2011. május 27., péntek

toros káposzta /torkosoknak/

Nekünk nem kell városi grillfesztiválra menni! Nálunk állandó fesztiválhangulat uralkodik. Ugye, nem kell magyaráznom?! Nálunk a hangulatért a  gyerekek a felelősök. A kert is adott. Grill is van. De most bográcsosban utaztunk. Csaba papa munkaügyben tett látogatást csodás városunkban. Nem egyedül. Hozta meglett férfi kollégáit is. Emberes ebéddel kellett hát Őket várni. Így jött az ötlet, legyen toros káposzta. Előbbi utalásom alátámasztva, a hozzávalók porciói nem picik. 4 férfira, egy nőre és két gyerekre kalibrálódtak, többszöri szedéssel.
Hozzávalók:
1.5 kg sertés hús
1.5 kg savanyú káposzta
3 fej hagyma
fokhagyma, só, bors, szemes bors, piros paprika
zsír v. olaj
A hús felkockázzuk, majd megmossuk. Mosás után a forró zsiradékon megsütjük. Nem ámítás, sütni kell. Amikor majdnem teljesen átsült a hús, a  felkockázott hagymát is a húshoz adjuk, és együtt készre sütjük őket. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk és ekkor rá tehetjük a piros paprikát is. Közben a megmosott savanyú káposztánkat vízben majdnem teljesen puhára főzzük - kb. fél óra alatt -. Miután összehangoltuk a két eseményt, egyesítjük őket, vagyis egy tálba öntve, ha szükséges víz hozzáadásával összekeverjük az egészet. Pár perc alatt össze rottyantjuk. Tejföl hozzáadásával szervírozzuk. Mi most kinn a szabadban főztük bográcsban, 
mert imádunk kinn főzőcskézni az első tavaszi napsütés megérkeztétől kezdve, de konyhai körülmények között is pontosan ugyanígy készítjük el. A különbséget a füst adta pikáns íz hiánya jelenti. 
És hogy hogyan ízlett a fiúknak? Talán elég beszédes a többszöri szedés, a hangos hümmögés markáns fejbiccentéssekkel össze kötve, és a tisztára törölt tányérok. 
Nem nevezném klasszikus diétás ételnek, de vitathatatlanul nagyon finom étel. Abba hagyásához erős önmérséklet szükséges!!!

2 megjegyzés: