2011. május 17., kedd

Ostoros rétes

 Emlékszem, az ostoros rétesről jó pár évvel ezelőtt hallottam először életemben. Ez a finomság teljesen kimaradt a gyerekkorunkból. Ide kellett költöznünk, ide ebbe az utcába, és ebbe a házba, hogy évekkel ezelőtt megkóstolhassuk az ostoros rétest. A szomszédasszonyunk egyik specialitása lehetett ez a lágy, kakaós kalács. Ő mutatott be minket egymásnak, és az emlék mély nyomot hagyott. Nem tagadom el kellett telnie ennyi évnek, és kellett változnom, és kellett születni hozzánk gyerekeknek ahhoz, hogy én magam is életre akarjam hívni az ostoros rétest. A megvalósításhoz vezető út első lépésének megtételéhez az utolsó lökést  a szomszédasszonnyal a minap megesett közös emlékezés adta meg. Annyira mély és intenzív volt, hogy másnap délelőtt amint tudtam neki estem. Egyenlőre még csak az elkészítésének. Talán emlékeztek, hogy gyakran említem, a gyerekek nálunk mennyire szelektíven esznek. Most nem kellett könyörögni, udvarolni, idétlen cselekhez folyamodni. Elképesztően ízlett nekik. Két vastagabb szelet bekebelezése alatt nem volt megállás. 
Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 ek. olaj
A  krémhez:
  • 25 dkg margarin/vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 3 ek. kakópor
 Cukrozott langyos tejben felfuttattam az élesztőt. Amíg az élesztő dolgozott, a lisztet összedolgoztam a többi hozzávalóval, majd jöhetett hozzá az élesztő is, és jól megdagasztottam a két kis kezemmel. - lévén nincs semmilyen dagasztó szerkentyűm - még mindig nincsen. Ezután a cipót 6 közel egyenlő kisebb cipóra osztottam és hagytam legalább fél órát, had keljen. 
 Ez idő alatt sem unatkoztam, elkevertem a  margarint a porcukorral és kakaóval.  Ha a cipók megkeltek, jöhet a bűvészmutatvány. Egyenként szép vékonyra kinyújtottam, és bőségesen megkentem a krémmel,
majd pont mint a bejglit szoktam, felcsavartam. 
Amikor 3 rúd elkészült, mint egy copfot összefontam, majd a kalács két végét szépet eligazgattam.
A megmaradt 3 kis cipóval ugyan ezt csináltam végig. Elvileg nagyon egymás mellé, vagy akár fölé tesszük a két kalácsfonatot, de én takarékoskodás címen egymástól kellő távolságban helyeztem egy tepsire a két fonott kalácsot. 
A tésztát természetesen vagy sütőpapíros tepsire helyezzük vagy zsírozott lisztezett tepsire. Amikor eddig eljutottunk, újabb fél órás kelesztés következik. Ezután előmelegítjük a sütőnket 180C-ra és jól megkenjük a kalácsot tojással. 
Amikor a sütő elérte a kívánt hőfokot, mehetnek a kalácsok a sütőbe. Kb. 40 perc alatt sült készre. 
Konkrétan én és a gyerekek is bele szerettek ebben azt isteni sütibe. Örök hála Neked Magdi szomszédasszony érte! Mindig Te fogsz az eszembe jutni, ha ostoros rétes kerül az asztalra, legyünk közel vagy távol Tőled. És ez még csak a kezdet volt a kakaós töltelékkel. El tudjátok képzelni mennyi lehetőség van még ebben a sütiben? Csak  hogy néhányat megemlítsek, amelyek hamarosan el is készülnek: fahéjas, túrós, marcipános, pudingos, lekváros, diós, kókuszos......töltelékes. Ne álljatok sokáig ellen ennek az istentelenül jó sütinek. Ígérem nem bánjátok meg, nosza neki, készítsétek el!!!

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek!
    Mi csak felcsavarni szoktuk, nem fonogatjuk a kakaós kelttésztát, de mennyivel jobban néz ki, és így gondolom jóval több töltelék marad benne...
    Mikor menjek?
    A héten minden délután szabad vagyok!
    Puszillak!
    Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Ismerem és nagyon szeretem. Tényleg... de régen készítettem!
    Ma muffin lesz, de holnap ezzel kezdek.

    VálaszTörlés
  3. Na jól van már! Tudtad, hogy találkozunk reggel és semmi kóstoló? Bezzeg én odaadtam a rebarbarámat....:))))

    VálaszTörlés