2012. január 24., kedd

Birsalmás pite

Ősszel valamikor, amikor otthon jártunk, beugrottunk volt szomszédasszonyunkhoz látogatóba. És milyen jól tettük. Vadul dúlt a birsalma szezonja. Igen, bizony a nem túl népszerű, sokakat megosztó birsalmáé. Én azóta vagyok komoly szerelemben a birsalmával, amióta Anyukám gyerekkorunkban nem birsalmasajtot, hanem lekvárt főzött belőle, jó sok dióval. Emlékeimben még mindig hűen őrzöm az ízét. Idén ősszel megpróbáltam reprodukálni azt a sosem elfeledhető ízt, de mit tagadjam, poros nyomába sem érhetett, a gyerekkori csodás íznek. Az emberek fantáziája nem terjed messzire, ha birsalmáról van szó. Nem mondanám, hogy nekem igen. És őszintén szólva süteményben sem gondolkodtam egészen addig, míg Magdiéknál meg nem kóstoltam ezt az isteni süteményt. Bátran állíthatom, hogy talán még harmonikusabb mint az almával készült pite. A bonyolultsága csupán abban rejlik, hogy nem túl hálás feladat birsalmát pucolni, 8 darabot különösen nem. Ilyenkor forduljunk bizalommal férj társunkhoz, akik bizonyára minden kiejtve kezükből sietnek segítségünkre, halván eme ígéretesen finom süteményről. Amíg férj megpucolja számunkra az almákat, addig mi kényelmesen elkészíthetjük a sütemény tésztáját:
hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 kis doboz tejföl
Ezen hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd amíg elkészül a töltelék, pihenni küldjük a hűtőbe.

Töltelék:
  • 8 db birsalma megpucolva, felkockázva. - ha több, az sem baj -
  • 4 dl almalé - természetesen nekem nem volt itthon, ezért vízzel és fűszerekkel - fahéj, cukor, szegfűszeg, és citrom - tettem fel főni a gyümölcsöket
Amikor megpuhulni látszik a gyümölcs, 1 cs. vanília pudinggal sűrítjük be. Nem kell megijedni, ha túl soknak tűnik a lé, szabaduljunk meg a feleslegtől és használjuk fel valami más dolog elkészítéséhez - pl. gyümölcsleves - Ahhoz ugyanis túlságosan értékes, hogy kiöntsük a lefolyóba. Természetesen ki kell hűteni a pépet, ha nem is teljesen hidegre, de legalább is langyosra. Közben kizsírozzuk, lisztezzük a tepsinket és bele tesszük a tészta picit több mint feléből nyújtott tésztánkat. Megszórjuk zsemlemorzsával, majd eloszlatjuk rajta a gyümölcsünket. Majd ugyanígy járunk el a tészta kisebbik felével, vagyis kinyújtjuk és beborítjuk vele a gyümölcsöt. Megkenjük tojással, de előtte jól megszurkáljuk és mehet a sütőbe. Kb. 200C-ra előmelegített sütőben sütjük készre. Pazar. Azt nem tudjátok elképzelni, hogy mennyire harmonikus ízvilággal bír ez a sütemény. Idegenkedést itt az ideje félre tenni. és ha lapul még néhány gyümölcs a szekrényetek tetején, vagy pincék mélyén, ne várjátok meg, hogy megromoljon, jobb dolga lesz a hasatokban...... 
Ja, és el ne feledjem, örök hála Magdiéknak, - nem csak a receptért -, hanem a Makón töltött éveink alatt ajándékként kapott jó szomszédi kapcsolatért is. Csók Magdi......:-)

5 megjegyzés:

  1. Húúú Évi!

    Nekem ilyet írt fel az orvos. Már most neki fognék enni.

    VálaszTörlés
  2. Ibcsi, nagyon köszönöm. Szívesen megkínálnálak belőle egy szelettel! Ha lenne még.....

    Judit!
    Tényleg ilyet írt fel neked az orvos?:-) Legközelebb szólok és gyere......

    VálaszTörlés
  3. Birsalma, hmm, de imádom, annyira finom lehet:-))

    VálaszTörlés
  4. tényleg finom Gesztikém, szívesen sütök majd Neked!

    VálaszTörlés