2011. június 29., szerda

málnaleves

az ott a leves közepében egy csepp málnalekvár ala farkasévi
Kicsit félek ugyan a "haragotoktól", de úgy tűnik tényleg képtelen vagyok újat mutatni. Persze, már megint málna. Könnyelmű ígéret talán, de megígérem, ha túlélitek a mai málna  kalandtúrát is, legközelebb megpróbálkozom valami málnamentes bejegyzéssel. Málnaleves még a napokból. Tavaly csináltam életemben először, és bár az íze verhetetlen volt, nem örvendett túl nagy népszerűségnek. Elfogyasztása ugyanis nem állt másból, mint a szinte elképzelhetetlenül zavaró, éles-szúrós kis málnamagok kiköpködéséből. A családom jelezte, udvariasnak cseppet sem nevezhető módon, hogy a leves ezen formában való ismételt tálalásától mentesítsem őket. Idén megint málna. És persze megint leves. Okulva a tavalyi év népszerűtlenségéből, málnaszemek idén gondosan átpasszírozva, ügyelve a kellemetlenkedő kis magvak gondos megsemmisítéséről. Könnyed lazasággal jelentem, az idei év málnalevese isteni lett, bár kétségkívül a passzírozásnak köszönhetően sok értékes ízanyagtól vesztünk el, de legalább a férjem szívesen és élvezettel megette. Minő meglepő, a gyerekek továbbra sem. De mentségemre legyen mondva, egyáltalán nem utaznak gyümölcsös ételekben.
  • Málnaleves - a pontosság igénye nélkül -:
  • málna - ízlés szerint -
  • cukor - ízlés szerint -
  • tejszín kb. 2.5 - 3 dl
  • tej kb.- 3 dl -
  • vaníliaesszencia
  • málnaszemek
Mint már az előzőekben említettem, a málnát szűrőn - azon a szűrőn, amin keresztül emlékszem Anyukám kislány koromban a kakaót szűrte át nekem - a málnát át passzírozom, ezzel biztosítva, hogy minden egyes málnaszem megátalkodott magjától megszabaduljunk. Amikor ezzel megvagyok, az így nyert csodás színű és ízű málna szüredéket cukorral jól elpépesítem, magyarul botmixerrel szét csapatom. Jöhet hozzá a hideg tejszín és málna, na és persze a vanília, ha már hideg legyen kövér, bár a citromot a hozzávalóknál nem említettem, én bizony facsarok hozzá egy kis citromot. is. Ezek adják a leves alapját, lét a lében, amit azután gazdagíthatunk málna szemekkel, mézzel megcsorgatva, tejszínhabbal, ilyen olyan magvakkal - mandulaforgáccsal, és a csúcsok ne továbbjaként vanília fagylalttal. Persze szigorúan házival. Zárul mára Évi málnás recepttára. Jó étvágyat!!!

4 megjegyzés:

  1. Málnából sosem elég...
    Itt a ribizli szezon. Évi ismered a jostát???

    VálaszTörlés
  2. Belegondolok, én még nem is készítettem málnalevest... Úgy hogy én kifejezetten örülök a receptednek :))). Nagyon gusztán is néz ki, és amúgy is nagyon szeretem ezt a gyümölcsöt.

    Külön meg kell, hogy dicsérjem a fotót, nagyon jó lett!

    VálaszTörlés
  3. Juditkám
    tegnap főztem ki a fekete ribizliből a levárt. Parádés színek és csodás íz. A jostát viszont egyáltalán nem ismerem. Hallottam már róla, de ennyi......... Blogodba mikor írsz már új bejegyzést? Már alig várom!!!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Ami,
    örülök, hogy a blogszünet mégsem lett blogszünet. Legalább is rövidebbre sikeredett mint gondoltam volna. Szépséges dolgokat alkotsz. Hol van azokhoz képest az én málnalevesem? De azért köszönöm a dicséretet.
    Fotózás terén lenne még hová fejlődnöm,de arra már nem igen marad kapacitásom Kiszaladok lerakom lekattintom. Közben gyerekek vértyognak, a kép homályos, én picit bosszankodom, aztán meg örülök h. olyan amilyen. puszillak és örülök h. hallhattunk rólad.

    VálaszTörlés