2011. május 19., csütörtök

Habos rebarbarás süti

Gyorsan felteszem ezt az isteni fanyarkás, simogatóan lágy sütit. Egyrészt mert rebarbara szezonunk kellős közepén vagyunk, ráadásul elfogultan megszerettem a rebarbarát, másrészről, hogy el ne felejtsem, harmadrészről mert meglepő módon nagyon nagy sikert aratott. 
Csaba Papa ma kiküldetésben volt a kollégáival Makón, munkaügyben. Nálunk ebédeltek. Bográcsban készült toros káposzta készült, a desszert pedig ez a süti volt. Nem volt átgondolt részemről a süti választás, mert a rebarbara azt hiszem megosztja az emberiséget. Vannak akik nagyon szeretik, és vannak azok, akik még attól is ódzkodnak, hogy egyetlen falatot egyenek belőle. Mikor kivittem és az asztalra tettem, Csaba Papa első kérdése ez volt: - Mi ez? És miután elhangzott az őszinte válasz, Ő csak ennyit felelt: - Azt hiszem, inkább kihagynám, kösz de én ebből nem kérek. Komoly averziója van ugyanis a rebarbarával szembe. Na puff, gondoltam, megint jól bele trafáltam, ha akartam volna, sem tudtam volna így mellé fogni. Aztán mégis megkóstolta, mert barom jól menedzseltem a témát. - Legalább nem fojtós! - Próbáltam részére is elfogadhatóvá tenni a sütit. Nyertem! Az első szelet a tányérján termett, és követte másik is. Szuper! A kollégák pedig búcsúzóul a "titkos receptért esedeztek". A receptet természetesen Ők is megkapják majd, de előtte nektek hoztam most el.
 Tészta: - 24X38-as tepsihez  -
30 dkg liszt
13 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
13 dkg vaj
Fent nevezett összetevőkből tésztát gyúrunk. Nem tagadom, pici tej hozzáadásával rásegítettem, hogy a tészta elnyerje megfelelő állagát. Amikor elértem a kívánt állagot, a tésztát hűtőbe tettem. Fél óra elég is neki, persze nem baj ha több.
Töltelék:
1-1.5 kg rebarbara
20-25 dkg cukor
fahéj
citrom leve 
3 ek. kukoricaliszt
A rebarbara szárakat megpucoljuk. Nem merem ezt a fázist elhagyni, mert állítólag szálkás lehet. Azzal meg agyoncsapjuk az egészet, ha a lustaságunk miatt, csak hogy ezt a plusz munkát megspóroljuk magunknak,  végig a rebarbara szárakat köpdössük. Szóval szárak megpucolva, kisebb darabokra felvágva. Cukor lábasban, amit megkaramellizálunk, majd rádobjuk a rebarbarát, természetesen miután megmostuk. Keverjük, keverjük, és fűszerezünk fahéjjal, és locsoljuk citrom levével, ízlés szerint. Nem szabad addig rotyogtatni, hogy a rebarbara szétessen. Amikor már megpuhult, lekapcsoljuk a gázt alatta, és hozzákeverjük a kukorica lisztet, majd félre tesszük, had hűljön ki.

Közben a tésztát kinyújtottam picit nagyobb méretűre mint a tepsi, hogy legyen egy pici pereme, majd a kinyújtott tésztát bele helyeztem a kivajazott tepsimbe. Megszurkáltam és betettem a 200C-ra előmelegített sütőbe. Kb.20-25 percet sütöttem, majd eloszlattam rajta a rebarbarás masszát is, és így együtt sütöttem tovább őket. Közben neki láttam a hab elkészítésének.

Tojáshab:
5 tojás fehérje
20 dkg cukor - én kristálycukorral csinálom, mert lusta disznó vagyok a daráláshoz -
pici citrom leve
Elkezdtem a tojások fehérjét felverni, majd mikor már kb. félig felverődött a hab, folyamatosan adagolom hozzá a cukrot míg el nem fogy, miközben végig tovább verem. Amikor már olyan kemény a hab, hogy szinte vágni lehet, pici citrom lé hozzáadásával pár másodperc után a habverését abba hagyom. 
Ezután rákanalazom a habot a süti tetejére, villával picit össze kócoltam az egészet, és tovább sütöttem, de akkor már 180C-ra vissza vett hőmérséklet mellett. Még kb. 25 perc, és a süti kész is lett. Nem is olyan bonyolult, ugye?!

7 megjegyzés:

  1. Fevikém!
    Én biztos megkóstolnám, pedig nekem is fenntartásaim vannak a rebarbarával kapcsolatban:-))
    Nagyon klasszul néz ki és nagyon ügyes vagy.
    Értékelem, hogy minden újdonságra fogékony vagy:-))

    VálaszTörlés
  2. Biztos vagyok benne, hogy jól menedzselted, mert beindítom én is a rebarbara projektet. Kicsit félek tőle, mert még én sem kóstoltam, de két blogbejegyzés után felcsigáztál. Az az epres- barbis lekvár is nagyon ott van.
    Judit

    VálaszTörlés
  3. Gesztikém,
    bárcsak megkínálhatnálak. Na nem baj, ami késik, az nem múlik. Már az is szuper, ha a rebarbarával kapcsolatos fenntartásod csökken. puszillak

    VálaszTörlés
  4. Kedves Judit,
    tudod, mennyire örülök, ha kedvet tudtam csinálni neked a rebarbarához?! Remélem nem okoz majd neked csalódást. De biztos vagyok benne,hogy nem fog. Ne félj, ha szereted a picit fanyarkáns, pikáns ízeket, akkor tetszeni fog. Már azért nagy élmény, mert új dologgal találkozhatsz.puszillak

    VálaszTörlés
  5. Marcsi,
    hová tűnt a bejegyzésed? Úgy emlékszem már közzétettem, most meg nem tudom valamiért. Na mindegy. Természetesen nagyon hálás vagyok a rebarbaráért, amit a piacon nekem adtál, de azt tudod, Erzsike mamának küldtem el Budapestre. A sütihez a rebarbarát Györgyi Anyukájától kaptam.
    Holnap? Szerintem oké, szívesen megyünk 5 körül, picit utána. Sőt, Timit is csábítgattam át hozzátok. Akkor holnap, de azért még egyeztetünk. millió puszi és köszi a rebit!

    VálaszTörlés
  6. Még sosem ettem rebarbarát, ezt a sütit szívesen megkóstolnám, nagyon jól hangzik. És ha apósnak is ízlett, akkor csak nyerő lehet! :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Díszes Mézes,
    bátran kóstold meg a rebarbarát, varázslatos és különleges, és tudod, ez a fanyar gyümölcs az édes habbal a tetején, szerintem állatira szuper.
    Szívesen megkínálnálak vele, talán egyszer....

    VálaszTörlés