2011. január 1., szombat

Egészségetekre!

karamell likőr üvegbe zárva

Tudom, semmiféle apropója nincs most likőröknek, mert mindenki kipukkant a sok evéstől és talán a tegnap este óta az alkoholra sem szívesen gondol senki. Az ünnepek körül nem írtam le jó néhány általam elkészített sütinek a receptjét, pedig érdemes, magunk miatt is mindenképpen, hiszen, ha nem írom ide le, hogyan készíthetném el legközelebb. Az ünnepek eljövetelével ,rászomjaztam lágy, finom, nőies likőrökre. Karácsonyra tojáslikőr készült. Általában felülbírálom a "műveimet", most nem nagyon tudtam belekötni. Ha tejszínes likőrről van szó, rémálom számomra, ha túl sűrű, zsíros és tapadós. A cél ezek elkerülése volt. Sikerült egy tökéletes sűrűsségű, ízletes, tojáslikőrt kotyvasztani. Nem mellesleg nagyon kedves gasztroajándéknak is elmegy. Én örülnék neki. Na ja, minek nem örülök én???
Tojáslikőr:
2.5 dl tejszín
2 dl tej
vanília rúd, egész fahéj, csillagánizs, szegfűszeg
3 db tojás sárgája
18 dkg cukor
méz ízlés szerint
3 dl vodka
A tejszínt a tejjel összeöntve forraljuk a vaníliával, csillagánizzsal és fahéjrúddal és szegfűszeggel, majd a tűzről levéve a 8 dkg cukorral elkeverjük és hagyjuk, hogy kihűljön. A 3 tojás sárgáját a 10 dkg cukorral gépi habverővel jól kikeverjük, a tojások habosodásáig és kifehéredéséig. A kihűlt tejes, fűszeres tejszínt, a fűszerektől átmenetileg megszabadulva kézi habverővel a két masszát összevegyítjük, majd a legvégén hozzáöntjük a vodkát is. Kb. 7 dl likőr lesz belőle. Üvegbe töltjük az ínycsiklandó nedűt és a legvégén a fűszereket vissza pottyantottam az üvegbe. 

Karamell likőr
Olyan jó volt, hogy volt Karácsonykor egy kis tojáslikőr itthon. Jó volt, hogy csak elő kellett kapni a hűtőből, és ráerősített az ünnepi hangulatra. És mivel annyira jól sikerült, újra kedvre kaptam és szilveszter napjára is alkottam. Megint tojáslikőrt nem akartam, és mivel az eklézsia szegényes volt, és abból kellett alkotni, amit a spájzban találtam,  karamell likőr jöhetett szóba.
30 dkg cukor
2.5 dl tejszín
2 dl tej
fahéj, szegfűszeg, csillagánizs
rum és vanília aroma - esszencia, rúd - kinek mi áll a rendelkezésére
3 dl vodka
A cukrot karamellizáljuk. Amikor az összes cukor felolvadt és szép barnás színt kaptunk, lassanként öntjük rá a hideg tejet és tejszínt. Hatalmas karamell gumóm alakult ki, ami sok türelemmel és kavargatással megadja magát és mind egy szálig felolvad. Nem rotyogtatjuk, ügyeljünk arra, hogy a tejes tejszínes karamelles lé, ne forrjon, rotyogjon. Amikor épp elérte a forrási hőmérsékletet, félre húztam a tűzről és így kevergettem, majd hozzá öntöttem a vodkát is. Átszűrtem, üvegbe töltöttem, vissza csúsztattam a fűszereket a kész likőrbe, had érjenek a fűszerek össze, és miután teljesen kihűlt, került hűtőbe.

Egészségetekre!!!

4 megjegyzés:

  1. Igen, a tojáslikőr kiváló volt. Szerintem.

    VálaszTörlés
  2. Mmmm de jól hangzik!
    Gondolom, jó volt a hangulat szilveszterkor :-D
    Puszi!

    VálaszTörlés
  3. Igen, csodás volt! Épp "reklamálni" akartam a receptet:)))

    VálaszTörlés
  4. Na Lányok, ma a karamellás likőr is elfogyott. Ez azt jelenti, hogy volt kivel meginni, jó társaság, sok nevetés, klassz beszélgetés! Ilyet kívánok magunknak jó sokat és sokszor!

    VálaszTörlés