2011. október 21., péntek

Rita kiflik

Biztosan sokszor fogok még vissza nyúlni a makói emlékekhez. Hisz a szívem egy darabja ott dobog. 
tavalyi termés gyűjtés még Makón a Petőfi parkban...
 Ezt a kiflit a Makón töltött utolsó héten volt szerencsém megkóstolni Ritáéknál, a "búcsútalálkozásunkkor". Ezzel a nagyon jól variálható kelt kiflivel vártak bennünket. Volt, amelyik csak margarinos volt, és voltak virslivel töltöttek. A gyerekeknek is nagyon ízlett. Ezért szeretetem jeléül és egyúttal Ritának tisztelegve Rita kifliknek nevezem  ezeket a kifliket. Azóta már életünk jelentős része Budapesten zajlik új otthonunkban - amit nagyon szeretek -. Volt szerencsém Ritától megszerezni a receptet és Csaba Papa szülinapjára már meg is sütöttem őket. Mi tagadás osztatlan sikert arattak, egytől egyik mindenki szívesen falta. Kell e ennél több bizonyíték, hogy érdemes megsütni őket?!
Hozzávalók:
  • 2 dl olaj
  • fél pohár tejföl - a kicsiből -
  • 5 dkg élsztő
  • 1/2 l. langyos tej
  • 1-2 ek. só - ez azon múlik, hogy sima kifliket készítünk e vagy töltjük valami sós töltelékkel -
  • 1 kg liszt
Értelem szerűen az élesztőt picit cukros langyos tejben felfuttatjuk. Közben össze keverjük a száraz összetevőket. Amikor az élesztő elkészült, hozzá öntjük a liszthez és elkezdjük kidolgozni a tésztát, az olaj hozzá adásával együtt. Legalább egy órát pihentetjük, hogy legalább duplájára keljen. Ezután 4 cipót készítünk, majd egyenként kör alakúra nyújtjuk őket, majd pizza vágóval kis háromszögeket vágunk belőlük. - Először négybe vágjuk a körünket majd tovább cikkeljük a negyed körcikkeinket kis háromszögekre. - Gondolom mit gondoltok most rólam, hogy menjek a fenébe ezzel a magyarázattal, de higgyétek el, már ehhez a magyarázó leíráshoz is neki feszültem . - A tészta egy részét mi most kolbásszal töltöttük, a másik részét pedig csak margarinnal kentük meg. - Én a kolbászos alá is kentem margarint. - Amikor a kívánt tölteléket elhelyeztük a háromszög nagyobb részéhez, jöhet a felcsavarás. A kolbászos kiflik tetejét csak tojással kentem meg, a margarinos kiflik tetejére, a tojással való kenegetés után, reszelt sajtot tettem. Lehetőségeink már megint határtalanok, kérdésként csak az merülhet fel, hogy kinek milyen az ízlése, pénztárcája és a hűtőjében mire lel. Rita virslis kifliket is csinált. Ugye nem kell mondanom, milyen finom volt?! A félbe vágott virsliket tésztával körbe csavarta, tojással megkente, majd 200C-ra előmelegített sütőben készre sütötte őket. 
Rita, javíts ki kérlek, ha valamivel nem értenél egyet, vagy netalántán valamit eltévesztettem. Nálam sosem lehet tudni..... Örökké hálásak leszünk ezekért a csodás sós sütikért, bármikor készül majd nálunk, Ritáék is mindig picit köztünk lesznek, legyünk is bármerre!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése