2011. augusztus 19., péntek

vendégposzt: a háziállatok kiválasztásának alapelveiről

Elöljáróba engedjétek meg, hogy vendégposztolómat megint felvezessem. Sűrű elfoglaltságaink miatt hímnemű blogtársamnak, más férfias teendői miatt a konyhában való serénykedésre nem igen jut ideje. Szomorúságot, hogy ne okozzon, és bejegyzést a héten ki nem hagyjon, a suszter a cipőnél, a szakács a fakanálnál, jelen esetben pedig az állatorvos inkább az állatoknál marad. Mert vendégszerzőnk, nem csupán csodás férj, nagyszerű apa, az anyósok gyöngye és az elfogulatlan szülők totál mindenben legjobbja, de kétségkívül az állatorvosok egyik prominens személyisége is egyúttal. Így, az itt leírtakat nyugodtan vegyétek készpénznek miközben "halálra" hahotázzátok magatokat!!!
kell e ékesebb bizonyíték, hogy szakértőnk érti amit beszél
Kedves hölgyeim és uraim a mai  napon a háziállatok kiválasztásának alapelveit , és lehetséges buktatóit fogjuk megvitatni, ami néhány embernek valószínűleg fájdalmas lesz, de hát ez most nem számít.
Az első, és legeslegfontosabb kérdés, hogy milyen állatfajt válasszunk, és egyáltalán mi lehet a célunk a vásárlással. Erőfitogtatás? Valaki ijesztgetése? Túl sok a háztartási maradék?  Ezeket a kérdéseket alaposan megfontolva, nézzük melyek a szóba jöhető leggyakoribb állatfajok.
  1. Kígyó: nagyon szép állatka, tulajdonképp nem sokban különbözik egy locsolótömlőtől.    Előnyei , hogy sokat alszik, etetni keveset kell és nem csap zajt. Sziszeg. Nem mindegy az sem hogy mérges kígyó vagy sem (itt nem arra gondolunk,  hogy hangosan káromkodik, és semmi se tetszik neki..), valamint hogy  hány méter hosszú. Ha nem engedhetjük meg magunknak a saját kígyót, akkor az Obiban kapható sárga  vagy zöld(ezek a legszebbek) másfél méteres slagot összetekerve helyezzük az akváriumba és naphosszat gyönyörködhetünk benne.

  1. Halak: Nagyon jó választás ha sok a szabadidőnk, mivel elég sokat kell az akváriumot tisztítani. Érzékenyek a víz hőmérsékletére, a legkisebb eltérésre azonnal megdöglenek. Ezenkívül leginkább mindenre érzékenyek, és a macska is szeret horgászni az akváriumban.

  1. Madár: nagyon sokféle variációs lehetőség közül válogathatunk, papagájtól  beóig, és kondorkeselyűig bezárólag minden van. A legfontosabb, az hogy amíg a legtöbb madár impozáns látványt nyújt, addig némelyik  rendkívül visszataszító külsejével tüntet. Például egy dögkeselyű, vagy  marabu egyenesen hányingert keltő lehet egyesek szemében, de azért őket is lehet szeretni. A madarak kevés kivételtől eltekintve nemigen szeretnek csendben maradni, némelyik fütyül , dalol, némelyik rikácsol, ordít, vagy légkalapács hangját imitálja. Ekkor az ember már rendszerint megbánta, hogy beléjük fektette bizalmát, de van más is. Az egészséges madár állandóan takarítja magát, tollászkodik, tollai jelentős részét elveszti és szanaszét szórja. A kajával és a vízzel is így tesz. Valamint  WC-t sem  használ , így jó esetben a ketrec alja öt perc  a lakás pedig pár óra alatt tele lesz madárszarral. Tojásért cserébe  a tyúkok tönkreteszik a kertet, valamint a madarak 90%-a csíp is, ami érthető okokból egyesekből heves érzelmi reakciókat, a madártól szabadulni akarás kényszerét váltja ki, mely mellett eltörpül minden egyéb tevékenység, munkáját , családját elhanyagolja, mígnem teljesen a társadalom perifériájára szorul.

„ A következő pillanatban a semmiből ott termett Wagner is, és bemutatkozott :-Wagner mondta és kezet nyújtott, amit a báró undorodva fogadott el, mert észrevette , hogy Wagner körmei piszkosak, és a fogai sárgák. A zene tovább ment-valószínűleg Wagner így akarta, a közönség szórakoztatásáról egy óriási , legalább hétmázsás struccszerű madár gondoskodott  aki egy hatalmas krómozott aranykalitkában lejtett táncot. Az ezredes figyelmét felkeltette a lény, ugyanis gondolata támadt, hogyan tudnák hasznosítani a rablásban.- Figyeljetek suttogta…”

