2012. február 4., szombat

szalagos fánk

Gyorsan leírom ide Nektek. Igazából ehhez a recepthez én nem is kellek. Elég ha felütitek a jó "öreg", de mindig a megszokott módon megbízható Horváth Ilona szakácskönyvet és megnézitek a 306. oldalon található szalagos fánk receptjét. Rám csupán annyiban van szükség, hogy erőt adjak azoknak, akiknek nincs magukkal szemben elegendő önbizalmunk, hogy bele fogjanak egy ilyen kényesnek titulált kelt tésztás receptbe. Nem túlzás, nem ámítás. Még én is képes voltam a sikerre! És most, ahogy alias, általam nem túlzottan kedvelt Tappancs, Virsli, Frici macskusz nagyurat látom, amint lábaival megállás nélkül dagaszt, már tudom, legközelebbi fánk készítéskor munkára fogom. 1 kg lisztből készítettem, pont a duplájából, mint ahogy hőn tisztelt Ilonánk ajánlotta, és biza egyetlen darab árválkodik már csupán a tálban. Na, nem mi faltuk fel az egészet, mentségünkre váljék, hogy vendégeink is érkeztek. A lényeg, hogy kövessétek Horvát Ilona általam tolmácsolt tanácsait és garantált a siker. Most, hogy ilyen csodás havas idő van, ilyen gyönyörű tél, muszáj készíteni fánkot, és most, hogy ilyen náthás vagyok, még a teának sem húzom a szám.
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 1 élesztő kocka
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 pohárka rum
  • 2 késhegynyi só
  • 4 tojás sárgája
6 dl tejet fellangyosítottam 2 kanál cukorral, majd bele tettem az élesztőt, 6 ek. lisztet, amivel elkevertem, majd a tetejét megszórtam liszttel. Hagytam, had növekedjen. Közben a tojások sárgáját elkevertem a megadott cukor mennyiségével és a sóval, majd ha az élesztő elkészült hozzá kevertem a tojások sárgájához, és hozzá kevertem az olvasztott, langyos vajat is. Ezután hozzá adtam a lisztet és elkészítettem a tésztát, vagyis szépen megdagasztottam. Ezután másfélszeresére kelesztjük. Deszkára borítjuk, és a kezeinkkel jól ellappangatjuk, kb. másfél centi vastagra. Vizespohárral kiszaggatjuk, közepét benyomjuk és kb. fél órát letakarva kelesztjük. A fánkot közép forró, bő olajban sütjük ki úgy, hogy a deszkán lévő felső része kerül alulra az olajban. Nem szabad túl zsúfolni a fánkokat az olajban, hagyjunk helyet a növekedésüknek. Az első oldalt fedő alatt sütjük, a másodikat már nem. Talán arról már nem kell említést tennem, hogy milyen formában és hogyan fogyasztjuk. Vágjatok bele, a siker tuti, nem bánjátok meg!

3 megjegyzés:

  1. Fevikém!
    Hová tűntél a FB-ról, mostanában nem látlak, igaz keveset vagyok én is, megint rohanás az életem:-((
    Csodás fánkot sütöttél:-))

    VálaszTörlés
  2. Mesélj Gesztikém, mi újság, rohanás? Most épp miért?
    Vagyok fb-on, csak kép nélkül-csók

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett a fánkod,ma én is meg sütöm,remélem sikerül:-)

    VálaszTörlés