2011. január 3., hétfő

Marcipános-Narancsos Kuglóf

ünnepi, porcukros, pont mint a téli szikrázó havas dombtető
 Igyekszem pótolni az elmaradásaimat, mert bár Karácsony tájékán nem sütöttem egyszerre túl sokat, mégis minden nap került valami friss süti az asztalra, amelyek receptje nem került fel  eddig még a blogra. Nem mondom, hogy az évszázad süteménykölteményei, mégis megérnek néhány ajtó csapkodást, megörökítem hát őket a blogon, hogy emlékeztessem magam, érdemes máskor is  elő rukkolni velük. Dec. 23-án gazdag levest terveztünk és utána valami egyszerű tésztafélét. Vékony pitére gondoltam. Aztán jó szokásomhoz híven egy akkora kondér levest sikerült lefőznöm, hogy napokig elég lehetett volna, ha nem végezte volna végül a kutya táljában, csak hogy neki is kedvezzünk, lévén Karácsony van. Aztán ebédkészítés közben félúton magamban morfondírozva arra gondoltam, ha már Karácsony, nem kellene valami oda passzoló második fogást csinálnom? Hát persze! De, nagyon is! Így esett a választásom a marcipános-narancsos kuglófra. Szerintem pazar, pompás, csodás, olyan nagyon ünnepi, nagyon karácsonyi. 
Marcipános-Narancsos kuglóf:
Hozzávalók:
20 dkg marcipánmassza
25 dkg vaj
1 db narancs reszelt héja és kifacsart leve
13 dkg cukor
csipet só, vaníliás cukor
4 tojás
1 sütőpor
25 dkg liszt
A marcipánmasszát a vajjal együtt robotgéppel simára keverjük, majd rá reszeljük a narancs héját és kifacsart levét is hozzáadjuk, és tovább keverjük. Ezután következik a cukor hozzáadása, a vaníliás cukoré és csipet sóé, majd addig keverjük, amíg egyenletes masszát nem kapunk. Ezután  jöhetnek a tojások, egyenként hozzá adva, majd velük együtt is elkeverjük. A legvégén öntjük lassanként a masszához a sütőporral elvegyített lisztet. A gondosan kidolgozott masszát egy már előzőleg előkészített - kivajazott, lisztezett - kuglóf formába öntjük és a 180C-ra előmelegített sütőbe helyezzük, had süljön. kb. 1 óra sütési idő szükséges. Már nagyon vártuk, hogy kész legyen, ezért a kuglóf nem érte meg, hogy máz is kerüljön rá, csak porcukor. Ha valaki mázzal szeretné megtetézni az élményt, akkor a következő teendő vár rá:
3 ek. sárgabaracklekvárt szitán áttörünk és 2 ek. vízzel összekeverjük, keverés közben felfőzzük, és a végén, a már kihűlt kuglófra kenjük.

2 megjegyzés: