2011. augusztus 3., szerda

Szedres Jeges Dinike

Idemerészkedtem. Most már talán lehet. Van egy blogerina, aki - Gesztenyéhez hasonlóan -, csodás bonbonokat készít. Meg más különlegességeket. Szépen megfotózott ételekkel díszített letisztult blogja van. Időnként, csodás Márai idézetekkel megtűzdelve. Amiért különösen szeretek hozzá bekukkantani. Nem tudom, nálam hol akad meg a bonbonkészítés sikere, de remélem hamarosan erre a cseppet sem lényegtelen kérdésre is fény derül. Vianne blogbalerina játékot hirdetett ismét. És ki más palizott már megint be játékra, mint Gesztenye, akinek ismét örökké és már többedszerre hálás leszek. Minden kezdő blogistának üzenem, hogy Vianne-hoz bátran nevezzen játékra, mert pont olyan nyerési eséllyel bír, mint a nagyobb múlttal rendelkező ismert és elismert neves blogisták. Vegyünk például engem. Nyári aktualitású téma volt. Bohém vagy Elegáns Jeges kategóriában lehetett indulni. Nekem ez igazi kihívást jelentett. Ötletem sem volt. És kezdőke vagyok a "szakmában" lássuk be. Aztán mégis csak eszembe jutott egy kiinduláshoz már elegendő ötlet, de hol voltam én akkor még a folytatástól, na és a végétől? Fényévekre. Először csak meg volt egy rész, majd jött a következő ötlet, és a következő, és legvégül össze állt valami, ami már kezdett nekem is vállalhatónak tűnni. Emlékeztek a habszifonos, a fejem búbján is hab történetre? Na nem máskor mint akkor történt, amikor Vianne-nek a "pályamunkát" készítettem. Ezzel a kalandnak még közel sem volt vége, ha már bohém, legyen kövér - mert persze a Bohém Jeges kategóriában indultam - amikor a csokoládé virágokkal bűvészkedtem, igazi kis családi készültségi, röhögésbe fulladó, katasztrófa elhárító együttműködés jött létre. A meleg, olvasztott csokoládét ügyesen zacskóba ügyetlenkedtem, gondosan apróka lyukat vágtam a végére, és nyomtam, itt még nem volt gond, de a következő nyomásnál, a zacskó egész oldala hosszában végig repedt. Kezdjük elölről az egészet, de mit ad Isten, pont mint előzőleg. Ilyenkor jól jön az állatorvos férfi a háznál, aki rohan a fecskendővel, mint mentő öltettel és eszközzel. És valóban, bár kissé pepecs a művelet, de működött. Mesélhetnék még naphosszat a finomság összeállításának vicces, de hosszú és nehéz procedúrájáról, de mindenképpen megérte. Ja, mert, hogy csak a lényeget nem mondtam, hogy a Bohém kategóriában második helyezést értem el, és pontosan azt kapom, amire - bár álmodni sem mertem róla, hogy bekerülhetek a díjazottak közé - mégis vagyok oly szerencsés, hogy pont azt nyertem, amiről titkon ugyan, de nagyon is álmodoztam. Vianne-val közös bonbonkészítést. Így már lesz esélyem, hogy végre én is vállalható és még finom is csokibonbonokkal örvendeztethetem meg majd azokat, akiket a legjobban szeretek. És még egy bizonyítok, hogy nagyon is merjünk álmodni, méghozzá nagyokat!
Szedres jeges dinike

A torta alapja:
  • kekszport
  • kókuszreszelék
  • margarin
  • cukor
  • kakaó
  • szilvalekvár
  • tej
  • rum
A felsorolt hozzávalókból, rugalmas, jól formázható, se nem túl lágy, és nem is túl kemény masszát készítünk. Ezzel kibélelünk egy torta formát, és hidegre tesszük.

Vanília mousse: "jégbe zárva":
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • vanília esszencia
A profik ellenszenvét kivívva, először elkeverem a tojások sárgáját a cukorral és lassan felengedem a tejszínnel és tejjel. Lassú tűz mellett összeforralom, és utána azonnal el is zárom alatta a meleget, és félre teszem, hogy elhűljön. Amikor elhűlt, hozzá adom a vanília esszenciát és a tojások fehérjét, majd szűrön átszűröm az egészet. Ezután habszifonba töltöm és a szokott módon elkészítem, majd min. 6 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe teszem. Ezután egy tortaformába egyenletesen bele fújom a masszát és mélyhűtőbe teszem.  Megint hagyjuk jó néhány órára, és amikor úgy tűnik, elérte a megfelelő állagot, jöhet az összeállítás.

A kekszes alap kerül alulra, és erre csúsztatjuk rá, a már előre befagyasztott jeges vanília mousse-t. Ezután következik a díszítés, vagyis a csokivirágok és vanília dínók.

Csokivirág:
1 tábla csoki
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk. Barbár módon löttyintgetek hozzá időnként tejet és a végén étolajat is, amikor úgy látom, hogy elérte a megfelelő állagot. Ekkor zacskóba töltjük - már akinek megy, mert nekem kétszer egymás után lyukadt ki és folyt szét a csokoládé - így maradt a fecskendő, és ügyes ovis virágokat rajzolunk a csokoládéval egy sütőpapírra. Nyomás a hűtőbe egy estére. Ezeket a csokivirágokat rakosgattam rá a tortára dísznek. A virágok közé szedreket helyeztem, és végül, de nem utolsó sorba, a dinós bonbon készítőből - még a tisztességes nevét sem tudom, szégyen gyalázat, de hála érte Gesztenyének - kiszedem a lefagyasztott dínókat és a szedrek közé rakosgatom őket. Előzőleg ebbe is a vaníliás mousséből kanalaztam, és került mélyhűtőbe.
 Mivel lusta egy disznó vagyok, pontosan azt az elkészítési metódust copyztam ide, amit Vianne-nak is elküldtem, amikor hozzá neveztem. Szóval, rajta, bátran mindenki, mert látjátok, bátraké a szerencse!!!

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, és valami döbbenetesen jól hangzik a recept!!! Nem csoda, hogy nyertél vele, hallod... Egyszer megkóstolnám, legközelebb hívj, és megyek kóstolni :-)

    VálaszTörlés
  2. Fevi!
    Lehidalok tőled, komolyan mondom, szuper, amit kitaláltál.
    Viannénál nem láttam pontosan mi ez, de leesett az állam, szuper!!!!!!!!
    Puszillak!

    VálaszTörlés
  3. Édesek vagytok Lányok, köszönöm nagyon, és már megint csak azt tudom mondani, hogy ezt hívják szeretetnek!

    VálaszTörlés
  4. Fevikém!
    Igen van benne szeretet is, de nagyon komolyan mondom, hogy irtó ötletes vagy.
    Majd meglátod pár év múlva mindenkit lepipálsz:-))

    VálaszTörlés
  5. Én meg itt csak nyelek nagyokat...Irtó szép lett.

    VálaszTörlés
  6. Gesztikém, a próféta szóljon belőled!

    Dóri, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés