2011. október 12., szerda

"Terka torta - hála torta" fondant bevonattal

Megtanultam fondantot készíteni. Nagyon hálás vagyok Ildikónak. Megállíthatatlanul ontja és ontja mostanában a szebbnél szebb fondant bevonatos tortákat. Na gondoltam, ez nem mehet így tovább. Vicces, hogy gasztroblognak csúfolt blogot írok és még egy tisztességes külsejű tortát sem vagyok képes produkálni. Mindig nagy csodálattal adóztam azok előtt, akik gyönyörű bevonatos - nem utolsó sorban finom is - tortákkal tudták meglepni ünnepeltjeiket. Így aztán mielőtt eljött volna a költözés napja, kikunyiztam Ildikótól,  tanítson meg személyesen a fonadant készítés rejtelmeire. Nagyon izgalmas volt. 
köszi Drágám a türelmes oktatásért, remélem nem vallasz szégyent velem!
Egyszerre bonyolult és mégis nagyon egyszerű. Viszonylag egyszerű a fondant előállítása. Számomra nagyobb kihívás a vele való munka. A torta beöltöztetése. Beöltöztetni úgy, hogy ne úgy fessen a dolog, mintha egy ügyes ovis csinálta volna. Amint viszont a mellékelt ábra mutatja,
nagyon is úgy fest. Én mégis nagyon boldog és büszke vagyok, mert végre nekem is sikerült, így demonstrálva a külvilág felé, hogy minden más, hétköznapi nő is képes az elkészítésére. 
A történet úgy kezdődik, hogy a fondant tervezett felhasználási ideje előtt egy nappal elkészítjük a fondantunkat. A receptet Ildikótól kölcsönöztem. Az általa megadott mennyiséget adom meg, de én csak fél adagot készítettem és az én pirinyó tortámra bőven elég is lett.
Hozzávalók:
  • ek zselatin
  • ek víz
  • ek margarin
  • ek méz
  • porcukor, amennyit felvesz (ez kb 1 kg)
Lényeges momentum, hogy boltban vásárolt porcukorral dolgozzunk. Mert ugye bár farkasévi állandóan hirtelen bele csap a dolgok közepébe, azután meg nem érti, hogy a dolgok miért nem klappolnak. Otthoni kávédarálós módszer sem a fondant sem a cukormáz esetében nem igazán funkcionál. Nem vagyunk ugyanis képesek olyan porhanyósra darálni, amit ezek a dolgok megkívánnak. Szóval ott tartunk, hogy adott a finom porcukrunk. "A porcukrot jól átszitálom, ezen nem lehet időt spórolni!" - javasolja Ildikó, amit upsz jut eszembe én elfelejtettem. De nagyon el. A fondant szerencsére nekem így is jól sikerült. Éljen!!!
Akinek nincs spéci kis tejforralója - mint ahogyan nekem sincs - az vizet forral, majd fölé helyez egy másik tálat, és abban buzgólkodik tovább. A zselatint elkeverjük a langyos vízzel - hú, én hideggel csináltam -, és felmelegítjük, beletesszük a mézet, és aztán a margarint is, és addig kavarjuk, míg teljesen szét nem olvad benne. A szirupot a porcukorra öntjük és kanállal össze kavarjuk, ügyelve, hogy elérjük a megfelelő állagot. Ildikó szerint olyan sűrűséget kell elérni, vagyis olyan sűrűre kell kavarni, hogy szinte a kanalunkkal már ne lehessen kavarni. Ekkor kézzel dolgozunk tovább, és "belegyúrunk még annyi porcukrot, amitől már összeáll, és nem túl ragacsos, de ragadni fog!!!
" - Ildikótól szó szerint idézve. Bevallom én csak kanállal dolgoztam össze, csak most eszmélek, hogy milyen figyelmetlen voltam, nem követtem az utasításokat rendesen. Szerencsére Isten kötényébe estem és a dolog tökéletes lett!!! Ezután a masszánkat zacskóba helyezzük és egy éjszakára hűtőbe száműzzük.

