2011. június 9., csütörtök

banoffee pie

Ez a torta nem magyar különlegesség. Sokkal inkább angolszász. És hogy hogyan is kerültem - én, az abszolút makói - kapcsolatba ezzel a süteménnyel? Talán azzal nem árulok el nagy titkot, hogy az angol nyelv elsajátításán fáradozom, cseppet sem sok szabadidőm nagy részében. Nem kommentelném, hogy hogy megy. Megjegyzem viszont, hogy a férjemnek bosszantóan jól. - Brilliant, Csaba, Brilliant! Éget be agyamba mindörökre közös angol tanárunk hangos lelkendezése férjem sziporkázását minősítve. Férjem bibliája az egynyelvű angol-angol nagy méretű szótár. Hát ebben talált rá a banoffee pie-ra mint gondolatébresztő ötletre. 2:1 kedvtelésemnek hódolhattam, és az angol nyelvű recept tanulmányozása közben angol nyelvtudásomat is erősíthettem.
Na most, a süti állati finom, az egyszer kétségkívül biztos. És baromi egyszerű. De elkészítése előtt valahonnan be kell szerezni a toffee-t. Ha mi magunk készítjük el, az több órás gondos előkészületet igényel. Ezzel kapcsolatban létezik útmutatás néhány nagyszerű magyar gasztrobloggernél is. Így aztán nem estem kétségbe, én a saját készítésű toffee mellett döntöttem.
Toffee készítés:
4 db. sűrített tej
A tubusos sűrített tejeket belenyomtam egy jól zárható befőttes üvegbe. Majd a befőttes üveget bele állítottam egy nagy fazék vízbe, úgy, hogy a víz szintje picit feljebb érjen, mint a sűrített tej a befőttes üvegben. És elkezdődhetett a fedő alatti több órás főzés. Hosszú idő alatt a sűrített tej egészen bebarnul, csodás karamell színt kap, és lényegesen sűrűbb állagú lesz mint sűrített tej korában volt.

Gondolom, sejtitek, hogy nem egy napon készült el a süti a toffee-val. Miután a nagy projecttel megvoltam, rápihentem néhány napot. Aztán annál nagyobb lendülettel ugrottam neki a torta elkészítésének.
Hozzávalók:
30-40 dkg kekszpor
40 dkg sűrített tej
3 evőkanál vaj
3 db banán
2-3 dl tejszín
reszelt csokoládé
Nem volt itthon kekszporom. Mily meglepő, ugye? És, utálok kekszet darálni. Ezért jött a leegyszerűsített megoldás. Egész kekszek zacsiba, majd kloffolóval adjad neki.  Amikor ezzel megvoltam, egy serpenyőben megolvasztottam a vajat és hozzáadtam a kekszport, és amennyiben nem éreztem megfelelő állagúnak, egy kis tej hozzáadásával rásegítettem. Ízlés dolga, ki mit ért megfelelő állag alatt, én hajlok a szinte keksz golyó vagy tekercs alapját képező tészta textúrájához hasonló állagot elfogadhatónak minősíteni. Ezt a masszát belehelyeztem egy kivajazott tortaformában és szépen elegyengettem, elsimogattam, majd min. fél órára hűtőbe tettem.
A következő lépés a banán karikák rá halmozása a kekszes alapra.

Ezután a banánok tetejére bőségesen rárétegezzük a már előzetesen elkészített toffeenkat, és szépen elsimogatjuk a banánokon.
 Ezután icipici cukor hozzáadásával elkészítjük a tejszínt, és azt is rá halmozzuk az előző rétegekre. 
És végül, de nem utolsó sorban, szabadon válaszható művelet ugyan, de érdemes jó alaposan megszórni reszelt csokoládéval.
hát ez itt nem csoki, hanem toffee, de gondolhatjátok, hogy került oda csoki is azért....
Amikor eljutottunk idáig, szigorú hűtés következik. Hűtőbe be. Minél nagyobb a fogyasztás előtti hűtési idő, annál nagyobb az esély a viszonylag kulturált tálalási mód prezentálásra. 
Nagyon nagyon finom. És bár bonyolultnak tűnhet az elkészítése, állati egyszerű, ha már egyszer rendelkezésünkre áll a toffee. Jövök majd kicselezési ötlettel, de mára legyen elég ennyi....



6 megjegyzés:

  1. Évi! ... elmentem tubusos sűrített tejet venni. Ne keressetek!
    Képes vagyok a gyöngyöket lerakni pár órára. Évi, Évi, a testtömegindexem az emelkedőben lesz. Nem férek bele majd a kisvirágosomba. :)))))

    VálaszTörlés
  2. Baj van... nem kaptam tubusos sűrített tejet.

    VálaszTörlés
  3. Még jobb lenne hozzá a dobozos sűrített tej, de én itt Makón még sosem láttam olyat, ezért csináltam tubusossal. Ha dobozosat kapsz, még sokkal jobb. Szóval hajrá, nem fogjátok megbánni, megéri a vele való bíbelődés.

    VálaszTörlés
  4. Csak ne lenne az a sok sok tej, tej, tej, akkor nekiesnék, de már eszelek, hogyan készíthetném el...
    Gyönyörű! Sőt megsütném magunknak, de akkor hallgatnom kell közben végig a Boti-féle : "olyat-nem-ehetek"-et amíg el nem fogy.
    Nah, egyszer majd eszek ilyet nálatok... meg kieszelem, hogy lesz sűrített tejem tej nélkül :-P
    Puszi!
    Majd a jövő héten jelezd, mikor érsz rám, csak dumcsizni is!!! a bulit kihagyjuk, bocsi, de remélem nem haragszol!
    Majd készítek egy hennát Nádjának utószülinapinak!
    Puszi!
    Ildikó

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó! Majdnem teljesen angolszász lett!
    A háztartási keksz helyett ajánlom a győri zabfalatokat, ez felel meg az eredeti digestive kekszknek (legalábbis itthon nagyjából) és a vajat nem kell teljesen felolvasztani csak annyira, hogy a kekszhez lehessen keverni.

    Karamell szószt lehet serpenyőben cukor, vaj, kókusztejjel készíteni az is jó hozzá! A habot pedig növényi alapú tejszínből csinálni!

    VálaszTörlés