2011. január 31., hétfő

katasztrófa a konyhában(?)

 
Recipe for disaster. Ezt a kifejeztést az angolok olyan helyzetekre használják, amikor előre láthatólag valami balul fog elsűlni. Nem konyhában elkövetett tökéletlenségekre, mégis tökéletesen tükrözi a szombati sorozatos katasztrófa sorozatot, amit a konyhában elkövettem. Anyukám január 20-ai születésnapját szombaton kívántuk pótlólag megünnepelni, a tesómékhoz betegség érkezett látogatóba, és semelyikőjüket nem kímélete. Olyan tortát kellett sütnöm, ami mindenki szája ízének megfelel, nehezítő körülmény viszont a tesóm és kis családja, mert a két kezem kevés, hogy megszámoljam rajta, hogy mit nem szeretnek. Szóba sem jöhetett diós, mákos, túrós, fügés, hagymás......................... + ehhez adódnak az én gyerekeim, akik kilövik a gyümölcsöset. Na, mi marad? Fogalmam sincs. A Nádja lúdlábat rendelt. Lúdlábat már csináltam, el sem tudtam képzelni, hogy mégis el tudom rontani. Mégis sikerült!
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
4 kanál cukor
4 kanál liszt
1 ek. kakaó
A tojások sárgáját a 4 ek. cukorral és 1 ek. kakaóval habosra keverjük. Ezután felverjük a tojások fehérjét, majd hozzáadjuk a sárgájához  és rá kanalazzuk a lisztet, majd óvatosan jól összeforgatjuk. Ezután 170C-ra előmelegített sütőbe tesszük a tortát és kb. 25 perc alatt készre sütjük. 
Krém:
4 dl tejszín
8 dkg cukor
10 dkg csokoládé
1 cs. habfixáló
Előző este a tejszínt összeforraljuk a csokoládéval és cukorral. Következő nap csak elővesszük és felverjük a habfixálóval. Nagyon könnyű, légies és lágy krém lesz belőle. Nem tömény, nem vajas, nem túl csokis, nekünk pont jó. Mi így szeretjük. Ezután a tésztát megpakoljuk rumban áztatott meggyel és ráhalmozzuk a krémet. 
 
A krém tetejére csokimázat kell tenni, ami persze elhagyható. Én is kevesebb katasztrófát halmoztam volna fel, ha meg sem próbáltam volna. Az én csoki mázam egyszerűen lecsúszott a krémről. Mindegy, rosszul esett, mert úgy szerettem volna nagyot fakítani, meg is tettem!

Persze itt közel sem ért véget, és őszintén szólva nem is itt kezdődött a "sikerszéria", de mára legyen elég ennyi. Nekem még ez is sok. A múlt hét tele volt fejtöréssel. Nyaralás, nem nyaralás, hol, kivel. Nádja, hasfájás. Valós, vagy nem? Nyugtalanság, aggodalom, kétségbeesett tehetetlen csapongó megnyilvánulások. Egy vágyam van. Istenem! Csak egy! Ezt kérem, ízemből - véremből, minden idegszálammal! Kérlek, kérlek Óvd azokat akiket szeretek! Vigyázz ránk! Ne hagyd, hogy bárki körülöttem beteg legyen! Engedj nekünk nyugodt, laza, boldog életet! Együtt, örökkön-örökké!
Igen, megijedtem. Mert én már nem tudok könnyedén venni egyetlen elköhintett köhintést sem! Nem fordult még elő, hogy Nádja egy héten keresztül következetesen fájlalta volna a hasát, mindenféle járulékos, kísérő tünet nélkül. 
Én meg nem tudtam megítélni, vajon tényleg valós fájdalomról van e szó, szimulál, vagy pszichés ok miatt produkál. Végül UH-ra is el kellett mennünk. Úgy rettegtem, ahogyan normális ember nem. Mert már egy lyukas fog miatt is megrémülök. Tudom, a legbanálisabb dolog miatt is vesztek már el emberek. Rettegtem, hogy találnak valamit. Rettenetes volt. És uralkodni kell(ene) magamon. Hogy ne sírjak a félelemtől. Hogy ne ijesszem meg a Nádját. Persze nagyon is tud Hannáról. Mégsem tehetem meg vele, és én még is megtettem, sziszegve vicsorítva esdekelve kérleltem, ne mondja, hogy fáj valamilye, ha nem. Ne, mert megőrülök az aggodalomtól. Vajon tehetem e ezt egy gyerekkel? Vajon érti e? Hogy volt egy testvére, akit pont úgy szerettünk, ahogyan Őt és az Öccsét. Vajon érti e, hogy miért nincs közöttünk? Vajon érti e a fájdalmas hiányt? Vajon érti e az Anyja ritkán előfordulő, semmiből hirtelen felbukkanó sírását. És vajon miért van az, hogy sírva fakad, ha kézbe veszi Hanna albumát? 
Szeretnék tudni higgadt maradni! Nem terhelni a gyerekeimet a félelmekkel, és a fájdalommal. Tényleg, több a szimpla hétköznap. Aztán elég egyetlen pillanat, talán még különösebb hatás sem kell hozzá. Sosem előre megválasztott idő, hely és személy, a könnyek jönnek megállíthatatlanul, és akkor már nincs menekvés, nem vagyok ura az érzelmeknek. Sírni nem alkalmas sosem. Sírni, mások előtt sosem alkalmas. Sosem akarok mások előtt sírni. Sosem akarok Hanna elvesztése miatt mások előtt sírni. Csak hogy a könnyek nem kérnek engedélyt. Nem kérdezik meg alkalmas e? Lyukat fúrnak lelkem leggyöngébb pontján és lecsupaszítanak mint egy kisgyermeket. Nincsenek tabuk itthon. A halál sem az. És az sem, hogy nekünk mindannyiónknak van egy Hannánk. Olyan valószerűtlen. Nincsenek rá szavak. Hogy történhetett meg ez? Hogy veszíthettük el? Én tényleg nem értek egyetlen szót sem!