A tortát mindenki készítse olyanra amilyenre szeretné. Ízlés kérdése. Jelen esetben egyáltalán nem a torta ízesítése a lényeg, hanem az, aki(k)-nek és az, amiért készült. A torta Terka barátnőmnek készült. Hála torta. A barátainkról van szó, akik az építkezésünk és költözésünk kapcsán annyit segítettek, amennyit a legtöbb ember a családjától sem kap meg. Olyan ritka ez a fajta önzetlen adás, segítés mint a fehér holló a lakótelepeken. Tudom, soha de soha nem leszünk képesek eléggé megköszönni sem meghálálni és vissza segíteni azt a sok jót, amit értünk tettek. Valaki azzal nyugtatott, hogy a segítség nem mindig oda száll vissza, ahonnan érkezett. Lesz majd valaki más, akinek mi tudunk majd segíteni. Olyan szép ez így, és meg is nyugtat. Azért igyekeztem valami apró jelét adni Nekik, mennyire szeretjük őket. Így kapta Terka ezt a tortát, és így lett ez a torta, csakis Terka tiszteletére "Terka torta - hála torta". A közelgő szülinapjáról nem is beszélve. Kedves férje megsúgta nekem, hogy Terkát csakis csokitortával lehet ujjunk köré csavarni, ezért Böbőtől elkértem annak a csokis tölteléknek a receptjét, amivel a mi búcsútortánkat megkente. Még a tesómnak is ízlett, gondoltam akkor nem nagyon foghatok mellé, a legfinnyásabbaknál is tuti sikerre mehetek. És igen!!!!!
Csokikrém:
  • 4dkg kakaópor
  • 4dkg keményítő
  • 5 dl tejszín
  • 8dkg g porcukor
  • 2 vaníliás cukor vagy helyette vaníliakivonat
  • 1 kupak sütőrum
  • 10 dkg csoki
  • 5 dkg vaj
A kakaót, porcukrot és a keményítőt a tejszínnel elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ezután jöhet hozzá a vanília és a rum. Amikor elég sűrű, jöhet hozzá a hideg vaj. Hagyjuk  kihűlni. Amikor kb. kéz melegre hűlt, jöhet hozzá a darabokra tört csoki, és robotgéppel habosra keverjük. Teljesen kihűtjük és kész. Még sosem csináltam ezzel a metódussal krémet. Tele is volt a gatyám, mert Anyukámnak nincs robot gépe, és a vaj hozzá adása után, a krém nagyon hígnak tűnt. Robot gép ugye nuku, maradt a kézi habverő na meg a remény és az izomerő. Minden jó, ha jó a vége, a krém gyönyörűen kivilágosodott és besűrűsödött, nem mellesleg viszont Anyukám újra meszeltethet. Mindent össze csapkodtam, még a csillárról is csokikrém zafrangok lógtak le. A piktorok pedig azóta megérkeztek.

A torta tésztája kakaós piskóta volt, aminek leírására most nem fecsérelnék időt. Írnék viszont néhány mondatot a torta díszítéséről. A fondantot kedvünkre színezhetjük, bármilyen ételfesték hozzáadásával. Készíthetünk több dimenziós figurákat is, 
 de kezdőknek - magamat bőven bele értve -, megteszi bármilyen süti kiszúró is. Anyukámnál nem volt más, mint a gyerekek gyurma kiszúrói, és hát jó háziasszony azzal gazdálkodik amije van. És hát minő "véletlen", pont olyan kiszúrók álltak rendelkezésemre, amellyel házat, fákat, állatokat tudtam megjeleníteni. Stílszerű volt, hiszen költöztünk, szeretett házunk elhagyásáról volt szó, így klappolt a történet. 
Na de jöjjenek a technológiai részletek. Nyújtódeszkára és nyújtó fára lesz szükségünk és liszt helyett szigorúan keményítőre. Ezzel szórjuk meg a deszkánkat, és ezen nyújtjuk ki a fondantunkat. Megpróbálunk olyan méretet létre hozni, amellyel körbe tudjuk a tortánkat vonni. A betöltött tortát nagyon vékonyan kívülről is kenjünk meg, így tud szépen egyenletesen megtapadni a fondant bevonat. A díszítést úgy tudjuk rögzíteni, hogy a figurákat lehelet vékonyan bekenjünk vizes ecsettel. Hát nagyon röviden ennyi a történet! Köszönet a jó barátokért, az Isten áldja meg Őket!!!!

3 megjegyzés: