Verdens beste a rusztikus habbal |
Már megint elkövettem pár baklövést, hát hová lett az én oly sokat emlegetett maximalizmusom. Nem úgy a memóriám, mert az ugye bár, csakis a szokott módon hagyott cserben. A süti valódi hovatartozását tévesen adtam meg. Hollandiához semmi köze, Norvégia az igazi hazája, és nem ámítás, a sütemény nevének magyarra fordított jelentése, a világ legjobbja. Külcsínre bizton állíthatom, hogy benne van a top 10-es legkevésbé mutatós sütik élmezőnyébe, és nem csupán azért, mert az általam elkövetett próbálkozások időnként nem műalkotás külleműek, hanem mert az összeállítás után az átalakulás ezt bírja el. Megszállott édességimádóként, mint aki próbált már pár nyalánkságot, jelenlegi ízlésemet figyelembe véve, biztosan állíthatom, hogy a Verdens beste a Pavlova tortával kéz a kézben, dobogós helyet foglal el. Természetesen nem tartottam be az általam ismert recept utasításait, de leírom mindenképpen az eredeti változatot, és azután jelzem, hogy hol és miben tértem el. Ennél a sütinél is lehetőségeink száma a kreativitásra, megszámolhatatlan.
Verdens beste:
Hozzávalók a tésztához :
12.5 dkg margarin
12.5 dkg porcukor+20 dkg porcukor
12.5 dkg liszt
4 tojás
4 ek. tej
2 kk. sütőporA margarint habosra keverjük a cukorral, amit én bevallom, lustaságom miatt kristálycukorral csinálok. Nem tudom, finomabb e, ha valaki porcukorral csinálja, a recept erre kér, én nem tettem. Ezután zsupsz bele a 4 tojás sárgája, és a 4 ek. tej, és így szépen tovább keverjük az egészet, majd a legvégén jöhet bele a sütőporral elkevert liszt. A gyönyörű, fincsi, ragadós sárga masszát, egy 38x28 cm-es tepsibe helyezett sütőpapíron szépen eloszlatjuk, ami egyáltalán nem könnyű, a tészta ragacsossága miatt. Elkezdjük felverni a 4 tojás fehérjét a receptemben megadott 20 dkg cukorral, a cukrot folyamatosan adagolva a fehérjéhez. Én a Pavlolva tortám sikerén felbuzdulva, amikor a fehérje gyönyörű, csillogó, kemény habot képez, rázuttyantok egy kávéskanálnyi ecetet a habra, és 1 tk.-i kukorica lisztet, de ettől nyugodtan eltekinthettek. Ja, persze közben már melegítem a sütőt 170C-ra, hogy mire kész a hab is, finom, melengető fészekként várja a sütinket. Amikor bekerül a süti a helyére, akkor én visszább szoktam venni picit a sütő hőmérsékletét, olyan 140C-ra, nehogy a kétféle tészta réteg sütési ideje nagyon eltérjen. Máskülönben félő, hogy a hab megég, míg a sárga massza nyers marad. Ha kihűlt a tészta, a recept arra utasít, hogy függőlegesen vágjuk el a sütit, nem tagadom, számomra baromi nagy fejtörést okozott, hogy ez pontosan mit jelent, hogy ennek mi az értelme. Tényleg úgy kell, ahogy gondoljátok, másképp nem is nagyon lehet, bár ha hiszitek ha nem, nekem persze az első próbálkozásomnál sikerült, bár vért izzadtam vele.
Krémnek a recept 1 csomag főzés nélküli vaníliás krémport javasol 4 dl tejjel jól elkeverve. Nekem nem volt itthon, szóval felfőztem 2 cs. hagyományos főzős pudingport kicsit felturbózva, kis tojás sárgája, vanília bele, és ha még tovább akarjuk fokozni az élvezeteket, a tojások felvert fehérjével összekeverve. Pazar. Amikor kihűlt a krémem és a tészta is, én nem vágtam semerre a tésztát, hanem rákentem a tojáshab tetejére a jó vastag krémet, és megszórtam apróra vágott körte darabokkal, de szerintem valami jó kis fanyar, markánsabb ízzel bíró gyümölccsel még finomabb lehet. Koronaként pedig az egészre csokoládét reszeltem. De hogy egy pillanatra visszatérjek az eredeti recepthez, valahogy így képzeljétek el. Félbevágott süti - tészta habbal - első rétege, amire megy a vanília krém, majd jön a tészta másik fele - tészta habbal -. Nagyon klassz süti, nem túl bonyolult, na jó, nem mondom, hogy nincs munka vele, de megéri! Olyan jó, mert Csaba papának is ízlett, persze nála alapfeltétel, hogy ne legyen fojtós a süti, jó kenőcsös legyen, hát itt krém az van bőven.
tényleg imádom.................. |
Rendkívül finom süti eteti magát, jól néz ki mi kell még?
VálaszTörlésÉdes vagy, de tudjuk, hogy nem néz ki jól! puszi
VálaszTörlés