10 megjegyzés:

  1. Olyan nagyon szeretnék valami értelmeset írni, valamit, ami segít neked legyűrni a rettegést, de én annyira tudom, milyen iszonyatosan lehet aggódni a gyerekedért. Pedig én "csak" apróságot éreztem testközelből, az én gyerekeimnek "csak" rohamai vannak/voltak (leszámítva Enikő újszülött korát), és mégis. Valójában csak egy icipicit sejtem, hogy mit érezhetsz...
    Szerintem mindenképpen helyes, hogy Hannát "ismeri" Nádja és Borisz, hogy a családotok része maradt, bár már angyalka.
    A gyerekeidnek nem ártasz azzal, ha megismerik a gyászt. Oly sokan nem tudnak mit kezdeni a veszteséggel.
    Látod, végül nem írtad, mi derült ki az UH-n? Ugye nem is volt semmi gubanc, csak egy kicsit élvezni akarja az anyás napokat.
    A tortához meg annyit, hogy örülj, hogy nem láttad, amit az öcsém és anyukám szülinapjára készítettem... szintén lúdláb volt...
    Ja, de igaz: ronda és finom...
    Puszillak!!!
    U.i.: a macska idiótább, mint valaha... lehet, hogy Csaba eltévesztette, és az eszét vette el?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a torta klassz, az íze biztosan kárpótolt, ha a látvánnyal nem is voltál megelégedve.

    A többihez.. Sírva olvastam végig... Nehéz szavakat találni. teljesen normális a félelmed, a pánikod. Lehet, hogy Nádja nem érti még teljesen, hiszen kicsi még, de érzi ő. Ha sírni kell, sírj! Akik szeretnek melletted vannak nem csak az örömben.
    Nekem nagyon jó, hogy vagy....

    VálaszTörlés
  3. Jaj!
    Keresem a szavakat,de nem találom! Kérem a mindenhatót,hogy óvjon benneteket és ,hogy tudj uralkodni magadon!
    Remélem minden rendben és Nádja hasfájása elmúlt! Puszi

    VálaszTörlés
  4. Kedves Fevi!
    Nézd el nekem, hogy így, ismeretlenül letámadlak. (Bár Hanna történetét ismertem, makói vagyok én is.)

