2011. július 31., vasárnap

Vendég szerző: Fügés wexunjol

A szerző a mesterművel
Üdvözlöm kedves olvasóimat, a bloggazda férje vagyok, egy felkérésnek teszek eleget ezekben a pecekben, nevezetesen, hogy elvállaltam, a mai bejegyzés megírását, lebilincselő stílusban természetesen. Tegnapelőtt sütöttem. Nem először.
Rendkívül szeretem a fügés sütit, különösen azt a fajtáját, amiben ez az eléggé ízletes gyümölcs a tésztába bele keverve foglal helyet. Amelyeknek a tetején tanyázik, az nem annyira vonzó, de azért ehető. A mélyhűtőben régóta kerülgetek egy zacskó fagyasztott herezacskó alakú gyümölcsöt és most úgy döntöttem, hogy megszabadulok tőle. Persze ki is dobhattam volna, de úgy gondoltam hogy itt a kiváló alkalom, hogy megmutassam hogy mit tudok én. Pörköltöt - elmakóiasodtam -, és húsételeket amúgy is könyörtelenül jól tudok csinálni, mosogatni is nagyon jól tudok -, a blogon közzétett receptek elkészülte után 80%-ban én végeztem el azt a munkát amit nem nekem kellett volna. Úgyhogy most gondoltam itt az alkalom, hogy megszégyenítsem fevit.
Alapul vettem a már itt is ismertetett  fügés sütit, kicsit továbbfejlesztettem, aztán nekiláttam. Munkám során külső segítséget nem vettem igénybe.
Hozzávalók
  • liszt.2 csésze (meztelennős)
  • cukor másfél csésze
  • szódabikarbóna (magában is finom)-2 teás kanálka
  • fahéj 2 teás kanálka
  • szerecsendió -1 teáskanál
  • 150 g olvasztott margarin ( nem meginni, bár megállni nehéz)
  • 1 deci olaj( Schell)
  • Vaníliaaroma  2  teáskanál
  • 3 tojás
  •  1,5 dl tej
  • Füge 40 dkg-darabolt
  • Kókusz, kérem szépen-100 g
Fontos az elsőosztályú alapanyag
A hozzávalókat egy műanyag tálban összekevertem, egészen a tojásig. Ezután a három tojás vonatkozásában egyenként nagy műgonddal elválasztottam a fehérjét a sárgájától. Figyelem!  a művelet kulcsfontosságú,  a legkisebb hiba és az egészet hajíthatjuk ki a legvadabb káromkodások közepette, mivel a hab nem fog felverődni. A sárgáját a többihez hajítjuk egy elegáns mozdulattal a fehérjét  külön gyűjtjük. Hozzáadjuk a kókuszt, és a fügéket, közben diadalittasan kedvenc zeneszámunkat üvöltjük. Az egészet összekevertem egy fakanál segítségével, és mivel egy kicsit hígnak találtam, szakavatott kézzel  kb. két marék zsemlemorzsával kínáltam meg.  A massza megköszönte, és hálásan a kívánt sűrűséget foglalta el. A 3 tojás fehérjéjét ütemes csapásokkal felverjük, ha elég kemény,  fejünk felett megforgatva átdobva nem esik ránk. Kemény Dénesé mindig kemény.
Tojáshab, tepsi,és az ebéd maradéka a háttérben
Egyben kijött
 A kész habot hozzákevertem a masszához, majd elmentem megfürdeni  utána pedig megnéztem a focimeccset. Na nem , hanem a sütőt előmelegítem 180 C-ra amit speciális szupravezető spirállal ellenőrzünk. A tepsiket kikenjük ürüzsírral, illetve akikek ez túl erős szagú, olajjal , vagy margarinnal. A kész masszát belekotorjuk, és  minden teketória nélkül betoljuk a sütőbe. Nekem  csak kettő tepsibe fért bele, de jól megvoltak egymás mellett a sütőben. A lábosban maradt masszát cuppogtatva kinyalhatja akinek erre van gusztusa. A feleségemnek van. Amíg sül a dolog addig egy mosogatás - ebből sose elég - közben pedig csokoládékrémet készítünk, csoki cukor margarin felhasználásával. Természetesen hőenergia befektetésével. A sütési idő az én esetemben 35 perc volt, ekkor az unásig ismert fogipiszkálós trükkel ellenőrizzük azt amit ilyenkor szoktak. A tepsiket fejreállítjuk és nyílt tenyérrel a hátukra ütünk. - Gyere ki-mondjuk! - majd leemeljük a tepsiket. Ha jól sikerült a süti akkor szép sima a felszíne és nem ragadt le.
Amennyiben nyers maradt, vagy leragadt, az megbocsáthatatlan bűn és haladéktalanul adjuk ki a kutyának. A szép süteményeket hálából bekenjük csokimázzal.
Csillog mint a Salamon töke
 A fogyasztás azonnal elkezdődhet, és valóban, hamar el is fogy majd a sütink. Nálunk először én kezdtem el a fogyasztását, a gyerekek visszautasították, a bloggazda is csak ímmel-ámmal, nehogy be kelljen már ismernie hogy ez isteni. Aztán ahogy haladtunk előre az időben egyre kapósabb lett, olyannyira hogy a bloggazda ma betegre ette magát belőle, egy szelet amit megevett 10x5 cm-es volt. Úgyhogy  én ezt óriási sikernek értékelem. Mindenki bátran fogjon neki, nagyon nehéz süti de, eteti magát. Már  a mai napon is mosogattam.

