanem toffee, de gondolhatjátok, hogy került oda csoki is azért.... |
Amikor eljutottunk idáig, szigorú hűtés következik. Hűtőbe be. Minél nagyobb a fogyasztás előtti hűtési idő, annál nagyobb az esély a viszonylag kulturált tálalási mód prezentálásra.
Nagyon nagyon finom. És bár bonyolultnak tűnhet az elkészítése, állati egyszerű, ha már egyszer rendelkezésünkre áll a toffee. Jövök majd kicselezési ötlettel, de mára legyen elég ennyi....
Évi! ... elmentem tubusos sűrített tejet venni. Ne keressetek!
VálaszTörlésKépes vagyok a gyöngyöket lerakni pár órára. Évi, Évi, a testtömegindexem az emelkedőben lesz. Nem férek bele majd a kisvirágosomba. :)))))
Baj van... nem kaptam tubusos sűrített tejet.
VálaszTörlésMég jobb lenne hozzá a dobozos sűrített tej, de én itt Makón még sosem láttam olyat, ezért csináltam tubusossal. Ha dobozosat kapsz, még sokkal jobb. Szóval hajrá, nem fogjátok megbánni, megéri a vele való bíbelődés.
VálaszTörlésCsak ne lenne az a sok sok tej, tej, tej, akkor nekiesnék, de már eszelek, hogyan készíthetném el...
VálaszTörlésGyönyörű! Sőt megsütném magunknak, de akkor hallgatnom kell közben végig a Boti-féle : "olyat-nem-ehetek"-et amíg el nem fogy.
Nah, egyszer majd eszek ilyet nálatok... meg kieszelem, hogy lesz sűrített tejem tej nélkül :-P
Puszi!
Majd a jövő héten jelezd, mikor érsz rám, csak dumcsizni is!!! a bulit kihagyjuk, bocsi, de remélem nem haragszol!
Majd készítek egy hennát Nádjának utószülinapinak!
Puszi!
Ildikó
Nagyon jó! Majdnem teljesen angolszász lett!
VálaszTörlésA háztartási keksz helyett ajánlom a győri zabfalatokat, ez felel meg az eredeti digestive kekszknek (legalábbis itthon nagyjából) és a vajat nem kell teljesen felolvasztani csak annyira, hogy a kekszhez lehessen keverni.
Karamell szószt lehet serpenyőben cukor, vaj, kókusztejjel készíteni az is jó hozzá! A habot pedig növényi alapú tejszínből csinálni!
Fevi!Ezt én imádnám! :-)
VálaszTörlés