2011. július 13., szerda

Barackos szelet

Nem szeretnék a minőség rovására menni a mennyiséggel, de annyi elmaradásom van. Talán mert napok maradtak ki többedszerre is, a budapesti kiruccanások miatt. Pótlásaim, botlásaim egyike jöjjön. Timi jó szívének köszönhetően rá jöttem, hogy a gyümölcs ellenes gyerekeim szeretik az őszibarackot. Kaptunk egy szatyornyit, amiből őszibarack levest készítettem, két különböző fajtát, a "büdös kölkök" miatt, mert ők csak úgy hajlandók megenni, ahogy Manci mama készíti. Mi meg pont másképpen szeretjük. Persze mindent szeretek amit Anyukám csinál, de gyümölcsleves kérdésben vannak különböző elképzeléseink.  Amit mi szeretünk elfogyott, amit a gyerekek, az ott csücsül a hűtőben, mert hát hasonló, mint ahogy a Manci mama csinálja, de még sem ő csinálta, így köszi nem kell. Félre tettem néhány barackot sütinek is, és mondhatom nem bántam meg. Na figyeljetek, jöjjön a barackos szelet:
  • 2 dkg élesztő
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 ek. rum
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg cukor+ hozzá ízlés szerint fahéj
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 tojás fehérje
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 2 ek. olvasztott vaj
Az élesztőt langyos tejben fel futtatjuk. Közben a vajat a cukorral, tojások sárgájával és rummal jól kikeverjük.Ezután hozzáadunk 20 dkg lisztet és az elkészült élesztőt, és lágy tésztát készítünk belőle. Nem tagadom, megijedtem, mert csak kicsit sűrűbb állagú tésztám lett, mint mikor piskótát készítek. Más állagú tésztára számítottam. Egy kizsírozott tepsiben egyenletesen szét oszlattam a tésztát, és hagytam, had keljen meg. Amikor megkelt, 180 C-ra előmelegített sütőben szinte készre sütjük a tésztát. Míg sül, előkészítjük a barackot, ízlés szerinti mennyiségben. Megpucoljuk, szeleteket vágunk. Amikor szinte készre sült a sütink, megszórjuk a cukros, fahéjas, cimetes keverékkel, majd ráhalmozzuk a barackokat. A süti tényleg bőven elbírna 5 tojás fehérjével készült habos masszát, de nekem csak 3 tojásból volt fehérjém, és nem is gőz fölött vertem fel, és lisztet sem tettem hozzá. Egyszerűen 3 tojás fehérjét felvertem 10 dkg cukorral és rákentem a süteményre, majd együtt átsütöttem még egyszer. A recept utasítása, hogy gőz felett verjük fel az 5 tojás fehérjét a 10 dkg cukorral, majd verjük tovább kihűlésig a gőzről levéve. Ezután bele kell keverni 10 dkg lisztet és 2 ek. olvasztott, de nem meleg vajat, és ezt a masszát kell a barackok tetején elkenni és így megsütni. Nagyon finom nyári süti. Lágy és krémes. Frissen isteni.

Slambucot is készítettem, életemben először. Ja, és hogy ki keltette fel az érdeklődésemet?  Limara! Az út a kész slambucig rögös volt, izzasztó és kétségekkel teli, vajon milyennek is kell lennie, de a mai visszajelzések pozitívak voltak, azt hiszem lesz ez még így sem! Nagyon is lesz máskor is! Nagyon jó férfiaknak való vendégváró étek!

3 megjegyzés:

  1. Valahogy a kelt tészta + gyümölcs párosítás nagyon bejön nekem is :), úgy hogy viszem ezt a receptet.
    Nagyi sütijének/levesének stb.. nincsen párja, nálam sem. Megértem a gyerkőcöket (bár fogalmam sincs mit csinálnék, ha kétféleképpen kellene nekem is készíteni az ételeket a "büdös kölök" miatt ... nem biztos, hogy akkor ilyen megértő lennék :DDD)

    VálaszTörlés
  2. A süti nagyon jól néz ki, örülök, hogy a kalandosan elkészített slambuc is tetszett:)

    VálaszTörlés
  3. Amikám,
    kétség kívül, a Mama mindent sokkal jobban csinál mint Anya. Emlékszem még én is, a mamám semmiből össze hozott csoda finomságaira. verhetetlenek voltak. Büdös kölök ügyben no comment. Időnként kemény, na de semmi ok a panaszra.

    Marcsikám,
    a slambucért örök hála neked. Máskor is asztalra kerül majd, ez tuti fix, mert a kaja is az.

    VálaszTörlés