2012. január 12., csütörtök

vendégposzt: tavaszi tekercs

1926.11.21, Egyiptom.Théba városa
Lord Carnavaron az utolsó kapavágást végezte:-Ezt még befejezem, aztán mára elég.-üvöltötte a homokot és cigicsikket vadul keverő forgószél süvítésén keresztül Carternek.-Ez ma nem lesz meg.
A kapa azonban szikrázva követ talált.
-Meglesz az!-gurgulázta Carter. És valóban a piramis lábától 38 méterre Carnavaron egy kínai írásjelekkel díszített kőtáblát talált. A leletet ezután két hétig készítették elő a feltárásra, takarították, tisztítgatták egész álló nap. Végül eljött a nagy nap, és trombitaszó kíséretében felnyitották. Kis 50x50 cm-es üreg volt, benne egy sárguló szamárbőr pergamen. Carnavaron nem titkolt csalódottsággal pillantott Carterre; nem erre számított.
Ete 20 óra 20 perckor találkoztak Carter lepusztult kairói albérletében, kopott bútorok, és vizelettel keveredett dohányfüst szaga jellemezték legjobban a nyomorúságos odút. 
-Áttanulmányoztam a leletet Carnavaron!-jelentette ki Carter.
-Egen?-röfögte még mindig bosszúsan Carnavaron.
-Igen. Kínaiul van, lefordítottam-tette rá májfoltos kezét egy vastag kínai szótárra és ez  egy recept, a tavaszi  tekercs nevű ételé. szerintem finom lehet. Szerintem készítsük el most!
Mivel Carnavaron még a pálpusztai sajtot is megette volna kovászos uborkával és mustárral, olyan éhes volt, ráállt a dologra. Követte Cartert szűkös, de elég jól felszerelt konyhájába.
A hozzávaló -olvasta Carter-:
  • -1 csomag réteslap (gyorsfagyasztott)
  • -30 dkg  darált hús(sertés)
  • -1 fél fej káposzta
  • -4 dg nagyméretű sárgarépa
  • -2 db közepes paszternák
  • -2 db hagyma
  • -pár gerezd fokhagyma
  • -reszelt gyömbér
  • -szójaszósz
  • -balzsamecet
  • -só,bors
  • -olaj
-Ez minek -emelte fel Carnavaron a Wok-ot- még mindig zsémbes volt, a lelet miatt. Egy csomó pénzt pumpált a dologba, eladta mindenét. Azt remélte valami kincs lesz a lelet, vagy készpénz. Legfőképp az utóbbira volt szüksége aktív szerencsejátékosként. Idegesen nyúlt a whiskysüveg után.
- A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon elkezdjük pirítani a wokban, majd nemsokára hozzáadjuk a darált húst is, közben pedig a káposztát , a répát, és paszternákot lereszeljük, majd ezeket is a wokba helyezzük és összekeverjük. Sózzuk , borozzuk, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, fokhagymát, és adunk hozzá egy ki szójaszószt, és balzsamecetet is. Kb 10 percig kevergetjük , utána lefedjük.
-Aha-mondta Carnavaron, miközben már a harmadik whiskyjét hajtotta fel. Nehezen bírta a feszültséget. Az alkohol mindig megnyugtatta, néha viszont...Jobb rá se gondolni.
-Na jó!-csapta össze a  tenyerét Carter. - Munkára!
Húsz perc alatt el is készítette a tölteléket. A következő fázisban kihajtogatta a réteslapot, bekente tojással és kb 15x15 cm-es darabokra vágta, majd megtöltötte őket  a töltelékkel. Tehát nem egy hosszú rétest készített, hanem 5x10 cm-es ki gombócokat.
-Most pedig nincs más dolgunk, mint  kisütni ezeket olajban-sugározta diadalittasan Carter.
-Csináld csak Howard! - bugyborékolta Carnavaron, az üveg már majdnem üres volt.
A forró olajban minden egyes gombócnak kb 3-4 percre volt szüksége, hogy ropogósra süljön. Egy csomag réteslapból, é az említett hozzávalókból megközelítőleg 30 darab tekercs lett. Carter őrjöngve vetette rá magát, és Carnavaron is elismerte, hogy elég ízletes dologra bukkantak.
-Nem beszélhetünk erről senkinek!-figyelmeztette kollégáját Carter, miközben öngyújtójával meggyújtotta  az eredeti pergament, majd a mosogatóba dobta. Hihetetlen üzleti lehetőséget látott ugyanis a dologban.
Carnavaron folytatta az ásatásokat,és alig két év múlva májrákban meg is halt. Carter Londonba utazott, és büfét nyitott, ahol a tekercset sütötte, és árulta egész nap. Bankot robbantott...





5 megjegyzés:

  1. A történet kiváló. Leszámítva az anakronizmust, a gyorsfagyasztott réteslap és az 1926-os dátum között :-D

    VálaszTörlés
  2. Olyan okos vagy Ildikém, de tényleg. Nem csupán felismered az ellentmondást, de még választékosan is fejezed ki magad! Szuper vagy! puszi

    VálaszTörlés
  3. Jó pofa story a recepthez. :-) Eltudom képzelni, hogy ez a te fejedből pattant ki.Rendhagyó, de nagyon ötletes a recept megismertetése. Most ebben a csúnya hidegben valami hawaii-os , trópusos történettel kellene simogatni az olvasók lelkét. Eltudok képzelni egy ananászos könnyű sütit , ahogy Philippe és Puanani bontakozó románca kerekedik ki az illatos süti mögül. :-D

    VálaszTörlés
  4. Csak ámulok és bámulok a sztorin, szenzációs:-))))

    VálaszTörlés