2011. október 14., péntek

Túróval töltött zsemle

Tegnap répa tortát sütöttem. Budapesti jelenlétünk óta készült már néhány étel, és süti az új konyhában. Hívogató konyha, jó ott lenni. Minden kézre áll, világos és barátságos. Helyet és lehetőséget ad az "alkotásra". Nádja oda van a répa tortáért. Szinte hihetetlen, mert egyébként annyira finnyás. Ebben viszonylag felismerhetetlenné válik a répa, így képes elvonatkoztatni, hogy miből van. És bár tudatában van a répa nagyon is jelenlétében, győzött számára az élmény, ahogy a szájában az ízek szerte szét futkároznak. Teljes volt siker, mindenkinek nagyon ízlett. Még azoknak is, akik első hallomásra ódzkodtak tőle. 
Makó nagyon drága hely. A tesco is drága. Amikor ott laktunk is csak elvétve jártunk oda. Itt Budapesten csak kapkodom a levegőt, annyira jó áron lehet vásárolni. Lényegesen kedvezőbben  mint Makón bármikor, valamelyik szupermarketben. Csak mutatóban említem, hogy a zsemle átlag ára Makón 30 Ft / db, míg nekünk lehetőségünk van itt 8 Ft-ért hozzájutni. És nem silányabb a minőség mint a 30 forintosé. Szóval zsemle. Most, hogy lehetőségünk adódik ilyen olcsón zsemléhez jutni, jóval gyakrabban kerül a kosarunkba mint egyébként. Van viszont, hogy a nyakunkon marad. Most nem így történt, tudatosan készültem ennek a finomságnak az elkészítésére. Gyermekkorunk nagy kedvence. Ahogy Anyukám csinálta. Ő kiflivel készítette, én most zsemlével. A gyerekeknek is teljesen új élmény volt. 
hihetetlenül édesek és már nagyon éhesek is
Töltelék:
  • túró
  • cukor
  • vaníliás cukor
  • vanília esszencia
  • citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • tojás 
A túrót a cukorral, és a  tojások sárgájával, valamint a vaníliás cukorral, esszenciával és citrom tartozékaival jól elkeverem. Azután a tojások fehérjét felverem, és azzal együtt is elvegyítem a túrós masszámat. Nagyon laza, habos masszát kapunk. Közben elkészítem a tésztát, amiben a töltött zsemléket fogom megforgatni. Sűrű palacsinta tésztát készítek. Ügyelve, nehogy elhígítsuk, de azért csorgatható legyen.- Palacsinta tészta: tojás, csipet só, pici cukor, tej és liszt - A zsemléket elvágom, és tetszés szerint, kicsippentjük a belének egy részét, - ha akarjuk -, ha nem, az sem gond, úgy is elkél benne a finom túrós töltelék. Szóval a zsemléket félbe vágjuk, megtöltjük túrós töltelékkel, megforgatjuk a sűrű palacsinta tésztába és forró olajban kisütjük. Jól lecsorgatjuk, és finom porcukorral meghintve, magunkba tömjük. Melegen a legfinomabb, de később sem lehet rá panasz. Tudom, hogy nem tűnik hú de nagy világraszóló lakodalomnak, és azt is tudom, hogy biztosan sokan ismeritek a receptet, és azt is tudom, hogy Limara is feltette már réges régen a maga változatát, de nekem muszáj emlékeztetnem magam erre az ínyencségre, ezzel is időutazást téve gyermekkorunk szép emlékeibe. Nem utolsó sorban tökéletes újra hasznosítása az ránk maradt, száradásnak indult zsemléknek és kifliknek. A kép minimalista stílusban készült, nem elbújtatva az étel eredeti kinézetét.
ala nature

4 megjegyzés:

  1. :-( Hiányzol...
    Én bizisten sose hallottam még róla :-S Vagy nem emlékszem rá...
    De majd lehet, hogy előkerítem egy nap, csak nem túróval. Agyalok, mi menjen bele...
    Asszem meg is van, de nem lövöm le a poént, majd először kipróbálom.
    Ezer puszi!

    VálaszTörlés
  2. Ti is, ti is, ti is hiányoztok!!!! Kíváncsian várom, mivel töltöd túró helyett, és aztán remélem meg is osztod velünk, mert biztosan isteni lesz és én is meg akarom majd csinálni!!! millió puszi! Tücsök bogár remélem meggyógyult!!! És végre sikerült aludnod!!!

    VálaszTörlés
  3. Igen drágám, jobban van. Itt írtam: http://encsiandboti.blogspot.com/2011/10/javulas.html
    Remélem jól vagytok!
    Mikor jössz már? (csak hogy készítsek-e föl egy kávét :-)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy jobban vagytok. Ma itt volt Anyukám és a tesóm, még ha nem is hosszú időre, de mégis csak itt. Fájdalmas volt megint az elválás, de jó volt újra együtt. Nem tudom mikor megyünk még haza, könyvelőfüggő erősen a dolog. Őszinte leszek, remélem a hónapban nem kell, pályázat elszámolási határidő van, ha mennem kell, rosszat jelent..... Kávé természetesen lesz, kávéfőző nehogy bedögöljön nekem!!!

    VálaszTörlés