„Oppenheimer nem válaszolt azonnal. Előbb köhintett - már zavarta a füst, meg aztán nem is dohányzott ő, csak keményebbnek akart látszani – majd remegő kezével megtörölte izzadt fénylő homlokát. Tudod Richard – kezdett bele elfojtott indulattal – van nálunk egy mondás:
„mindennek megvan a miértje”, például ennek is-szólt a méregtől remegve, majd felöltője alól hatalmas nyílpuskát húzott elő célba vette a hatalmas kalitkában ide-oda billegő madarat, majd mielőtt az ezredes megszólalhatott volna, meghúzta a ravaszt. Wagner felordított, -mivel a madár rettentő közel állt a szívéhez-de korai volt az ijedelem, mert O. nyílvesszeje célt tévesztett , és éppen a madarat pattogatott kukoricával etető pincér mellkasában landolt. Az kiejtette kezéből a popcornos zacskót, megtántorodott , nekiesett a kalitkának. Wágner megkönnyebbülten elfingta magát, a báró, pedig hogy oldja a feszültséget, megkérdezte Oppenheimert, hogy valójában mit eszik a madár, mivel látta, hogy a kukoricaszemek szanaszét gurultak a kalicka alján és a csehóban mindenhol , de az óriási dög hozzájuk sem nyúlt. O. szája ördögi vigyorba torzult :-Húst- suttogta sejtelmesen, és valóban igaza lehetett, mert  mikor odanéztek már vígan lakmározott a pincér véres teteméből..- Így ni!- rikácsolt a madár, majd záróakkord gyanánt -meg észrevette hogy az ezredes csodálattal követi minden mozdulatát-látványos mozdulattal felcsippantott egyetlen szem kukoricát, ezután pedig óriási kupac bűzölgő híg fost helyezett el a ketrec aljára.- Na ugye- mondta Oppenheimer, majd ….”


  1. Macska: Ezt a háziállatot valaki nagyon szereti, valaki pedig utálja. Pozitívuma lehet hogy általában megjelenése esztétikus, kecses, és pompázatos, valamint jellemében megvesztegethetetlen,  míg mások szerint egy gonosz álnok dög:- nézd milyen gonoszul néz, az álnok!, -Szemtelen, és gonosz, a sátán nagykövete -mondják ellenlábasai. Ezen állításoknak van némi valóságalapja is. Kertes házban tartott macska gyakran ejt zsákmányul különféle madarat egeret stb és ezt általában jól látható helyre rakja, hogy mindenki lássa, például könnyen előfordulhat , hogy a bejárati ajtó előtt reggelre egy hatalmas kupac véres madártoll vár minket hívogatólag. A lakásban tartott cica több baj forrása lehet. Szőre állandóan hullik, mindenbe beleragad, fekete ruhadarabjainkat jó előre dobjuk ki, ha jót akarunk. Cirmi torkos is  semmilyen  húslapú étel nincs előle biztonságban. Nálunk egyszer lenyalta az almás pite  tetejéről a porcukrot. Igen erőszakosan jelzi , hogy itt az etetés ideje képes szétvakarni az ablakot ajtót , nyávogása az őrület határáig fokozódhat. Kandúr macska mindent bejelöl elviselhetetlen szagú vizeletével. Az sem riasztja el ha mi kenjük be őt a sajátunkkal bosszúból. És végezetül ha hasmenése van…., na ez nehezen védhető. Gázálarc alap…

„ -Ezeket fogtuk uram-mutatott nevezett a foglyokra .-Beszélj! -nógatta Carnavaron Eckbertet- rajta! Az ezredes megköszörülte kiszáradt torkát:-Ó, fáraó-bókolt volna , és meghajolt. Szerencsétlenségére amikor meghajolt, véletlenül eltaposott egy szkarabeuszt. A báró zsebéből pedig a hajlongászás közepette kiesett egy fénykép, a megsárgult papíron világosan kivehető volt, hogy a báró éppen kedvenc ebédjét fogyasztotta: sült macskát, dióbundában. Pechjére a fáraó ezt is észrevette…”

  1. Kutya: alapvetően jó választás, kivéve ha rossz választás volt. Például túl sokat ugat, főleg éjjel. Hihetetlen indulatokat tud az emberből kiváltani. Sajnos némelyik eb harap is,  ez egyesekben félelmet kelthet. Kisméretű , hülye nevű fajtánál előfordulhat, hogy kutyasétáltatáskor egyszerűen kiröhögnek. Gyakran meg is betegednek, további járulékos költségeket okozva, valamint itt is érvényesül az az alapelv , hogy a nagy kutya sokat eszik, és cserébe sokat –és büdöset-­ ürít.
darázspók, a kertünkben található
  1. Pók: kitűnő választás-ennyi. 

A jövő héten ananásztortát tervezek sütni, …..

4 megjegyzés:

  1. Legjobban a kígyó tetszett, no meg a végén az összegzés..." jövő héten ananásztortát tervezek sütni." Micsoda keret. I like ( love) post. More... more... more...

    VálaszTörlés
  2. Hiányolom a rágcsálókat, a teknőst, és a rovarféle szélsőségeket.
    De jó volt, köszi.

    VálaszTörlés
  3. Remek poszt, gratulálok! A pók vitte a pálmát, hogy egy képzavarral éljek:) A rágcsálók nevében protestálok a felsorolásból való kimaradás miatt!

    VálaszTörlés
  4. Tisztelt Hölgyeim!
    Köszönöm az észrevételeket, és ígérem, hamarosan pótolom az elmaradt és egyúttal jelzett hiányosságokat! De előtte még lehet,hogy ananásztorta.........

    VálaszTörlés