A hétvégén állati jó idő volt. És Erzsike mama küldött nekünk finom általuk készített házi szilvalekvárt. Így már volt értelme nekifogni a krumplilángos elkészítésének. Mert bizony a krumplilángos igazán csak házi szilvalekvárral finom. Mielőtt a férjemet megismertem, sosem hallottam erről az ételkülönlegességről. Látszólag pont úgy néz ki, mint a palacsinta, de az alapanyagok, amiből a tészta készül, köszönőviszonyban sincs hasonmásával. Több tényező lökött, taszított afelé, hogy életemben először én is elkészítsem a férjemék családjából származó családi hagyományt gazdagító ételüket. A birtokomba került szilvalekváron kívül, az Emőke és Bence blogján olvasott játék kiírás is vitathatatlanul felkeltette az érdeklődésemet. Három kategóriában lehet indulni, lehetőleg olyan étel fényképével, amelyre rímel, a homlokunkra csapáskor felharsanó- Hú, de régen készítettem már ................ kezdetű felsikítás! Na, a szilvalekváros krumplilángos esetünkben pontosan ilyen! A hétvégén, perzselő nyári melegben, tárcsán sütöttük ki a lángosokat. Őszintén szólva, a férjem segítsége nélkül, gondolom 10 perc múlva szitkozódva dobáltam volna oda a kutyának a tésztadarabokat, csak hogy érjek mihamarabb a végére. A segítségével viszont bő egy óra alatt elkészültek a lángosok, és ráadásul csodás családi program is volt. Ha valakinek nem áll módjában kültéren kisütni a lángoskákat, benn is megteheti palacsintasütőben.
Hozzávalók - a pontosság teljes mellőzésével -
- kb. 1 1/2 kg főtt krumpli
- 2 db tojás
- 5 kanál zsír
- ízlés szerint só
- annyi liszt, hogy jól formálható nem ragacsos tésztát kapjunk
Semmit nem mértem ki - ne haragudjatok -, de adja magát a dolog, hogy miből kb. mennyi kell. A krumplit pucolás után kockára vágva enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd összetörjük és a zsírral együtt elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojásokat, és a lisztet, és jól formálható tésztát gyúrunk belőle.
Ezután kis gombóckákat szakítunk belőle, majd megpróbálunk a körhöz leginkább hasonlító, kb. palacsintasütő nagyságú formákat nyújtani belőle.
Ha bent sütjük, akkor a forró palacsinta sütőt vékonyan megkenünk zsírral vagy olajjal, és ebben nagyon gyorsan mindkét oldalát átsütjük, pont mint a palacsintákat. Ha kinn készül, az eljárás ugyanez, csak akkor a tárcsánkat kenjük meg olajjal, és azon sütünk egyszerre akár 3 lángoskát is.
Amikor kisültek, szilvalekvárral jó vastagon megkenjük, majd felcsavarjuk őket, pont mint ahogy a palacsintával tennénk.
Vendégvárós, grillezős partyk második fogásaként vagy desszertnek is tökéletes, nem beszélve komoly közösségépítő szerepéről, amíg a csapat közösen elkészíti ezt a hihetetlenül csábító különlegességet.
csapatépítő tréning I. |
csapatépítő tréning II. |
És a fogyasztás. Upsz, most látom csak, hogy már üres is a tányér |
Húúú.... tényleg én is a homlokomra csaptam. De rég készítettem. Mifelénk krumplilaska a neve. A krumplit azt még értem de a laskát nem tudom hova tenni. Nem is ez a lényeg , igazi nagyis recept. Nosztalgia, jó levegő a kertben, gyerekzsivaj, jéghideg dinnye, barátok. Csak ez jut eszembe. A fb-on lájkoltam.
VálaszTörlésJudit
Hogy ez milyen jó volt, nagyon köszönjük a kóstolót. Én is el fogom késízteni:))
VálaszTörlésHahó Judit,
VálaszTörlésde jó, hogy te tudod miről van szó! Ugye milyen szupi kaja ez? És tényleg, oltári jó hangulata tud lenni már a készítésének is. Igazi bulis, nagyis kaja ez tényleg. Köszi a facebookos lájkot, bár sorsolás lesz!
Marcsi,
VálaszTörlésnagyon boldog vagyok, ha tényleg ízlett! Mindenképpen készítsd el, majd véletlenül arra bicajozunk! Holnap remélem tali! puszi
:-) És a legjobb fűszer hozzá Borisz mosolygása :-)
VálaszTörlésNem bírok betelni ezzel a kispasival!
Jó kis kaja lehet, de ha ez négyőtöknek volt elég, akkor én 5 kiló krumplival indítok :-)
Hali! Köszi, hogy neveztél vele! :) Kijavítod a linknél az Enikőt Emőkére? ;) Köszi!
VálaszTörlésHú, ne haragudj Emőke, olyan hülye vagyok. Nem vettem észre, köszi, hogy szóltál, még egyszer a bocsánatodért esedezve. puszillak
VálaszTörlésSemmi gond. :) puszi! :)
VálaszTörlés