    Csak azt szeretném mondani, hogy amit írtál, elképesztő, és borzasztóan igaz. Főleg az utolsó pár sor, hogy milyen valószerűtlen,elmondhatatlan, felfoghatatlan dolog elveszíteni egy embert, aki az életed része volt. Én az apukámat veszítettem el ősszel. 14 évet tölthettünk együtt, és (ezt sajnos nem tudom szépíteni sehogy) nem felhőtlen boldogságban. De elképesztő, hogy még így is olyan (sőt, talán még csak jobban fájt elengedni így), mintha csak bezártak volna az időbe, hogy nincs olyan nap, hogy ne gondolnék rá, hogy nem kérdezném meg magamtól azt, hogy MIÉRT. És belegondoltam, hogy milyen lenne, ha olyan helyzetbe kerülnék mint te: ha mondjuk az anyukám lenne beteg. És hidd el, minden egyes elejtett szóra vagy köhögésre odafigyelnék... egyáltalán nem reagálod túl. :(

    Ui. a torta miatt egyáltalán nem szabadna szomorkodnod. :)

    VálaszTörlés
  5. Ildikó, köszi a vigasztalást. Szívből remélem, hogy Csaba nem követett el ekkora műhibát és hamarosan vissza áll a kedves cica viselkedése a régi kerékvágásba. Ja, és szerencsére az UH-on nem találtak Nádjál semmit. Remélem, napról napra jobb lesz a helyzet és elfújják végre végleg ezt a csúnya hasfájást.

    VálaszTörlés
  6. Drága Marcsikám,
    köszönöm, hogy mellettem vagy. Nem leptelek meg gondolom, Nálatok mutattam már tegnap be egy kis sírás ízelítőt. és köszi azért is, hogy megdicsérted a csufi tortámat is. puszi, de sok belőle!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Terike, ennél többet nem is kívánhatnék. Sokat jelent az együttérzésed! puszillak!

    VálaszTörlés
  8. Aranyos Foncsika,
    ismerem a blogodat, és azt gondolom, hogy nagyon tehetséges vagy. Szuper stílusod van, nagy jövőt jósolok neked. A sütikről nem is beszélve!

    Sajnálom, hogy ilyen korán találkoztál a halál "élményével", mindig érlel az emberen. Ha az ember csak egyetlen egyszer is kénytelen volt megmerítkezni egy ilyen eseményben, örök nyomot hagy, és befolyásolja a gondolkodását és érzelmeit. Sajnos legyen bármilyen bölcs esetlegesen az ember, mindig kibillen innentől kezdve, és lesznek félelmekkel átitatott negatív gondolatai. Köszönöm, hogy írtál nekem, igazi öröm. Kérlek gyere hozzám máskor is, és oszd meg velem a gondolataid. Mert érdekesek és mert érdemes! szeretettel f.évi

    VálaszTörlés
  9. Drága Fevi!
    Csak az tudja igazán átérezni a helyzetedet, aki hasonló cipőben jár(t).
    Én teljesen át tudom érezni minden rezdülésedet.
    A könnyeimmel küszködök és sok emlék jut most eszembe.
    Hidd el ez normális reakció. Amikor a kisfiammal terhes voltam, minden reggel és este azzal keltem, feküdtem, hogy ugye vele nem, ő nem...
    Ma napig is minden napom az aggódás, de csak magamban. MOst beszéltem vele éppen, szerencsésen megérkezett Athénba:-)
    Sírj, de csak ott, ahol a gyermekek nem látják (bár ezt Te úgy is tudod), hiszen a gyermek megérzi a szülő minden rezdülését.
    Sokan vesznek körül, sokan szeretnek és tudom, hogy normálisan tudod feldolgozni a történéseket.
    Ölellek ismeretlenül is!

    VálaszTörlés
  10. Drága Gesztike,
    tisztulni látszik a kép Veled kapcsolatban, és szívemből együtt érzek. Bár sosem kellett volna ezt a rettenetes fájdalmat megtapasztalnod sem neked, sem nekem, sem senkinek. Nem szándékoztam mély sebeket megbolygatni. Bár akivel történt már ilyesmi tudja, képtelenség körbe bástyáznia úgy önmagát, hogy időnként ne támadnának fel a fájdalmas emlékképek. Örülök a fiadnak, aki már biztosan nagy fiú. És abban is biztos vagyok, hogy nagyon különleges lehet. Meg megérdemled. Ebben biztos vagyok. Hálás vagyok a jelenlétedért, mert Te is azok között vagy, akik azt hiszem körbe vesznek és szeretnek. Ettől könnyebb egy kicsit. Én is ölellek! Most még csak így a távolból..............

    VálaszTörlés