2011. január 5., szerda

Marcipános csiga

 

A marcipán elképesztően finom dolog. Rajongok érte. A gyerekek már kevésbé. Sőt, mondhatni egyáltalán nem eszik meg. Nem azért mert nem ízlik. Esélyt sem adnak arra, hogy megszeressék. Meg sem kóstolják. Azok a fajták ugyanis, akik ránézésre, vagy pusztán elképzelés alapján hozzák meg döntéseiket, még ily sarkalatos kérdések eldöntésekor is. Mi viszont imádjuk a marcipánt, és karácsony előtt sikerült is bevásárolnom belőle 1 kg-ot, ezért használtam ilyen bátran és ennyiszer. Érdekes, 2 évvel ezelőtt karácsonykor a férjemtől kaptam egy gasztrokönyvet - Házi kenyerek és péksütemények - pedig, akkor gasztroőrületről még szó sem volt. Na,ebből a könyvből merítettem az ötletet. Inspiráló erővel bírtak a gyerekek, akik számára péksüti nélkül nincs élet, és a rossz időjárás miatt a városban eluralkodó rettenetes közlekedési viszonyok is. Először Karácsonykor sütöttem, majd áthidalva az előzőekben ecsetelt problémákat, az elmúlt héten másodszor. Csodás ez a süti. Nem csak mutatós, de nagyon jól is esik a pocaknak. Olyan finomságok, amelyek huzamosabb fogyasztása miatt a hasam kezd hasonlítani egy jól megtermett tartálykocsihoz. Eddig négyféle töltelékkel próbáltam ki: kakaós, fahéjas, marcipános, marcipános-csokoládés. A gyerekek a kakaósra és fahéjasra szavaztak, én jobban preferálom a gazdagabb, szaftosabb töltelékeket, ezért én a marcipánosra tettem le a voksom.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 tk. cukor
1/2 tk. só
2.5 dl langyos tej
olaj
A szokásos módon készítjük el a tésztát. Vagyis az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben és hozzáöntjük a többi száraz hozzávalóhoz. Olajjal is meglocsoljuk, és jól eldolgozzuk a tésztát, majd langyos helyen a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, annyi részre osztjuk, ahányféle töltelékű tésztát terveztünk. Kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük vagy töltelékkel megszórjuk. Kakaós, fahéjas esetén a cukros töltelékkel jól megszórjuk a tésztát, majd meglocsolgatjuk olvasztott vajjal. 
Marcipános töltelék:
20 dkg marcipánmassza
1 tojás
1 ek. narancslé
A marcipánmasszát a tojásfehérjével és narancslével krémesre keverjük. Majd megkenjük a téglalap alakúra nyújtott tésztát.
Amikor a töltelékek rákerültek a tésztára, feltekerjük, mint bármelyik kalácsot vagy bejgli félét. Ezután egyenletes darabokra vágjuk, és szorosan bele helyezzük egy már előre kivajazott tepsibe, úgy hogy a vágott felük legyen felül. Én tortaformában sütöttem. Mutatós és egyszerű. Természetesen dupla adag esetén a tortaforma esélytelen. Picit kelesztjük még, csak annyit, hogy a sütő bemelegedjen 200 C-ra. Közben a tojás sárgáját pici vízzel elkeverjük és megkenjük vele a csigák tetejét. Kb. 30-40 perc alatt készre sül.

3 megjegyzés:

  1. Ez is tetszik. De most nem merek belefogni Viki miatt. De ha teljesen rendbe jön,kipróbálom. Nálunk bejön a marcipán. van is itthon még vagy 2 csomaggal...
    Ja, én jól vagyok.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz. Marcipánt mi is szeretjük, gyerekek nem:))

    VálaszTörlés
  3. Macus, szorítok, hogy Viki végre tényleg mihamarabb rendbe jöjjön.

    Marcsi, mindig nagy elismerés Tőled, ha valamit, ami az én kezeim közül kerül ki, klassznak minősíted.

    VálaszTörlés