9 megjegyzés:

  1. Hát Évi... fájó szívvel... tutira jobban röhögtem, mint a te bejegyzéseiden, bár azért ott is néha :-)
    Na jó, azért ne add át a stafétát, de azért néha vendégségbe hívhatod a kedves Mr Pittet :-)
    Tényleg jó volt! Főleg a 10*5cm-s szeletnél fogott el a (halk) röhögőgörcs... Mosogatni, kérem, jöhet hozzánk is!

    VálaszTörlés
  2. Hát Ildikém, tiszta szívből megértelek. Ő ugyanis a családi humorzsák!Nekem még csak humorérzékem sincsen. Na jó, az írásain mindig ráz a röhögés! Lehet, hogy csak azért mert szeretem?

    VálaszTörlés
  3. Szenzációs!!!!! Nem is tudom, melyikőtök ír jobban, de azt gondolom, felváltva kellene írnotok ... ANNYIRA, ANNYIRA JÓ LETT TŐLE AZ ESTÉM!!! :)))))))))))))

    VálaszTörlés
  4. Dr. Pitt lenyűgöző stílusú, bátran engedd blogközelbe máskor is!

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok a férjedhez. Lebilincselő a stílusa.
    A "herezacskó alakú gyümölcsből" készült pite nagyon fincsi lehet. :DDDD
    Gratulálok a Vianne versenyén elért helyezéshez is, valószínűleg együtt fogunk bonbonozni. :)

    VálaszTörlés
  6. Még, még, több ilyen vendégposztot! Azért az nem semmi, hogy még nyakkendőt is kötött a kedvenc kutyadokink a süti tiszteletére. Ja, és üzenem, hogy én buzgón dicsértem volna minden morzsáját!:)

    VálaszTörlés
  7. A Doktor Úr fantasztikusat alkotott és posztolt!
    lehetne esetleg felváltva írogatni a blogot...

    VálaszTörlés
  8. Böbőce, nagyon édes vagy, bezsebeljük a dicséretet, és baromira örülök, ha ettől jó estéd lett! Puszillak és gondolok rád gyakran, és szorítok az újra kedzéshez!

    Dóri,
    szinte könyörgök, hogy írjon gyakrabban, nekem is jó lenne, és hát látom, micsoda rajongó tábora van, hozná nekem az olvasókat!

    Marcsi,
    hát látod, milyen ez a kutyadoki? Mennyi rejtett értéke van? És hogy a szíve mélyén egy nagy bohóc? Biztos vagyok benne, hogy szívesen megosztotta volna veled a süti morzsákat, tudod, mennyire nagy rajongód. Minden nap nézi a blogodat!


    Kedves Petra,
    én is gratulálok a te csodás alkotásodhoz és a jogos nyereményedhez. Remélem tényleg sikerül személyesen találkoznunk és együtt tanulnunk. Én annyira örültem a nyereménynek. Álmodni sem mertem nyerésről, de ha mégis megengedtem magamnak, pont erre vágytam. Rám fér ugyanis a tanulás. Férjhez köszönöm a gratulációt. Bók tolmácsolva!

    Macus, én is egyre gyakrabban indítványozom, hogy ő is írjon. Most magától jött, hogy ír. És tessék, zabálják az írásait.
    Ti hogy vagytok? Valamikor aktuális egy tali. Már csak a kosár miatt is. puszi

    VálaszTörlés
  9. Bevallom, én is erre vágytam. Abszolút kezdő vagyok bonbon területen, ezért is örülök annyira, hogy tanulhatok valami újat. :)))

    VálaszTörlés