2011. augusztus 25., csütörtök

tejfölös pogi

A Nádja éjszakai hányása után, pici beteg gyomra pogik után kiáltott. Nem mondom, hogy ez volt minden vágyam, picit babra munka, és hivatalos személy látogatására is számítottam, a hőségről nem is beszélve. Mindegy, bele vágtam. Mondhatom nem bántam meg. Azt hiszem eddigi pogácsa sütéseim egyik legsikeresebbjét tudhatom magam mögött. Hivatalos személynek nagyon ízlett. A Nájda csak később árulta el, hogy amikor egy pillanatra valamiért kiléptem, a hivatalos személy felhívta a figyelmüket, hogy egyenek gyorsan, különben felfalja az egészet.
a képminőségért ezer bocs
 Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • só ízlés szerinte - kb. 1 ek., de csak óvatosan -,
Langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. Közben a lisztet, sót a margarinnal összedolgozzuk. Ezután jöhet hozzá a többi hozzávaló is, az élesztővel együtt.A hozzávalókat jól eldolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit egy jó óráig kelesztünk. Ezután a könnyebbik utat választva kinyújtjuk, feltekerjük mint egy bejglit és újra nyújtjuk, majd még egyszer megismételjük. Azután ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsire helyezzük, ahol kicsit megint pihenni hagyjuk őket, majd a tetejüket megkenjük tojással vagy tejjel. A legvégén előmelegített sütőbe helyezzük és nem túl hosszú idő alatt készre sütjük őket. Horváth Ilona szakácskönyvéből van a recept, aki többszöri hajtogatást és pihentetést javasol, de az általam fentebb ismertetett módszer is remekül bevált. Jó pogácsázást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése